Indonēzijas provincē Ačehā aizliegts sievietēm uz motocikliem ar to vadītājiem vīriešiem sēdēt jāteniski, vēsta raidsabiedrība BBC.

Provinces galvaspilsētas Banda Ačeha mērs uzsvēris, ka šāds aizliegums ieviests, lai glābtu cilvēku "tikumību un morāli" un tas pieņemts, atsaucoties uz Šariata tiesību sistēmu.

Jaunie Ačehas noteikumi ir izsūtīti visiem reģiona iedzīvotājiem. Saskaņā ar to, sievietes uz motocikliem var sēdēt vien uz sāna, jo, pārceļot kāju pāri sēdeklim, viņas pārkāpj islāma vērtības. "Ja sieviete sēž jāteniski, viņa izskatās pēc vīrieša, bet, ja sāniski – kā sieviete," uzskata reģiona varasvīri.

Provincē ir pārliecināti, ka šādi sēdēt sievietei ir arī drošāk, jo tā nevarot no transporta līdzekļa nokrist.

Jaunā norma stāsies spēkā pēc mēneša un, kā norāda tās izdevēji, par neievērošanu gaidāms soda. Tiesa netiek minēts kāds tas būs. Atsevišķi musulmaņu aktīvisti jauno normu jau ir nokritizējuši, sakot, ka Šariata neregulē to, kā braukt ar motociklu. Tas nav aprakstīts arī Korānā, norādījuši normas pretinieki.

Ačeha atrodas Sumatras salas ziemeļos un ir viena no valsts 33 provincēm. Tā ir viena no piecām provincēm, kurai ir piešķirts īpašs statuss. Valstīs, kurās pamatā ir islāma tiesību sistēma, Šariata aptver tiesību normas gan sabiedriskās, gan privātās dzīves jomā. Vairākās islāma valstīs mūsdienās, piemēram, Indonēzijā, Bangladešā un Pakistānā, spēkā ir sekulāra konstitūcija un vairāki likumi, un tikai atsevišķos gadījumos tiesību jomu regulē Šariata. Kā norāda BBC, tad Ačeha ir vienīgā Indonēzijas province, kura seko Šariatas likumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!