Foto: AFP/Scanpix
Pensilvānijas štata federālā tiesa otrdien, 20. maijā, atcēla aizliegumu reģistrēt viendzimuma laulības, kas līdz šim tika uzskatītas par nekonstitucionālām.

Līdz ar to Pensilvānija kļuvusi jau par 19. ASV štatu, kurā homoseksuālu personu laulības vairs nav pretrunā ar konstitūciju.

"Saskaņā ar lēmumu viendzimuma pāri, kas Pensilvānijā vēlas reģistrēt laulību, tagad to varēs izdarīt, savukārt jau precētu pāru laulības iegūs legālu statusu," televīzijas kanāls CNN citē tiesneša Džona E. Džonsa vārdus.

Tiesnesis izteicis cerību, ka nākotnē vārdu salikums "viendzimuma laulības" tiks aizstātas vienkārši ar vārdu "laulības", tādējādi sabiedrības apziņā gan homoseksuālu, gan heteroseksuālu cilvēku pāri tiks uztverti vienlīdzīgi.

Pēc šī lēmuma pasludināšanas geju un lesbiešu pāri ar steigu iesniedza laulību pieteikumus, baidoties par to, ka viendzimuma attiecību pretinieki iesniegs apelāciju un panāks lēmuma atcelšanu.

Tieši tas notika Arkanzasas štatā, kur viendzimuma laulības šomēnes tika legalizētas tikai un piecām dienām un atliktas uz periodu, kamēr tiks izskatīta apelācija.

Pēdējo mēnešu laikā viendzimuma laulības legalizētas Arkanzasā, Oklahomā, Teksasā, Ņūmeksikā, Havaju salās un citos štatos. 14. maijā geju laulības legalizētas arī Aidaho, bet 19. maijā - Oregonā.

Kā liecina socioloģiskās aptaujas, 59% amerikāņu atbalsta viendzimuma laulību legalizēšanu, bet pozitīvāk noskaņotā grupa ir vecuma posmā no 18 līdz 39 gadiem - viņu vidū iebildumi pret šādām laulībām nav 70% respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!