Foto: F64

Eiropas Komisijas (EK) izveidotā darba grupa preses brīvības jautājumos, kuru vada Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, trešdien kritizēja Ungāriju, Franciju un Itāliju.

Mediju brīvības un plurālisma grupas vadītāja Vīķe-Freiberga kritizēja pārāk lielās pilnvaras, kādas ir Ungārijas plašsaziņas līdzekļu uzraudzības padomei, kuras izveidošana pagājušajā gadā jau izpelnījusies starptautisku kritiku.

"Ungārijas gadījumā bažas rada īpaši lielā atbildības koncentrācija mediju padomes rokās," preses konferencē Briselē teica Vīķe-Freiberga.

"Bažas ir par to, ka viena un tā pati institūcija ieceļ kanālu vadītājus, lemj par soda naudām, un tās nav iespējams pārsūdzēt tiesās kā citās valstīs. Tie ir potenciāli avoti spiedienam uz medijiem," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa uzsvēra, ka Budapešta rīkotos gudri, ja pārskatītu savus likumus, lai tie nebūtu pretrunā ar dažādām pamattiesībām.

Vīķe-Freiberga arī sacīja, ka Francijas prezidenta pilnvaras iecelt nacionālās televīzijas vadītāju "nav labs piemērs Eiropai".

"Cerams, ka mēs kaut ko tādu neredzēsim nevienā citā Eiropas valstī," uzsvēra Latvijas ekspreziente.

"Tā arī noteikti ir pilnvaru koncentrācija vienās rokās, bet Francijā ir citi mehānismi, kuru nolūks ir mīkstināt pilnvaru koncentrēšanos vienās rokās," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa piebilda, ka Itālijā ir pārāk liela televīzijas un radio kanālu koncentrācija vienās rokās", ar to domājot bijušo Itālijas premjerministru un mediju magnātu Silvio Berluskoni.

"Itālijas konstitucionālā tiesa ir atzinusi šādu situāciju par nevēlamu, bet politiski tas ir ignorēts," teica Vīķe-Freiberga.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) oktobrī izveidoja augsta ranga darba grupu preses brīvības izvērtēšanai bloka dalībvalstīs. Darba grupa izvērtēs tādus jautājumus kā politisko iejaukšanos mediju darbā, žurnālistu tiesību tiesisko apdraudējumu, uzņēmēju ietekmi uz medijiem un mediju īpašnieku darbību. Pēc skandāla, kas izcēlās Lielbritānijā, kad nu jau slēgtais mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošais tabloīds "News of the World" informāciju ieguva, neatļauti piekļūstot mobilajos telefonos esošiem datiem, EK izveidotā darba grupa izvērtēs žurnālistikas kvalitāti, ētiku un mediju atbildību.

Darba grupas sastāvā bez Vīķes- Freibergas ir arī bijusī Vācijas tieslietu ministre Herta Doiblere-Gmelina un Eiropas Universitātes Institūta profesors un bijušais Eiropas Kopienu tiesas ģenerāladvokāts Luiss Pesoa-Maduro. Vienīgais žurnālists komisijā būs Bens Hamerslejs, kas ir zinātnei un tehnoloģijām veltītā britu mēneša žurnāla "Wired UK" redaktors un kā žurnālists ir arī vēstījis no Mjanmas, Irānas un Afganistānas.

Paredzēts, ka savus secinājumus ES digitālo jautājumu komisārei Nēli Krūsai iesniegs gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!