Foto: AP/Scanpix

Viļņas politiķi atbalstījuši Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu ierosinājumu nosaukt pērn nogalinātā Borisa Ņemcova vārdā kādu Lietuvas galvaspilsētas skvēru vai ielu. Šāds lēmums pieņemts dažas dienas pirms Ņemcova nāves pirmās gadskārtas.

"Viņš bija īsts Lietuvas draugs, kas palīdzēja nostiprināt Lietuvas neatkarību, un patiess demokrāts, kas deva lielas cerības un ticību, ka Krievija varētu izraudzīties demokrātijas ceļu. Šī ciniskā slepkavība pa īstam atvēra pasaulei acis, ka Krievija nav tam gatava. Uzskatu, ka šī izcilā personība pelnījusi tikt iemūžināta skvēra vai ielas nosaukumā," ziņu aģentūrai BNS sacījis konservatīvo frakcijas priekšsēdētājs Mīkols Majausks.

Viņš piebildis, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju šādas iniciatīvas pašlaik tiek apspriestas arī Kijevā un Varšavā.

Majausks mudinājis "neaprobežoties ar birokrātiskām procedūrām", ka politiķu vārdā kādu laiku pēc viņu nāves tiek pārdēvēta kāda iela, un izteicis cerību, ka galvaspilsētas administrācijas speciālisti atradīs pienācīgu vietu Ņemcova piemiņas iemūžināšanai. "Tēvzemiešu" frakcijas vadītājs atzinis, ka pats šādu vietu nav izraudzījies, vienīgi spēris pirmo soli tāda lēmuma virzienā.

Savukārt viņa frakcijas biedrs Vids Urbonavičs pilsētas padomes sēdē ieminējies, ka šobrīd nosaukuma nav kādam ielas posmam Žverīnā, netālu no Latvju ielas, kurā atrodas Krievijas vēstniecība.

Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs tika nogalināts pērn 27.februārī uz Lielā Maskavas upes tilta, līdzās Kremlim. Viņa līdzgaitnieki uzskata, ka šo slepkavību, visticamāk, organizējuši Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova cilvēki.

Apsūdzības šajā lietā izvirzītas pieciem čečeniem, kuri tiek turēti aizdomās par slepkavības pastrādāšanu, tajā skaitā bijušajam Čečenijas Iekšlietu ministrijas bataljona "Sever" komandiera vietniekam Zauram Dadajevam, bet slepkavības pasūtītājs nav identificēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!