Foto: Reuters/Scanpix
Septembrī, sākoties kokvilnas novākšanas laikam, kāzu bizness Samarkandas provincē Uzbekistānā ir apstājies, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Vietējās varas iestādes ir devušas rīkojumu restorāniem un kāzu organizētājiem lauku reģionos nerīkot kāzu banketus vai jebkādas citas svinības līdz brīdim, kad beigsies kokvilnas ražas novākšana.

Samarkandas provinces pašvaldības sociālo lietu pārvalde pastāstīja, ka rīkojums dots pašvaldības iestāžu līmenī, lai paātrinātu kokvilnas ražas novākšanu. "Jo ātrāk viņi pabeigs novākt kokvilnu, jo ātrāk viņi varēs rīkot kāzu ballītes," sacīja sociālo lietu pārvaldes pārstāvis.

Tiem, kuri bija ieplānojuši kāzas šajā laikā, šis rīkojums nozīmē krasu plānu maiņu un lērumu neērtību. Kāds Ištikonas apgabala iedzīvotājs sacīja, ka viņa māsa jau vairākus mēnešus iepriekš par savu kāzu datumu bija izvēlējusies 10. septembri.

Tika izsūtīti ielūgumi un sagatavots viss nepieciešamais kāzām. Taču uzņēmums, kuram bija jāorganizē kāzu bankets, negaidīti to atcēla, par iemeslu minot pašvaldības varas iestāžu mutisku aizliegumu rīkot kāzu pasākumus.

Arī neviena cita vieta neuzņēmās banketa rīkošanu, "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" pastāstīja vīrietis.

Jaunā pāra iecerēto sapņu kāzu vietā ģimenei neatlika nekas cits, kā rīkot šo pasākumu savās mājās, viņš sacīja.

Līgavas brālis piekrita sniegt informāciju anonīmi, jo runāšana ar ārzemju žurnālistiem Uzbekistānā var novest pie nepatikšanām, tā kā valstī neatkarīgie mediji ir aizliegti un runas brīvību ierobežo prezidenta Isloma Karimova valdība.

Samarkandas Katakurganas apgabalā ir aizvērtas visas kāzu rīkošanas vietas, un restorāni atteikušies rīkot kāzas, stāsta kāds vietējais iedzīvotājs. "Varas iestādes uzskata, ka kāzas traucē cilvēkiem novākt kokvilnu."

"Taču aizliegums nav atturējis cilvēkus no kāzu rīkošanas, īpaši tos, kuri tās ir plānojuši ilgu laiku," viņš sacīja, turpinot: "ģimenes vēlas to izdarīt pirms ziemas iestāšanās. Cilvēki tagad kāzas rīko savās mājās, kas sagādā liekas neērtības."

Vairums kāzu banketu Uzbekistānā tiek rīkoti restorānos vai īpašās kāzu rīkošanas vietās, aiztaupot ģimenēm pūles nodrošināt simtiem viesu ar galda piederumiem, krēsliem utt.

Varas iestāžu brīdinājums

Kādas kāzu rīkošanas vietas īpašnieks Katakurganā stāstīja, ka varas iestādes viņam un citiem teikušas "netraucēt" kokvilnas novākšanu, rīkojot jebkāda veida ballītes.

"Viņi pat teica, lai mēs tā vietā palīdzam ar kokvilnas novākšanu," viņš atklāja. Ražas novākšana parasti ilgst līdz novembra vidum.

Uzbekistāna, kas ir viena no vadošajām kokvilnas ražotājām un eksportētājām, tiek plaši kritizēta par nodarbību atcelšanu skolās un universitātēs, lai skolēnus un studentus sūtītu strādāt kokvilnas laukos.

Uzbekistānas valdība apgalvo, ka pēdējos gadus ir pārtraukusi šādi rīkoties, jo vairāki Rietumu uzņēmumi, to skaitā "Adidas", "H&M" un "IKEA", boikotējuši Uzbekistānas kokvilnu.

Skolotājiem, ārstiem un citiem valsts un privātajā sektorā nodarbinātajiem arī ir jāpiedalās kokvilnas ražas novākšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!