Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas mediķi fiksējuši pirmos gadījumus, kad noslēpumainais vīruss, kas iemantojis tās izcelsmes vietas Vuhaņas vārdu, pārnests no cilvēka uz cilvēku, ziņo "Independent". Saslimuši jau vairāki medicīnas darbinieki.

Zinātnieki lēš, ka šis ir jau septītais zināmais tā dēvētā koronavīrusa paveids, kas oriģināli izplatīts dzīvnieku vidū, bet tad epidēmijas veidā izplatās arī starp cilvēkiem. Iepriekš tādi bijuši arī SARS un MERS.

Tiek uzskatīts, ka vairums sākotnēji saslimušo vīrusu ieguvuši šobrīd jau slēgtajā Vuhaņas zivju tirgū, kas ir iecienīts ne tikai vietējo iedzīvotāju, bet arī tūristu vidū. Konstatēts, ka Guandunas provincē valsts dienvidos divi cilvēki saslimuši, iegūstot vīrusu no saviem radiniekiem. Kopumā saslimušo skaits tiek lēsts virs 200, un pirmie saslimušie konstatēti arī Taizemē un Dienvidkorejā. Taizemē saslimušais esot tūrists no Lielbritānijas.

Bažas par vīrusa tālāku izplatību, likušas pastiprināt gan kontroli Vuhaņas lidostā, gan lidostās, kurās ierodas reisi no šīs 11 miljonu pilsētas. Saslimušie gan konstatēti arī megapolēs Pekinā un Šanhajā.

Par nepieciešamību darīt visu epidēmijas ierobežošanai ar publisku uzrunu televīzijā uzstājies arī Ķīnas prezidents Sji Dziņpins. Tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā, ka šajā nedēļā sākas viena no civilizācijas lielākajām ikgadējām migrācijām, ķīniešiem dodoties pie radiem atzīmēt Jaunā gada sagaidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!