Foto: DELFI

Polijas ziemeļu pilsēta Gdaņska ir pazīstama ar savu vecpilsētu un nozīmīgiem vēsturiskiem notikumiem, tostarp Otrā pasaules kara pirmajām kaujām un "Solidaritātes" dzimšanu, taču apskates vērti objekti atrodas arī ārpus vēsturiskajām un centra vietām – tipiskā sociālisma laiku mikrorajonā.

Zaspas mikrorajons atrodas 20 minūšu brauciena attālumā no centra. Četru līdz 12 stāvu augstās blokmājas te kādreizējā lidlauka vietā (skrejceļš daļēji vēl saglabājies) celtas pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā. 3,2 kvadrātkilometru platībā Zaspā dzīvo vairāk nekā 31 tūkstotis cilvēku.

Savulaik rajonā mitinājās Gdaņskas kuģubūvētavā dzimušās arodbiedrības "Solidaritāte" līderis Lehs Valensa, un 1987. gadā te viesojās Romas pāvests Jānis Pāvils II (abi attēloti Zaspas sienu zīmējumos).

Iespējams, tie arī būtu galvenie fakti, ar ko pazīstama Zaspa, ja vien mikrorajons nebūtu kļuvis par milzīgu brīvdabas mākslas galeriju – māju lielās gala sienas grezno aptuveni 60 lielformāta mākslas darbi, kuru apskate var izvērsties pāris stundas ilgā pastaigā. "Delfi" Zaspu iepazina aprīlī.

Foto: DELFI

Zaspas transformēšanās no pelēcīga mikrorajona par mākslas objektu sākās jau vairāk nekā pirms 20 gadiem, kad 1997. gadā, svinot Gdaņskas tūkstošgadi, svētku notikumu gaitā tapa 10 sienu gleznojumi.

Iniciatīva tika atdzīvināta 2009. gadā, kad mākslas festivāla laikā Zaspā tapa vēl 38 darbi. Kopš 2010. gada mikrorajona izdaiļošanā iesaistījusies Gdaņskas Sienu gleznojumu skola.

Foto: DELFI

Staigājot pa Zaspu, nevar nepamanīt, ka blokmāju iekšpagalmi ir zaļi un sakopti, bet pirmo stāvu iedzīvotājiem pat ir savi dārziņi – bieži vien ar ierīkotām izejām no dzīvokļa lodžijas. Māksla un zaļā vide pastaigu pa citādi tipisko sociālisma laika rajonu ir pārvērtusi ekskursijas vērtā pasākumā.

Zaspas mākslas darbu karte apskatāma šeit, vairāk par projektu un aktualitātēm var lasīt tā oficiālajā vietnē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!