Foto: Delfi/Shuttetrstock
Pasaule pēc 2022. gada 24. februāra vairs nebūs tāda kā iepriekš, Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā, sekojošās šausmas un kara noziegumi ir satricinājuši brīvo pasauli un līdzšinējās attiecības ar Maskavu. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir "Zeitenwende" – vārds, ko Berlīnē dzirdēju teju no katra satiktā politiķa. Tas apzīmē pagrieziena punktu, ēras beigas ilgus gadus piekoptajā politikā attiecībā pret sadarbību ar Krieviju, austrumu kaimiņvalstīm, ieroču piegādēm uz karadarbības zonām un bruņošanos. Daudzi uzsver, ka "Zeitenwende" nav tikai tukšs paziņojums, bet gan patiesas un dziļas pārmaiņas, atzīstot iepriekšējās kļūdas.

"Mēs kļūdījāmies, mēs neklausījāmies Baltijas valstīs un Polijā," arī šādas atziņas izskan no vācu politiķu mutēm.

Berlīnē viesojos marta beidzamajās dienās, kad parkos un apstādījumos līdzās plānai sniega sedziņai jau zied narcises, bet pilsētas centrā Lielbritānijas karaļa Čārlza III vizītes dēļ jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. Bet sākums visam ir pagājušā gada 24. februāra rīts.

Krievijas iebrukuma mērogs daudziem bija tik negaidīts, šokējošs un patiesību atklājošs, ka pārmaiņām bija jānotiek strauji. "Mēs dzīvojam ūdensšķirtnes laikmetā. Un tas nozīmē, ka pasaule pēc tam vairs nebūs tāda pati kā agrāk. Galvenais jautājums ir par to, vai varai ir atļauts dominēt pār likumu. Vai mēs atļaujam Putinam pagriezt pulksteni atpakaļ uz 19. gadsimtu un lielvaru laikmetu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!