Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien atlaidis savas administrācijas vadītāju Andreju Bogdanu, kurš ir bijušais oligarha Igora Kolomoiska jurists un dažkārt tiek uzskatīts par viņa ietekmes aģentu, vēsta portāls "Currenttime".

2019. gada ziemā Bogdans kļuva par Zelenska priekšvēlēšanu štāba juridisko padomnieku, bet 21. maijā tika iecels jaunā prezidenta administrācijas vadītāja amatā.

Līdz tam Bogdans bija Ukrainas oligarha Igora Kolomoiska jurists un strādāja advokātu firmā "Pravis", kā arī bija Kijevas apelācijas tiesas tiesneša palīgs.

Jau 2019. gada vasarā prezidenta tīmekļa vietnē ievietoto petīciju, kurā pieprasīta Bogdana atlaišana, parakstīja nepieciešamie 25 tūkstoši cilvēku, lai tā tiktu izskatīta.

Petīcijas autori uzskata, ka Bogdanam nav tiesību atrasties prezidenta administrācijas vadītāja amatā, pamatojoties uz likumu "Par varas attīrīšanu". Toreiz Bogdans savu amatu saglabāja.

Vienlaicīgi ar rīkojumu par Bogdana atlaišanu Zelenskis par jauno biroja vadītāju iecēlis savu palīgu Andreju Jermaku (attēlā zemāk).

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jermaks, kurš prezidenta birojā ieradies kopā ar Zelenski, bija viņa personīgais palīgs un atbildējis par starptautisko virzienu, skaidro Ukrainas mediji. Jermaks un Bogdans tiek dēvēti par pašiem pietuvinātākajiem prezidenta cilvēkiem, taču starp abiem bijis konflikts.

Jermaks ir bijušais jurists un kinoproducents, juridiskās firmas vadītājs, kas apkalpoja aktiera Zelenska šovu "Kvartāls 95". Līdz ar Zelenska došanos politikā, līdzi viņam devās arī Jermaks. Viņš atbildējis par attiecībām ar Krieviju un ASV.

Tieši Jermaks vecis pārrunas ar Krieviju par gūstekņu apmaiņu, kad tika atbrīvoti ukraiņu jūrnieki un kinorežisors Oļegs Sencovs.

2019. gada rudenī mediji ziņoja, ka Jermakam ir biznesa saites ar Krieviju, kā arī sakari ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina klasesbiedru un Kalnu ebreju apvienības biedru Ilhamu Ragimovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!