Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidījis iespēju atteikties no kādas savas valsts teritorijas potenciālā miera līguma ietvaros ar Krieviju, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Intervijā ar BBC viņš brīdināja, ka teritoriju atdošana okupantiem nozīmētu, ka Krievija varētu "turpināt atgriezties".

Zelenskis arī sacīja, ka prognozētā krievu pavasara ofensīva jau ir sākusies. "Krievijas uzbrukumi jau notiek no vairākiem virzieniem," viņš teica. Prezidents norādīja, ka Ukrainas spēki var turpināt pretoties Krievijas virzībai uz priekšu, līdz tie spēs uzsākt pretuzbrukumu. Viņš arī atkārtoja aicinājumus sniegt papildu militāro palīdzību Ukrainai.

"Ieroči ir vienīgā valoda, ko Krievija saprot," sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents pagājušajā nedēļā tikās ar Apvienotās Karalistes un Eiropas Savienības (ES) līderiem, cenšoties stiprināt starptautisko atbalstu un lūgt modernus ieročus savas valsts aizsardzībai. Kad Zelenskis lūdza modernus iznīcinātājus, Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sunaks sacīja, ka "nekas nav neiespējams".

Taču Kijeva ir kļuvusi arvien vairāk neapmierināta ar Rietumu ieroču piegāžu ātrumu. Tiek uzskatīts, ka kaujas tanku piegādes, ko pagājušajā mēnesī solīja daudzas Rietumvalstis, tostarp Vācija, ASV un Apvienotā Karaliste, joprojām ir vairāku nedēļu attālumā no ierašanās kaujas laukā.

Zelenskis arī pievērsās Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko draudiem karot kopā ar Krievijas karaspēku no viņa teritorijas, ja kāds Ukrainas karavīrs šķērsos robežu. "Es ceru, ka [Baltkrievija] nepievienosies [karam]," viņš sacīja. "Ja tā notiks, mēs cīnīsimies un izdzīvosim." Ļaut Krievijai atkal izmantot Baltkrieviju kā uzbrukuma vietu, būtu "milzīga kļūda", viņš piebilda.

Krievijas spēki daļu sava pilna mēroga iebrukuma no Baltkrievijas uzsāka pirms 12 mēnešiem. Viņi devās uz Ukrainas galvaspilsētu Kijivu, taču okupanti cieta smagus zaudējumus un eventuāli bija spiesti atkāpties.

Uz jautājumu, vai viņu pārsteidza Krievijas taktika karā, Zelenskis to raksturoja kā "bezvērtīgu". "Tas, kā viņi visu iznīcināja. Ja viņu karavīri saņēma [un izpildīja] šīs pavēles, tas nozīmē, ka viņiem ir tādas pašas vērtības."

Šonedēļ publiskotie ukraiņu dati liecina, ka Krievijas karaspēks Ukrainā šomēnes piedzīvojis lielāku upuru skaitu nekā jebkad kopš viņu iebrukuma pirmās nedēļas. Skaitļus nevar pārbaudīt, taču Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tendences, par kurām runā Ukraina, "iespējams, ir precīzas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!