Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas aviācijas trešdien veiktais uzlidojums dzemdību namam Mariupolē ir kara noziegums un Krievijas genocīda pret ukraiņiem galīgais pierādījums, savā uzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā tika iznīcināts dzemdību nams un bērnu slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 dzemdību nama darbinieki un viena topošā māmiņa, trešdien paziņoja Doneckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko.

"Aviobumba uz dzemdību namu – tas ir galīgais pierādījums, pierādījums tam, ka notiek ukraiņu genocīds," sacīja Zelenskis.

"Eiropieši! Jūs nevarēsiet teikt, ka neesat redzējuši, kas notika ar ukraiņiem, kas notiek ar mariupoliešiem. Jūs esat redzējuši, jūs zināt. Tātad jums ir jāpastiprina sankcijas pret Krieviju tā, lai tai vairs nebūtu nekādas iespējas turpināt šo genocīdu. Jums ir jāspiež uz Krieviju tā, lai viņi sēstos pie sarunu galda un izbeigtu šo zvērisko karu," aicināja Zelenskis.

"Bērnu slimnīca, dzemdību nams. Ar ko tie draudēja Krievijas Federācijai? Kas tā tāda par valsti - Krievijas Federācija, kas baidās no slimnīcām, baidās no dzemdību namiem un tos iznīcina? Vai tur bija mazi banderieši? Vai grūtnieces grasījās šaut uz Rostovu [pie Donas]? Vai kāds dzemdību namā pazemoja krievvalodīgos? Kas tas bija – vai slimnīcas denacifikācija?" jautāja Zelenskis.

Viņš sacīja, ka eiropiešiem un ukraiņiem ir jābūt vienotiem, nosodot šo Krievijas kara noziegumu, "kurā atspoguļots viss ļaunums, ko okupanti atnesuši uz mūsu zemi".

Zelenskis atgādināja, ka Mariupole atrodas Doņeckas apgabalā, par kura iedzīvotājiem Krievija tik daudz runājusi, un tagad visi redz, kā Krievija patiesībā izturas pret Doņeckas apgabala iedzīvotājiem.

"Mēs nekad neesam darījuši un nekad nedarītu neko šim kara noziegumam līdzīgu ne ar vienu pilsētu Doņeckas vai Luhanskas apgabalā, vai jebkurā apgabalā, ne ar vienu pilsētu uz zemes. Tāpēc ka mēs esam cilvēki. Bet jūs?" jautāja Zelenskis, vēršoties pie Krievijas.

Savukārt intervijā Vācijas laikrakstam "Bild" Zelenskis paziņoja, ka ir gatavs kompromisiem, lai apturētu karu, bet ne Ukrainas nodevībai.

"Jebkurās sarunās mans mērķis ir pārtraukt karu ar Krieviju. Un es esmu gatavs noteiktiem soļiem," sacīja Zelenskis, atbildot uz jautājumu, uz kādu piekāpšanos viņš būtu gatavs.

Prezidents sacīja, ka var piekrist saprātīgiem kompromisiem kara izbeigšanai, bet tiem nav jābūt valsts nodevībai. Turklāt arī otrai pusei ir jābūt gatavai kompromisiem, jo tikai tā var iziet no šīs situācijas, uzsvēra Zelenskis.

Viņš atzīmēja, ka "pašlaik nevar runāt par detaļām".

Zelenskis arī pauda pārliecību, ka karu būs iespējams izbeigt tikai pēc abu prezidentu tiešām sarunām.

Viņš sacīja, ka Ukrainā notiekošā Krievijas karadarbība ir "īsts terors". "Tomēr mēs ticam nākotnei. Mēs nepadosimies, nepārdosim savu zemi," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Atbildot uz lūgumu komentēt Vācijas kanclera Olafa Šolca nostāju, kurš vēl arvien ir pret Krievijas naftas un gāzes importa embargo, Zelenskis paziņoja, ka pašlaik negrib tiesāt Šolcu un viņa valdību, bet "izdarīs to pēc tam", kad būs noskaidrots upuru skaits.

"Tas, kas pašlaik notiek ar mums, var notikt arī ar jums (..) Mēs mirstam arī par jums," atzīmēja Ukrainas prezidents.

Viņš arī paziņoja, ka nebaidās par sevi, bet viņu uztrauc valsts liktenis un tādu pilsētu kā Mariupole, Doņecka, Melitopole, Volnovaha un Harkiva liktenis un Zaporižjas apgabala liktenis, jo situācija tur ir briesmīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!