Olsteras Unionistu partijas līderis Deivids Trimbls otrdien paziņoja, ka nevar atbalstīt Lielbritānijas un Īrijas valdību priekšlikumus Ziemeļīrijas miera procesa atdzīvināšanai, kamēr Īru republikāņu armija (ĪRA) nav sākusi iznīcināt savus ieroču arsenālus.
Līdzīgu nostāju pauda arī nacionālistu SDLP partija.

"Ir milzīga atšķirība starp procesa ievadīšanu un reālu tā sākšanu, un tas nav reāli uzsākts," paziņoja Trimbls, kura partija pozīciju nemainīšot līdz īstas atbruņošanās sākšanai.

ĪRA politiskā spārna "Sinn Fein" prezidents Gerijs Adamss uz šādu Trimbla nostāju reaģēja ar sašutumu. "Viņa atbildes mērķis ir nepieļaut šo vēsturisko ĪRA iniciatīvu un neitralizēt Neatkarīgās starptautiskās atbruņošanās komisijas apņemšanos pieņemt ĪRA priekšlikumu," sacīja Adamss.

Trimbls, kurš pirms sešiem mēnešiem atkāpās no Ziemeļīrijas pirmā ministra amata sakarā ar ĪRA novilcināto atbruņošanos, brīdināja par nepieciešamību ĪRA sākt atbruņoties tuvāko 48 stundu laikā, pretējā gadījumā Lielbritānijas ministrs Ziemeļīrijas jautājumos Džons Rīds būs spiests apturēt vietējās asamblejas darbību. Viņš sacīja, ka Rīdam lēmums par asamblejas likteni būs jāpieņem līdz ceturtdienai.

Vēlāk otrdien unionisti tikās ar kanādiešu ģenerāli Džonu de Šastlēnu, kurš vada starptautisko komisiju atbruņošanās jautājumos. Tomēr ģenerāļa apstiprinātais plāns, kurš atbilst Londonas un Dublinas viedokļiem, nespēja pārliecināt Trimblu un viņa parlamentāros kolēģus atbalstīt minēto valdību priekšlikumus.

Trimbls paziņoja, ka tas notiks tikai tad, ja pasākumu pakete izdosies izraisīt republikāņu un nacionālistu rīcību. "Mēs esam redzējuši republikāņu soli, taču, protams, tas ir nepietiekami tam, ko mēs vēlamies - redzēt atbruņošanos reālu notikšanu. Nav citas alternatīvas kā teikt republikāņiem - laiks rīkoties," viņš sacīja.

ĪRA pirmdien nāca klajā ar saviem priekšlikumiem, kā padarīt savu bruņojumu "pilnīgi un pārbaudāmi nepielietojamu". "Pēc mūsu diskusijām ar ĪRA pārstāvi mēs esam pārliecināti, ka šis piedāvājums aizsāk procesu, kas padarīs ĪRA ieročus pilnīgi un pārbaudāmi nepielietojamus," toreiz paziņoja Džons de Šastlēns, kurš pārrauga Ziemeļīrijas kaujinieku atbruņošanos.

Savukārt Adamss sacīja, ka ĪRA priekšlikumam jāveicina visu pušu kopīgi centieni īstenot Lielās piektdienas 1998.gada miera vienošanos. "ĪRA vēlreiz nodemonstrējusi savu apņemšanos meklēt ilgstošu mieru. Pārējām pusēm jālīdzinās šai apņēmībai un jāatbild pozitīvi un konstruktīvi," viņš paziņoja.

Arī Īrijas premjerministrs Bertijs Aherns apsveica ĪRA lēmumu. "Tas acīmredzami ir vēsturiskas nozīmes notikums un ir liels solis uz ieroču problēmas atrisināšanu un Lielās piektdienas miera līguma pilnīgu īstenošanu," viņš paziņoja. Atzinīgi to novērtēja arī Džons Rīds, to nosaucot par "ļoti būtisku soli uz priekšu".

Tomēr Jana Peislija vadītās Demokrātiskās unionistu partijas priekšsēdētāja vietnieks Pīters Robinsons pirmdien jau noraidīja ĪRA paziņojumu, to nodēvējot par kārtējo mēģinājumu novilcināt miera procesu, lai panāktu jaunas piekāpšanās.

Negaidītais ĪRA paziņojums izplatīts laikā, kad Lielbritānijas un Īrijas valdības gaida republikāņu un protestantu pušu atbildes uz Londonas un Dublinas kopīgi izstrādātajiem priekšlikumiem strupceļa pārvarēšanai Ziemeļīrijas miera procesā.

Lielbritānijai līdz sestdienas pusnaktij no jauna jāieceļ jaunais Ziemeļīrijas pirmais ministrs, citādi asamblejas darbība var tikt apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!