Foto: stock.xchng
Kad fonds "Tiesiskā iniciatīva" publicēja ziņojumu par to, ka Krievijā, galvenokārt Dagestānā, tiek praktizēta sieviešu dzimumorgānu apgraizīšana, Ziemeļkaukāza Musulmaņu koordinācija centra priekšsēdētājs Ismails Berdijevs nāca klajā ar atbalstu šai procedūrai, vēsta "Current Time".

"Ir jāapgraiza visas sievietes, lai uz Zemes nebūtu izvirtības, lai samazinātos seksualitāte," paziņojis Berdijevs. Muftijs norādīja, ka, lai gan islāmā nav noteikta sieviešu apgraizīšana, šī operācija nav pretrunā reliģijai.

"Bet ir jāsamazina sievietes seksualitāte. Tas būtu ļoti labi, ja tas tiktu piemērots visām sievietēm. Visuvarenais sievieti radīja bērnu dzemdēšanai un audzināšanai. Bet tam (apgraizīšanai) ar to nav nekāda sakara. Sievietes pēc tam nepārstāj dzemdēt. Bet izvirtību būtu mazāk," teicis islāma garīdznieks.

Vēlāk gan muftijs sarunā ar aģentūru "Interfax" precizējis, ka ar teikto nebūt neaicina apgraizīt visas sievietes. "Es neaicinu apgraizīt sievietes: to neparedz islāms, un tas vienkārši nav iespējams. Es runāju par izvirtības problēmu, par to, ka ir problēma, ar kuru kaut kas ir jādara," savu iepriekš teikto papildināja Berdijevs.

"Current Time" norāda, ka uzreiz pēc ziņojuma par sieviešu apgraizīšanu Krievijā publicēšanas Berdijevs komentēja, ka tā ir "tīri Dagestānas paraša". "Cik es zinu, to dara, lai nedaudz nomierinātu sievietes kaisli. Veselībai tas absolūti netraucē," teica muftijs.

Saskaņā ar fonda "Tiesiskā iniciatīva" ziņojumu Dagestānā tiek praktizēti trīs no četriem pasaulē izplatītiem sieviešu dzimumorgānu apgraizīšanas veidiem: no iegriezumiem un asiņu nolaišanas līdz klitora un mazo kaunuma lūpu nogriešanai. Kropļojošā operācija tiek veikta, kad meitene paliek trīs gadus veca.

Krievijas Sabiedriskās palātas Ģimenes un bērnu atbalsta komisijas priekšsēdētāja Diāna Grucka pēc ziņojuma publicēšanas ir vērsusies pie ģenerālprokurora Jurija Čaikas ar lūgumu pārbaudīt pētījumā minētos faktus.

Apgraizīšanas parādīšanās Dagestānā saistīta ar islāma ienākšanu. Šo operāciju praktizējošās sievietes to uztver kā iniciāciju, "lai meitene sāktu lūgties". Ziņojuma autori secina, ka apgraizīšanu praktizē tās Dagestānas tautas, kuras islāmu pieņēmušas vēlāk par citām.

Sieviešu dzimumorgānu kropļošana parasti tiek saistīta ar citiem reģioniem – Centrālo un Ziemeļāfriku. Pašlaik sieviešu apgraizīšanu praktizē 28 šī kontinenta valstīs. Tradīcija radusies vēl pirms islāma rašanās – tautām, kuras dzīvoja pie Nīlas, liecina pētījumi.

Saskaņā ar statistiku sieviešu apgraizīšanu ir pārcietuši 98 % somāliešu sieviešu 15 līdz 49 gadu vecumā, 89 % ēģiptiešu šajā pašā vecuma grupā, skaidro "Current Time". Apgraizīšanu praktizē arī pārsvarā kristiešu Etiopijā, kur operācijai tikuši pakļauti 69 % 15 līdz 49 gadu vecu sieviešu.

Tagadējie bērni un pusaudži šai sāpīgajai operācijai tiek pakļauti retāk. ANO Bērnu fonda UNICEF dati liecina, ka 0 – 15 gadu vecuma grupā Ēģiptē apgraizīšanu pārcietuši 14 % meiteņu, Etiopijā – 24 %. Ir ziņots par apgraizīšanas gadījumiem arī Eiropā, kur šī paraša atceļojusi kopā ar migrantiem no Somālijas un citām Āfrikas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!