Ziemeļkoreja Pekinā notikušajās sarunās ar ASV piedraudējusi eksportēt kodolieročus un iekļaut tos savā arsenālā, trešdien vēsta laikraksts "The Washington Times".
Atsaucoties uz sarunām tuvu stāvošām ASV amatpersonām, avīze raksta, ka Ziemeļkorejas puses pārstāvis Li Guns draudus izteicis, tiekoties ar ASV valsts sekretāra asistentu Džeimsu Keliju.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas amatpersona Li paziņojis Kelijam, ka Phenjana "eksportēs kodolieročus un pievienos tos savam arsenālam vai izmēģinās kodolierīci", laikrakstam pavēstīja kāda ASV administrācijas amatpersona.

"Tas acīmredzami bija drauds," sacīja cita amatpersona, kurai ir zināmi ziņojumi par trīspusīgajām sarunām starp Ziemeļkoreju, Ķīnu un ASV.

"The Washington Times" vēsta, ka ziemeļkorejieši arī paziņojuši, ka gandrīz pabeiguši tūkstošiem izlietoto kodoldegvielas stieņu pārstrādi, kuras var izmantot atombumbu izgatavošanai.

Li atkārtoti paziņojis, ka Phenjanas kurss nākotnē būs atkarīgs no tā, kā ASV reaģēs uz tās priekšlikumiem. Kelijs Ziemeļkorejas izteikumus noraidījis kā draudus un tādēļ nepieņemamus, vēsta "The Washington Times".

Pirmdien Baltā nama preses pārstāvis sacīja, ka prezidenta Džordža Buša administrācija ir nobažījusies par kodolieroču atrašanos Ziemeļkorejas rīcībā vai to eksportēšanu, taču noliedza ziņas, ka būtu mainījusies Vašingtonas politika draudu risināšanai.

"Mūsu nostāja paliek tāda pati," sacīja Baltā nama preses pārstāvis Skots Maklelans. "ASV, tāpat kā starptautiskā sabiedrība, ir satrauktas par kodolieroču esamību Ziemeļkorejas rīcībā un to iespējamo nogādāšanu citiem."

Laikraksts "New York Times" pirmdien ziņoja, ka Buša administrācija maina desmit gadus veco politiku, kas paredzēja novērst kodolieroču izgatavošanu Ziemeļkorejā, uz politiku, kas paredz bloķēt ieročos izmantojamu kodolmateriālu eksportēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!