Ziemeļkorejas pārstāvji ceturtdien ir nosaukuši ASV viceprezidentu Diku Čeiniju par “asinskāru zvēru”, tādējādi atbildot uz Čenija izteikumiem, ka šīs valsts līderis Kims Čenirs ir bezatbildīgs un vada policijas valsti, informē ārvalstu prese.
“Čeinijs tiek ienīsts, jo viņš ir visnežēlīgākais briesmonis un pēc asinīm izsalcis zvērs, kas dažādas pasaules valstis mērcē asins jūrā,” Phenjanas oficiālajai ziņu aģentūrai “KCNA” esot teicis Ziemeļkorejas ārlietu ministrijas preses sekretārs.

Vašingtona un Ziemeļkoreja pēdējo nedēļu laikā iesaistījušās vārdu karā, jo ASV prezidents Džordžs Bušs nosauca Čeniru par tirānu. Phenjana uz to atbildēja, nodēvējot viņu par pastulbu un mietpilsonisku.

Čeinijs kādā televīzijas intervijā pirmdien paziņoja, ka Čenirs ir “viens no pasaules bezatbildīgākajiem valstu līderiem.”

“Viņš vada policijas valsti. Viņam ir viena no pasaules visvairāk militarizētajām sabiedrībām,” teica Čeinijs. “Viņš galīgi nerūpējas par savas valsts iedzīvotājiem. Acīmredzot, viņš tikai vēlas izrādīt savu spēku un kļūt par ievērojamu spēlētāju kodolenerģijas lauciņā.”

Ziemeļkorejas ārlietu ministrijas preses sekretārs teica, ka Čeinija komentāri norāda uz ASV vēlmi izjaukt sešu pušu sarunas, kuru mērķis ir pārtraukt Phenjanas kodolieroču programmas apmaiņā pret drošības garantijām un ekonomisku palīdzību.

Vašingtona ir veikusi dažādus pasākumus, lai atjaunotu sarunas, kas ir pārtrauktas jau aptuveni gadu, informē BBC.

Februārī Ziemeļkoreja paziņoja, ka tās rīcībā ir kodolieroči. Vēl lielākas bažas rada iespējamība, ka Phenjana drīzumā varētu veikt izmēģinājumu, tāpēc Dienvidkoreja, Ķīna, Japāna, Krievija un ASV vēlas pēc iespējas ātrāk atsākt sarunas par kodolprogrammu pārtraukšanu.

“Kad Čeinijs izteica savus apvainojumus, Korejas Tautas Demokrātiskā Republika gandrīz paziņoja, ka sarunas netiks atsāktas,” stāsta ministrijas preses sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!