Foto: EPA/LETA
Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka pēc valsts vadītāja Kima Čenira nāves tās politika nemainīsies, un draudēja atriebties Dienvidkorejai par tās attieksmi pret Kima Džongila nāvi.

"Mēs svinīgi un lepni paziņojam muļķa politiķiem pasaulē, ieskaitot Dienvidkorejas marionetes, ka viņiem nav jāgaida no mums nekādas pārmaiņas," paziņoja Nacionālā aizsardzības komisija, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas institūcija Ziemeļkorejā.

Ziemeļkoreja "vienmēr atteiksies uzlabot attiecības ar nodevēju Lī Mjungbaku un viņa grupu", teikts šajā paziņojumā, kurā tika nosaukts vārdā Dienvidkorejas prezidents.

Nacionālā aizsardzības komisija kritizēja Dienvidkorejas reakciju uz Kima Čenira nāvi un draudēja atriebties par to, gan neprecizējot šo atriebību. Dienvidkoreja bija liegusi vairumam savu pilsoņu doties līdzjūtības izteikšanas vizītēs uz Phenjanu, turklāt trešdien Kima Džongila bēru dienā divas ziemeļkorejiešu pārbēdzēju organizācijas Dienvidkorejā nosūtīja uz Ziemeļkoreju gaisa balonus ar skrejlapām, kurās aicināja uz sacelšanos pret Phenjanas režīmu.

"Mēs liksim Lī Mjungbaka nodevēju grupai samaksāt līdz galam par mūžīgi nepiedodamajiem grēkiem, kurus viņi izdarīja saistībā ar valsts bērēm," paziņoja Nacionālā aizsardzības komisija.

Attiecības starp abām Korejas pussalas valstīm pasliktinājās pēc tam, kad 2008.gadā par Dienvidkorejas prezidentu kļuva Lī Mjungbaks, kurš saistīja nozīmīgu ekonomisko palīdzību Ziemeļkorejai ar tās kodolatbruņošanos.

Kims Čenirs nomira 17.decembrī 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme".

Kima Čenira jaunākais dēls un amata mantinieks Kims Džonguns (Čenins) jau ir pasludināts par "dižo pēcteci" un militāro spēku augstāko komandieri, kā arī iecelts par valdošās Korejas Strādnieku partijas galvenās lēmējvaras Centrālās komitejas vadītāju.

Ziemeļkorejas iedzīvotāji masveidā sēroja par Čenira nāvi, bet domājams, ka lielākā daļa to darīja aiz bailēm, lai neradītu šaubas par savu lojalitāti. Kad 1994.gadā nomira Čenira tēvs - Ziemeļkorejas komunistu režīma pirmais līderis Kims Ilsungs (Irsens), iedzīvotāji tika aicināti sērot vismaz reizi dienā īpaši paredzētās vietās, bet pēc Kima Džongila nāves viņiem bija jāsēro vismaz trīsreiz dienā.

Ziemeļkorejā pastāv spēcīgs Kima Ilsunga un Kima Čenira personības kults, un tagad ir uzsākta arī jaunā valsts vadītāja Kima Čenira personības kulta veidošana.

Par Kimu Čeniru nav pieejams daudz biogrāfiskas informācijas. Zināms, ka viņš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenirs 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!