Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejā šodien notiek parlamenta vēlēšanas - pirmās diktatora Kima Čenuna valdīšanas laikā.

Parlamenta jeb Augstākās tautas sapulces vēlēšanas Ziemeļkorejā notiek ik pa pieciem gadiem.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanas notika 2009.gadā pašreizējā diktatora tēva Kima Čenira valdīšanas laikā. Vēlēšanas bija rūpīgi iestudētas, un toreiz katrā no 687 vēlēšanu apgabaliem kandidēja viens elites iepriekš izraudzīts pretendents.

Arī šoreiz katrā vēlēšanu apgabalā izvirzīts tikai viens kandidāts.

Komunistiskās valsts mediji ziņo, ka līdz pusdienlaikam svētdien bija nobalsojuši jau 65% reģistrēto vēlētāju.

Iepriekšējās vēlēšanās 2009.gadā saskaņā ar oficiālajiem datiem piedalījās 99,98% vēlētāju, vienbalsīgi atbalstot izvirzītos kandidātus.

Eksperti rūpīgi sekos šīm vēlēšanām, lai redzētu, vai nebūs pamanāmas kādas jaunas pazīmes par izmaiņām Phenjanas varas struktūrās.

Kims Čenuns jau ir īstenojis radikālas pārmaiņas Ziemeļkorejas vara elitē. Dramatiskākā no tām bija nāvessoda izpildīšana ietekmīgajam diktatora tēvocim un politiskajam mentoram Čanam Sonthēkam, kurš bija apsūdzēts nodevībā un korupcijā.

Kopš nāvessoda izpildīšanas Čanam Ziemeļkoreja no ārzemēm ir atsaukusi vairākus diplomātus un amatpersonas, kas dzimtenē represētas, zina teikt Dienvidkorejas politiķi.

Čans tāpat kā vairums augstāko Phenjanas amatpersonu bija parlamenta deputāts. Eksperti norāda, ka 9.martā notiekošās vēlēšanas būs iespēja vērot, vai no kandidātu sarakstiem būs pazudušas arī citas augstas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!