Ziemeļkoreja oficiāli paziņojusi par gatavību palaist tāla darbības rādiusa raķeti, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".
Šis paziņojums izskan dienā, kad Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs svin savu 67 dzimšanas dienu.

Dienvidkorejas mediji norāda, ka Phenjana gatavojas izmēģināt tāla darbības rādiusa raķeti "Taepodong-2".

Savukārt Korejas Centrālā ziņu aģentūra KCNA paziņojusi, ka valstij ir tiesības palaist tās tālākā darbības rādiusa raķeti, kura teorētiski varētu sasniegt Aļasku. "Vēlāk kļūs zināms, kas tiks palaists Ziemeļkorejā," pavēstīja KCNA.

Ziemeļkoreja norāda, ka raķete izveidota miermīlīgas kosmosa programmas ietvaros, kaut gan eksperti apgalvo, ka tai ir militārais mērķis un tā ir izveidota, lai trāpītu ASV.

Piektdien ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone piedāvājusi Ziemeļkorejai miera līgumu, normālas attiecības un palīdzību, ja tā apturēs kodolieroču programmu. Taču no Phenjanas uz to nav bijis nekādas atbildes.

Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkoreja izmanto raķeti, lai izdarītu spiedienu uz Dienvidkorejas prezidentu Ļi Mjunbaku, lai viņš atteiktos no palīdzības piegādes ierobežojumiem Phenjanai, kā arī lai piesaistītu jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas uzmanību.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejas līderis ir atguvies no pērn augustā pārciestās insulta. Kā vēsta ārvalstu mediji, par to liecinot viņa parādīšanās dažādos pasākumos.

Phenjanas mediji ziņo, ka par godu Kima dzimšanas dienai Phenjanas ielas ir rotātas ar ziediem un visur notiek svinīgie pasākumi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!