Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ziemeļkoreja ir pirmoreiz atdevusi Dienvidkorejas karavīru mirstīgās atliekas, kuri krituši Korejas karā, kas ilga no 1950. līdz 1953.gadam, piektdien vēstīja Dienvidkorejas plašsaziņas līdzekļi.

Konteineri ar Dienvidkorejas karavīru mirstīgajām atliekām tika nogādāti uz viņu dzimteni caur ASV.

Lidmašīna ar 12 konteineriem ieradās Songnamas militārajā lidostā uz dienvidiem no Seulas, kur to sagaidīja goda sardze. Sagaidīšanā bija klāt Dienvidkorejas prezidents Lī Mjungbaks, aizsardzības ministrs Kims Kvandžins un ASV bruņoto spēku Dienvidkorejā pavēlnieks ģenerālis Džeimss Turmans.

Laikraksti uzsvēra, ka šī ir pirmā kritušo Dienvidkorejas karavīru repatriācija no Ziemeļkorejas kopš 1953.gada, kad abas valstis noslēdza pamieru. Miera līgums netika noslēgts, tāpēc starp abām Korejas pussalas valstīm oficiāli vēl arvien ir karastāvoklis.

"Korejas Republika bija aizsargāta, jo viņi cīnījās, riskējot ar dzīvību. Mums jāatrod visi, kas atdeva savu dzīvību par valsti," paziņoja Lī Mjungbaks, uzrunājot kritušo karavīru tuviniekus.

Karavīru mirstīgās atliekas Ziemeļkorejas ziemeļu daļā atrada ASV meklēšanas grupa no 2000. līdz 2004.gadam. ASV un Dienvidkoreja vēlāk kopīgi veica to identifikāciju un apstiprināja, ka daļa šo mirstīgo atlieku ir Dienvidkorejas karavīri.

Saskaņā ar oficiāliem datiem Korejas karā krita apmēram 140 tūkstoši Dienvidkorejas karavīru un tika ievainoti vēl apmēram 450 tūkstoši. Tajā krita arī apmēram 215 tūkstoši Ziemeļkorejas karavīru un vēl 300 tūkstoši tika ievainoti.

Karadarbības laikā Korejas pussalā gāja bojā 2,5 miljoni civiliedzīvotāju.

Saskaņā ar Dienvidkorejas aplēsēm Ziemeļkorejā ir apbedīti 30 līdz 40 tūkstoši tās karavīru, kas krituši Korejas karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!