Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps kļūst aizvien izolētāks jautājumos, kas saistīti ar Ziemeļkoreju, portālā "Politico" raksta analītiķe Anita Kumara.

Pirmdien Tramps aizvadīja kopīgu preses konferenci ar Japānas premjeru Šinzo Abi. Šajā preses konferencē abi līderi pauda atšķirīgu viedokli par nesen notikušajiem Ziemeļkorejas raķešu testiem. Prezidents Tramps šo Ziemeļkorejas manevru nesteidza nosodīt un izteicās, ka ir apmierināts ar pašreizējo ASV-Ziemeļkorejas attiecību virzību.

ASV sabiedrotās valsts Japānas premjers gan pauda diametrāli pretēju viedokli. Viņš izteica nožēlu par Ziemeļkorejas pēdējo raķešu izmēģinājumu un izteicās, ka šie testi ir pretrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūcijām. Līdzīgu viedokli aizvadītas nedēļas nogalē pauda Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons, atzīmē Kumara. Ziemeļkoreja asi kritizēja šos Boltona izteikumus, nosaucot Trampa padomnieku par "sabojājušos cilvēka izstrādājumu", raksta portāls "Vice News".

Analītķe arī norāda, ka Tramps ASV-Ziemeļkorejas attiecību jautājumus primāri skata, balstoties uz savām personīgajām attiecībām ar totalitārās valsts līderi Kimu Čenunu. Trampa pozīcija ir nelokāma. "Mani cilvēki uzskata, ka tie [raķešu testi] varēja būt [ANO Drošības padomes rezolūcijas] pārkāpums. Es uz to skatos citādi," pavēstījis Tramps.

Donalds Tramps divreiz ticies ar Ziemeļkorejas līderi. Pēdējā abu līderu tikšanās notika februāra beigās Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā. Toreiz samits noslēdzās priekšlaicīgi un bez vienošanās. Pašlaik ASV-Ziemeļkorejas sarunas ir iestrēgušas un radusies neskaidrība par to, vai Trampa administrācijai izdosies realizēt savu mērķi – atbruņot Korejas pussalu no kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!