Zimbabves prezidents Roberts Mugabe, opozīcijas vadītājs Morgans Cvangirai, kā arī vēl viens ietekmīgs Zimbabves politiķis Arturs Mutambara trešdien nevienojās par nākamās valdības un valdošās koalīcijas sastāvu un visu triju pušu sarunas turpināsies vēlāk, paziņojis Dienvidāfrikas prezidents Tabo Mbeki, kurš bija ieradies Zimbabvē, lai piedalītos sarunās.

BBC norāda, ka šobrīd Cvangirai "nepieciešams apdomāties". "Laiks un telpa pārdomām šobrīd ir nepieciešami Cvangirai, kam abas pārējās puses piekrita".

Tomēr Mbeki noliedzis izskanējušās runas, ka Cvangirai otrdien pametot sarunas agrāk nekā bija domāts ir sagrāvis to sekmīgu norisi.

Mugabe, Cvangirai un Mutambara šobrīd nespēj vienoties par četriem pamatjautājumiem Zimbabves varas sadalē: jauno valdības un valdošās koalīcijas sastāvu, kontroli pār valsts drošības spēkiem, iespējām amnestēt cilvēkus, kas tika arestēti pēc iepriekšējo vēlēšanu nekārtībām un varas sadali starp Mugabi un Cvangirai.

Mbeki arī uzsvēris, ka Zimbrbaves ekonomiskā krīze atstāj būtisku iespaidu uz tās kaimiņvalstīm. "Es zinu, kādas ciešanas Zimbabves iedzīvotāji pēdējos mēnešus ir piedzīvojuši," teicis Mbeki.

Politiskā krīze Zimbabvē aizsākās pavasarī. Martā Cvangirai uzvarēja prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, taču drīz pēc tam pret viņa atbalstītājiem tika izvērsta vardarbība. Starptautiskās organizācijas norāda, ka lauku apgabalos vardarbība pret opozicionāriem vēl joprojām pastāv.

Savukārt Mugabe, kura vadītā partija parlamentā ieņēmusi 90 no 100 vietām, apgalvo, ka opozīcija un starptautiskā sabiedrība destabilizē politisko situāciju Zimbabvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!