Kā liecina jauna Lielbritānijā un Vācijā veikta pētījuma rezultāti, cilvēki vislaimīgākie jūtas 74 gadu vecumā, vēsta britu laikraksts "The Daily Telegraph".

Pie šāda secinājuma nonākuši vāciešu un amerikāņu zinātnieki, aptaujājot 21 000 cilvēku. Dažāda vecuma pētījuma dalībniekiem septiņu ballu sistēmā bija jānovērtē sava apmierinātība ar dzīvi. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem apmierinātība ar dzīvi sarūk laika posmā no pusaudžu gadiem līdz 40 gadu vecumam. Tā paliek nemainīga līdz 46 gadu vecumam un tad sāk pieaugt, kulminācijas punktu sasniedzot 74 gadu vecumā. Šajā vecumā apmierinātība ar dzīvi tika novērtēta uz 5,9. Pusaudži novērtēja savu apmierinātību ar dzīvi uz 5,5, savukārt cilvēki 40 gadu vecumā - uz 5.

Kā skaidro zinātnieki, lielāka apmierinātība ar dzīvi varētu būt saistīta ar to, ka vecākiem cilvēkiem ir vairāk laika sev, mazāk rūpju par bērniem un finansēm. Vecāki cilvēki arī daudz labāk par jauniem spēj novērtēt to, kas viņiem ir.

"Salīdzinot ar jaunākiem indivīdiem, vecāki cilvēki daudz lielāku vērību piešķir sociālo attiecību emocionālajiem aspektiem un daudz vairāk atceras savu pieredžu emocionālo saturu," vēsta žurnālā "Social Indicators Research" publicētais pētījums.

Visizteiktākās izmaiņas apmierinātībā ar dzīvi pētnieki novēroja aptaujājot britus, savukārt vācu vīrieši un sievietes ir salīdzinoši nemainīgi apmierināti ar savu dzīvi dažādos vecumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!