Foto: AP/Scanpix

Itāļu zinātniekiem, iespējams, izdevies atklāt modeles, kura pozējusi Leonardo da Vinči vēsturiskajā gleznā "Mona Lisa", kapavietu, vēsta BBC.

Florencē zinātnieki atraduši un atvēruši kādu kapavietu, kurā apglabāta zīdu lieltirgotāja Frančesko del Džokondo ģimene. Tiek uzskatīts, ka viņa sieva Liza Džokonda (dzimusi Džerardini) bijusi da Vinči modele, kad izcilais mākslinieks gleznojis slaveno darbu "Mona Lisa".

Tagad zinātnieki salīdzinās iegūtos DNS ar tiem, kuri iegūti pagājušajā gadā, kad netālu esošajā Svētās Ursulas klosterī atklāja trīs skeletus. Šajā klosterī dzīves pēdējos gadus aizvadīja Liza Džokonda. Ja kāds no zīdu lieltirgotāja kapvietā atrastajiem DNS sakritīs ar kādu no trīs pērn atrasto skeletu DNS, tad zinātnieki būs identificējuši īsto "Monu Lizu".

"Ja izrādīsies, ka DNS pieder mātei un bērnam, tad būsim atraduši "Monu Lizu"," sajūsmu neslēpa viens no zinātniekiem Silvāno Vinčeti.

Ja zinātnieku pieņēmumi izrādīsies pareizi, tad vēlāk ar datoru palīdzību būs iespējams uzzīmēt Lizas Džokondas seju un salīdzināt to ar da Vinči šedevru.

Gleznas pilnais nosaukums ir "Ritratto di Monna Lisa del Giocondo" ("Lizas Džerardini, Frančesko del Džokondo sievas, portrets"). Tā ir arī visvecākā glezna pasaulē, kura saglabājusies. Gleznā ir attēlota sieviete, kuras izpausme ir noslēpumaina. Tiek uzskatīts, ka glezna ir sākta gleznot 1503. gadā, bet pilnībā da Vinči to pabeidzies vien pēc 15 gadiem. Viņš ar šo mākslas darbu ceļoja apkārt vairākus gadus, katru reizi kaut ko pielabojot vai pieliekot klāt.

Skatoties uz gleznu, daudziem cilvēkiem liekas, ka Mona Liza viņam seko ar skatienu. Arī viņas smaids ir noslēpumains, jo skatītājam šķiet, ka vienu brīdi Mona Liza smaida, bet jau nākamajā nopietni uzlūko apkārt notiekošo. Gleznas abās pusēs ir redzamas simetriskas ēnas.

Ar izcilo mākslas darbu saistās arī dažādas leģendas un nav pierādīts, kura bijusi īstā modele da Vinči gleznā. Viena no izplatītākajām leģendām savulaik vēstīja, ka "Mona Lisa" zināmā mērā ir da Vinči pašportrets. Šāda versija radusies, jo kādā vēlāk radītajā da Vinči pašportretā dažas līnijas sakrīt ar Monas Lizas gleznas līnijām.

Iesakām ieskatīties arī Monas Lizas lielākajos noslēpumos, ko tā glabā jau vairāk nekā pus gadsimtu: Acis, smaids, kailums...10 'Monas Lizas' noslēpumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!