Rasisms pagājušajā gadā Krievijā sasniedzis jaunas virsotnes, ultralabējiem grupējumiem rīkojot vairāk nekaunīgu uzbrukumu, bet valstij organizējot vēršanos pret etniskajiem gruzīniem, pirmdien pavēstīja rasisma monitoringa grupa "Sova".
Grupas ikgadējā ziņojumā teikts, ka ultralabējie skinhedu grupējumi vairs nedarbojas slēpti.

"Kastešu, nažu un dūru vietā skinhedi pāriet uz šaujamieročiem un bumbām," sacīja pētniece Gaļina Koževņikova. "Mēs piedzīvojam demonstratīva rakstura noziegumus, kas nav pastrādāti tumsas aizsegā pagalmos, bet gan kameru un pūļa klātbūtnē ar nodomu radīt efektu."

Ultralabējie pārvietojas ārpus Maskavas un organizējuši koordinētas demonstrācijas visā Krievijā, viņa piebilda.

Viņa īpaši pieminēja geju tiesību gājiena izjaukšanu un rasistisku motīvu dēļ sarīkotu bumbas sprādzienu Maskavas tirgū augustā, kurā gāja bojā 11 cilvēki.

Pēc konservatīvām aplēsēm, rasistu uzbrukumu upuru skaits pērn pieaudzis par 17% līdz 539, no kuriem 54 cilvēki miruši, teikts ziņojumā.

"Sova" arī kritizē prezidenta Vladimira Putina valdību par vēršanos pret gruzīniem diplomātiskā konflikta laikā un ārvalstniekiem uzliktos ierobežojumus strādāšanai tirgos.

"Pirmo reizi mēs piedzīvojām oficiāli sankcionētu diskriminācijas kampaņu, kas pagājušajā rudenī bija vērsta pret gruzīniem," sacīja Koževņikova.

"Televīzija un daļa drukāto mediju nekavējoties sāka piedalīties pēc būtības rasistiskajā propagandā," teikts ziņojumā. "Var runāt par varas iestāžu mēģinājumu pārņemt "nacionālistu iniciatīvu" ne tikai saukļu formā, bet arī viņu darbības metodes."

Ārvalstu valdības ir paudušas satraukumu par rasistisku uzbrukumu skaita pieaugumu Krievijā, no kuriem daudzi ir vērsti pret ārzemniekiem, galvenokārt studentiem Maskavā, Sanktpēterburgā un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!