Pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā Krievijā samazinājies reģistrēto rasistisko uzbrukumu skaits, kas tiek skaidrots ar pastiprinātu galēji labējo grupējumu apkarošanu, secināts trešdien publiskotajā ziņojumā.

"Pirmo reizi sešu gadu ilgo pētījumu laikā mēs redzam nepārprotamu rasistiskās un neonacistiskās vardarbības upuru skaita samazinājumu," teikts nevalstiskās organizācijas "Sova" ikgadējā ziņojumā.

Tomēr, neraugoties uz pozitīvo tendenci, joprojām "rasistiskās vardarbības apmērs ir šausminošs", norāda eksperti.

Pērn šādos uzbrukumos Krievijā nogalināts 71 cilvēks, kas ir par trešdaļu mazāk nekā pirms gada, kad rasistiski motivētā vardarbībā gāja bojā 110 cilvēki, liecina ziņojumā apkopotie dati. Gada laikā no 487 līdz 333 sarucis arī to cilvēku skaits, kas guvuši ievainojumus šāda veida incidentos.

Kā liecina organizācijas rīcībā esošā informācija, no pērnā gada upuriem 29 nākuši no Vidusāzijas valstīm, bet 11 bija no Kaukāza reģiona.
Eksperti situācijas uzlabošanos skaidro ar pastiprināto milicijas uzraudzību un vairākiem tiesas procesiem.

"2008.gada otrajā pusē un 2009.gadā tika izskausti lielākie un agresīvākie galēji labējie grupējumi Maskavas reģionā," norāda organizācija.

Pirmdien Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins varasiestādēm veltīja atzinīgus vārdus par rasistisko uzbrukumu skaita samazināšanu.
"Manuprāt, ir bijusi varasiestāžu reakcija, kas pilnībā atbildusi draudu apmēram," norādīja Krievijas valdības vadītājs.

Taču, kā brīdina speciālisti, galēji labējie grupējumi tagad varētu mainīt savu taktiku un pievērsties "terorismam pret valsti" nolūkā "destabilizēt varas orgānu rīcību un veicināt sabiedrības neuzticību," teikts ziņojumā.

Pēc Maskavas Cilvēktiesību biroja datiem, laika posmā no 2004. līdz 2008.gadam rasistiskos uzbrukumos Krievijā gājuši bojā 300 cilvēku.
Cilvēktiesību aktīvistu vidū pieaug bažas par nacionālistisku uzskatu izplatību Krievijas sabiedrībā, ko pierāda arī decembrī publicētās aptaujas rezultāti.

Neatkarīgās sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Levada" aptaujā noskaidrots, ka nacionālistisko saukli "Krieviju krieviem" atbalsta 54% respondentu. Turklāt seši no desmit apjautātajiem uzskata, ka Krievijas valdībai būtu "jāierobežo ārzemnieku pieplūdums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!