Ungārijas premjers Viktors Orbans mobilizējis karavīrus, cietumu darbiniekus un bezdarbniekus, lai pabeigtu žoga būvniecību uz valsts robežas ar Horvātiju un tādējādi censtos apturēt patvēruma meklētāju ieceļošanu valstī, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Iepriekš, saasinoties migrantu krīzei, žogs uz Ungārijas un Serbijas robežas uzcelts vien dažu nedēļu laikā. Orbans simtiem tūkstošu bēgļu ieceļošanu no Āzijas, Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Eiropā aprakstījis kā uzbrukumu "kontinenta kristīgās labklājības modelim", norāda ziņu aģentūra.

Vēl līdz pagājušajai nedēļai lielākā daļa bēgļu uz Rietumeiropu devās, šķērsojot Ungāriju, valstij esot galvenajam sauszemes ceļam no Balkānu pussalas uz Eiropas Savienības Šengenas zonu, kur nepastāv robežkontrole. Horvātijā bēgļi ieradušies laivā, ceļojot no Grieķijas.

Sākotnēji Ungārija izbūvēja žogu visā tās 175 kilometru garajā robežas zonā ar Serbiju, apjožot to ar dzeloņstiepli un izvietojot pie tās likumsargus. Žogs uz Ungārijas-Serbijas robežas valstij izmaksājis 22 miljardus forintu (aptuveni 80 miljonus ASV dolāru). Turklāt ātri mobilizējot valsts resursus, izdevies pārvērst žogu par nacionāla mēroga projektu, kas atbalstīts Ungārijā, bet ar kuru mierā nav Eiropas partneri.

Tikai dažas dienas vēlāk pēc Ungārijas-Serbijas robežas noslēgšanas, Ungārijas premjers ķēries klāt robežai ar Horvātiju, kas ir ES, bet nav Šengenas zonā. 41 kilometru garais pagaidu žogs izbūvēts četru dienu laikā, bet patlaban jau notiek aktīvs darbs pie pastāvīgas barjeras būvniecības - strādnieku automašīnas attīra zemi, žoga stabi iedzīti zemē, bet ap tiem tiek tīta dzeloņstieple.

Jau ziņots, ka Horvātija pēdējās dienās piedzīvotā bēgļu pieplūduma dēļ slēgusi septiņus no astoņiem robežpunktiem ar Serbiju.

Pēc tam, kad Ungārija slēdza robežu ar Serbiju, kopš trešdienas rīta Horvātijā ieradušies vairāk nekā 11 000 imigrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!