Foto: EPA-AFI

Visaptverošu vienošanos sarunās par Irānas kodolprogrammu iespējams panākt sešu mēnešu laikā, otrdien, viesojoties Teherānā, atzina Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

"Ja abās pusēs būs nepieciešamā griba, vienošanās ir iespējama ļoti ambiciozā laika posmā - sešos mēnešos," piedaloties kopīgā preses konferencē ar savu Irānas kolēģi Muhamedu Džavadu Zarifu, sacīja augstais viesis.

"Tas nebūs viegli, un tam abās pusēs būs vajadzīga patiesa griba panākt kompromisus," uzsvēra Bilts. "Ieguvums abām pusēm ir acīmredzams."

Arī Zarifs pirmdien Berlīnē atzina, ka vienošanos iespējams panākt pusgada laikā.

Plānots, ka sarunas 18.februārī tiks atsāktas Vīnē.

Jau vēstīts, ka novembrī Irānai un tā dēvētai P5+1 grupai izdevās panākt vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu. P5+1 grupā ietilpst ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija, Ķīna un Vācija.

Saskaņā ar līdzšinējās sarunās panākto vienošanos, kas spēkā stājās 20.janvārī un ilgs sešus mēnešus, Irānai jāierobežo urāna bagātināšana līdz 5% un jāaptur 20% bagātināta urāna ražošana. Apmaiņā pret to Eiropas Savienība un ASV piekritušas mīkstināt Irānai noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!