Foto: LETA
Ir jūlijs un jau kuro gadu pēc kārtas nebeidz virmot kaislības ap jauno izpildītāju konkursu "Jaunais Vilnis". Jāatzīst, ka nekad neesmu bijis šī konkursa atbalstītājs un neesmu sekojis līdzi tā norisei. Kultūras vērtības, ko tas pārstāv, man nav tuvas. Nekad arī neesmu bijis kategorisks šī konkursa noliedzējs, jo nav slikti, ka pilsēta un Latvijas uzņēmēji var nopelnīt. Taču šis gads ir citādāks, jo ir būtiski mainījusies pasaule mums apkārt.

Konkursa atklāšanā Rīgas mērs Nils Ušakovs izteica vēlējumu "lai mēs dzīvotu pasaulē, kur starp valstīm netiek būvētas mākslīgas sienas, kur nekaro brāļu tautas, kur netiek notriektas pasažieru lidmašīnas." Patiešām labs novēlējums! Un es tiešām ceru, ka Krievija neturpinās naidot brāļu tautas un atbalstīt kaujiniekus, kuri notriec pasažieru lidmašīnas. Tikai nav saprotams, kāpēc Ušakova kungs Latvijas ārlietu ministra lēmumu aizliegt Latvijā ieceļot konkursa dalībniekiem, kuri ar savu rīcību ir veicinājušas Ukrainas teritoriālās integritātes graušanu, uzskata par konkursa politizēšanu. Tad rodas jautājums, vai konkursa politizēšana nav Krievijas valsts prezidenta Vladimira Putina apsveikuma vēstule, ar kuru tieši šogad viņš ir pagodinājis konkursa dalībniekus? Vai šis nav viņa kārtējais mēģinājums izvērst savu propogandu Latvijas teritorijā? Uzskatu, ka konkursa organizētāji būtu rīkojušies daudz pareizāk, uzsākot pasākumu ar klusuma brīdi un cieņas izrādīšanu lidmašīnas katastrofā bojā gājušo tuviniekiem, nevis ar skaistiem vārdiem, kas nāk no agresorvalsts vadītāja.

Protams, ir žēl to konkursa dalībnieku, kuri ir ieradušies Latvijā ar vislabākajiem nodomiem, taču mēs nedrīkstam noraudzīties, kā Krievija ar saviem maigās varas taustekļiem mēģina manipulēt ar cilvēku prātiem. Uzskatu, ka arī Latvijas medijiem būtu jābūt ar stingrāku nostāju un jāignorē šis pasākums, nevis jāapspriež Krievijas popzvaigžņu un miljonāru tērpi, īpašumi, ballītes. Krievijas amatpersonu nepieņemamā uzvedība liek domāt, ka būtu jāliedz tās dalība G20 samitā Brisbenā, uz kādu citu vietu jāpārceļ plānotās "Formula 1" sacensības un FIFA Pasaules kauss futbolā 2018.gadā.

Arī mums ir pienācis īstais laiks atteikties no "Jaunā Viļņa" konkursa, jo, ko gan mēs varam pārmest Francijai par nespēju lauzt miljardu vērtu līgumu par kuģu piegādi Krievijai, ja paši nespējam atteikties no dažu miljonu peļņas. Citi teiks - tās nav salīdzināmas lietas, jo ar dziesmu nevar nogalināt cilvēkus, bet, ja rūpīgi padomājam, abas situācijas ir par vērtībām, kuras pārstāvam.

Tas nebūt nenozīmē, ka vietai jāpaliek tukšai. Esam pierādījuši, ka mākam noorganizēt daudzus starptautiska mēroga kultūras pasākumus, kā piemēram Pasaules koru olimpiādi vai koncertu "Dzimuši Rīgā". Es daudz labprātāk Jūrmalā, kas ir arī mana dzimtā pilsēta, redzētu dziedātājus no Eiropas opernamiem, slavenus režisorus un aktierus. Tādus, kuri ir ne tikai turīgi, bet arī nes līdzi rietumu pasaules vērtības!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!