Cilvēks–orķestris jeb programmētāja ar apgriezieniem
Kristas stāsts
Foto: "Accenture"

Krista ir apveltīta ar trīs cilvēku dzīves sparu – pēc izglītības juriste ar darba pieredzi tirdzniecībā, šobrīd pilna laika programmētāja IT uzņēmumā "Accenture" un trīs bērnu mamma, kas atrod laiku arī trīscīņai un saimniekošanai lauku īpašumā, kā arī viņa turpina izglītoties. Tas viss, arī pateicoties līdzcilvēku un darbavietas atbalstam, kas nodrošina elastīgus darba apstākļus un palīdz attīstīties.


"She Goes Tech" – iespēja mainīt karjeru un dzīvi
Foto: "Accenture"

Uz jautājumu, vai vairāk ir eksaktas vai humanitāras dabas cilvēks, Krista atbild, ka viņai piemīt abi domāšanas veidi. "Ar ķīmiju, protams, ikdienā es gluži nevarētu nodarboties, bet varu gan dzeju rakstīt, gan programmēt. Esmu studējusi jurisprudenci, bet profesijā īsti strādājusi neesmu. Mana iepriekšējā darba pieredze bija saistīta ar tirdzniecību. Patiesībā esmu visdarītāja – kādu darbu man uzticēs, tādu paveikšu. Varu rotāt telpas un varu arī sienu uzmūrēt, ja nepieciešams," ar sevi iepazīstina Krista.


Par karjeras maiņu aizdomājusies trešā bērna kopšanas atvaļinājumā, kad "Dienas Biznesā" ieraudzījusi iespēju pieteikties programmai "She Goes Tech", ko īsteno nevalstiskā organizācija "Riga TechGirls" kopā ar "Accenture". "She Goes Tech" mācības ir piemērotas sievietēm, kurām nav pamatzināšanu datorzinātnē, bet ir vēlme un interese sākt karjeru IT jomā, piemīt analītiskā domāšana un ir labas angļu valodas zināšanas. Programma ir īpaši piemērota sievietēm, kuras vēlas mainīt profesiju un dzīvi.


Lai arī jaunas profesijas apguve un karjeras sākšana prasa pūles un laiku, kā arī nopietnu mācīšanos, vienlaikus tā ir iespēja sākt jaunu profesionālo izaugsmi. Tiesa, gluži sveša IT nozare Kristai nebija, jo viņas vīrs un tēvs darbojas IT jomā, tāpēc bija priekšstats un neliela pieredze, jo iepriekš Krista tēvam palīdzēja "front-end" programmēšanā, kas bija apgūta pašmācības ceļā. "She Goes Tech" programmā Krista izvēlējās "back-end" programmēšanas valodu "Java", kurā viņai nebija pieredzes un zināšanu. Pēc mācībām viņai bija iespēja turpināt mācības "Accenture" "bootcamp", kur pēc līdzīga principa – mācoties darot – programmēšanas prasmes apgūtas jau pamatīgāk. "She Goes Tech" mācības notika vakaros un brīvdienās izpalīdzīgu un iedvesmojošu pasniedzēju vadībā, apgūstot ne tikai teoriju, bet arī uzreiz to liekot lietā praktiskajos darbos. Piemēram, Kristas noslēguma projekts mācībās bija sudoku spēles programmēšana.


Kopš "Accenture" "bootcamp" absolvēšanas ir pagājuši trīs gadi, un Krista aizvien strādā turpat, kur uzsāka prakses gaitas. Tiesa, viņas pienākumu apjoms un to sarežģītības pakāpe ir mainījusies. "Sākumā, kad tikko pievienojos uzņēmumam kā praktikante, biju atbalsts sistēmu arhitektiem – palīdzēju ar dokumentāciju, kas man palīdzēja labāk izprast projekta uzbūvi. Pēc tam pamazām pienākumi nāca klāt. Tagad es esmu izstrādātāja, man ir sava komanda, par kuru atbildu. Mēs izstrādājam sistēmu klientam, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Ir interesanti sekot līdzi projekta attīstībai no sākuma punkta līdz noslēgumam, redzot taustāmu rezultātu, vienlaikus apzinoties, ka esmu bijusi nozīmīga daļa tā radīšanā," stāsta Krista. Papildus pamata darba uzdevumiem viņa arīdzan pilda papildu pienākumus: "Esmu ne tikai programmētāja, bet arī atbildīga par projektu vadību, līdz ar to mana diena ir diezgan piepildīta un dažāda."


Vaicāta, kā ar visu iespējams tikt galā, jo rūpes par trim bērniem – piecus, sešus un astoņus gadus veciem – aizņem krietnu laiku un enerģijas devu, Krista saka, ka te daļēji jāpateicas viņas "cilvēks–orķestris" raksturam, bet tas arī nebūtu iespējams bez uzņēmuma pretimnākošās attieksmes. "Darbu "Accenture" ir viegli savienot ar privāto dzīvi. Piemēram, ja man ir jāaizved bērns pie ārsta darba laikā, tas ir sarunājams, un man nav jādomā, kas to varēs izdarīt manā vietā. Darbā uz pirkstiem neviens neskatās, piemēram, ja ieradīšos darbā piecas minūtes vēlāk, jo bērni ilgāk, nekā ierasts, gāja uz dārziņu," piemēru min Krista.

Foto: "Accenture"

Mācīšanās nekad nebeidzas

Līdz šim līdzīga fleksibilitāte ir bijusi, arī apmeklējot biroju. "Mēdz būt tā, ka pavadu birojā visu nedēļu, bet pēc tam neesmu tur bijusi ilgāku laiku. Uz biroju lielākoties eju nevis savu tiešo programmēšanas pienākumu dēļ, bet gan citu projektu, dažādu pasākumu un apmācību dēļ," stāsta Krista. Regulārās apmācības un kursi ir viens no iemesliem, kas viņu saista profesijā. "Mācīšanās IT jomā nekad nebeidzas, un, protams, ir labi, ka darba devējs mācīšanos stimulē. Es patlaban padziļināti apgūstu arhitektūras izstrādi, bet drīz uzsākšu mācības "TechStar" programmā. Tās ir atsevišķas apmācības vadībā, bet ne tādā izpratnē, kā to māca universitātē. Es to nosauktu vairāk par intuitīvu cilvēku vadību – kā pareizi komunicēt, lai sasniegtu labākus rezultātus. Attiecīgā "Accenture" programma notiek globālā līmenī, un tās mērķis ir apmācīt nākotnes līderus," paskaidro Krista.


Darbā lieti noder gan viņas sākotnējā izglītība, gan iepriekšējā darba pieredze, jo pretstatā stereotipam, ka IT nozares darbinieki pavada visu dienu, rakstot kodu un nesarunājoties ar cilvēkiem, IT projektus nav iespējams pilnvērtīgi veikt bez teicamām komunikācijas prasmēm, kuras Krista attīstījusi, strādājot tirdzniecībā. "Jo cilvēks labāk māk runāt, izskaidrot un pamatot, jo viņam ir vieglāk saprast klienta vēlmes un vajadzības, lai saprastu, kā tās vislabāk realizēt. Savukārt no jurisprudences kā programmētājai man noder apziņa, ka katram vārdam ir nozīme. Arī programmēšanā viens vārds var izmainīt pilnīgi visu," piebilst Krista.

Trīscīņa un "Teams" kalendārs

Foto: "Accenture'

Pilnas slodzes darbs un trīs bērni daudz brīvu brīžu dzīves grafikā neatstāj, taču Krista pamanās veltīt laiku sportošanai, kā arī saimniekošanai lauku īpašumā: "Sports man ļoti patīk. Kādu laiku diezgan aktīvi nodarbojos ar trīscīņu. Tas, protams, vairs nenotiek tik intensīvi, bet sports nekur nav pazudis – tas man palīdz no visa atslēgties, kā arī uzturēt fizisko un garīgo labsajūtu. Manai ģimenei ir arī lauku māja, kur ir kazas, suņi un citi dzīvnieki. Arī šajā jomā palīdz attālinātā darba režīms. Piemēram, bērnu brīvlaikus mēs pavadām laukos un, ja neesmu paņēmusi atvaļinājumu, tad strādāju no laukiem."


Ikdiena nav iedomājama bez ģimenes un tuvinieku atbalsta, liels atbalsts ir vīrs, kā arī bērnu pieskatīšanā piedalās vecmāmiņa, jo vienai bērnus izvadāt uz visiem pulciņiem tīri fiziski nav iespējams. "Galvenokārt visu paspēt man palīdz plānošana un apziņa, ka ikdienā nav jāsatraucas, jo es zinu, ka visu ir iespējams sarunāt un saplānot. Mana ikdienas rutīna ir piecelties mazliet agrāk par pārējiem, lai sagatavotos dienai, taču galvenais mans plānotājs ir "Teams" kalendārs, kurā papildus darba pienākumiem pievienoju arī privātās lietas, lai nekas nepārklātos," uzskaita Krista.


Vaicāta, vai ieteiktu arī citām sievietēm, tai skaitā jaunajām māmiņām, apsvērt pieteikšanos "She Goes Tech" programmā, lai, iespējams, mainītu karjeras ceļu, Krista atbild apstiprinoši: "Protams, es nevaru teikt, ka mācības ir ļoti vieglas, bet tas, ko es noteikti varu apgalvot, – tas ir tā vērts. "Bootcamp" mācību laikā slodze ir diezgan liela, bet tas ir īss laika periods, un manā gadījumā pēc "Java" apgūšanas vairums citu valodu šķiet krietni vien vienkāršākas."

"Patiesībā tā vietā, lai ļoti vērtētu un rēķinātu, vai cilvēka intereses un zināšanas ir piemērotas, es ieteiktu mēģināt. Ja reiz līdz tam cilvēks ir aizdomājies un šī joma šķiet interesanta, tad tas nav tāpat vien! Turklāt, apmeklējot mācības "She Goes Tech" ietvaros, uzreiz var saprast, vai tas ir īstais nozares virziens. Ja liksies – tas nav man piemērots, būsi uzzinājusi kaut ko jaunu. Savukārt, ja sapratīsi, ka redzi sevi ejam šajā jomā dziļāk, būs sperts stabils pirmais solis īstajā virzienā," rezumē Krista. "Tad, kad es sāku praksi "Accenture", man pat prātā nenāca doma, ka kādudien nonākšu tur, kur esmu šodien, un būšu sasniegusi to, ko esmu paveikusi – mācoties un darot!"
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv, shegoestech.lv un accenture.com.