Foto: Publicitātes foto

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) piedāvāja divu dienu programmu sarunu festivālā “Lampa”, kur arī ieskandinājām festivālu “iNOVUSS”. Šogad aicinājām runāt un diskutēt par drosmi skolā, darbā valsts iestādē un privātajā sektorā. Kopā ar filozofiem, uzņēmējiem, valsts pārvaldes darbiniekiem un ideju autoriem tika runāts par to, kas tad ir drosme biznesā – gudri izrēķināts gājiens vai lēciens nezināmajā. Vai pastāv kolektīvā drosme vai tomēr drosmei ir individuāls raksturs? Vai drosmei ir liekama vienādības zīme ar apdomību un kāda ir drosmes cena? Vai valsts pārvalde ir gatava drosmīgiem lēmumiem un ar ko sākt?

Visas LIAA teltī notikušās sarunas pilnā garumā iespējams noskatīties LMT Straume mājaslapā.

Īpaša saruna tika veltīta jauniešiem, kuru hobijs ir uzdrīkstēties. Tie ir drosmīgi jauni cilvēki, kuri, vēl skolas solā atrodoties, dibinājuši skolēnu mācību uzņēmumus, īstenojuši nozīmīgus projektus un pieņēmuši izaicinājumus, kas rada pozitīvas pārmaiņas un iedvesmo. Kas motivē jauniešus pieņemt drosmīgus lēmumus situācijās, kur ne visi pieaugušie uzdrošinās rīkoties un kas šajā ceļā ir jāņem vērā?

Kā uzskata viens no diskusijas dalībniekiem – Elviss Straupenieks –, atslēga ir būt ar pareizajiem cilvēkiem. Būt vidē, kurā nejūties komfortabli, un tas dabiski piespiež iet tālāk. Elviss arī atgādina, ka nav jābaidās kļūdīties, jo neatkarīgi no tā, vai tev sanāk vai nē, pasaule turpina griezties. Saruna "Ar Drosmi skolas somā" pieejama šeit.

"Atslēga ir būt ar pareizajiem cilvēkiem. Būt vidē, kurā nejūties komfortabli, un tas dabiski piespiež iet tālāk."
Elviss Straupenieks

Elviss ir 20 gadus vecs uzņēmējs, "AirBoard" vadītājs, kas Latvijā izstrādā dronu ar pasaulē lielāko celtspēju. 12 gadu vecumā izlēma nodarboties ar uzņēmējdarbību un 16 gadu vecumā sāka cīņu par juridisku pilngadību – pabeidza vidusskolu divos, nevis trijos gados, turklāt pēdējo divu gadu laikā pusi laika pavadījis vienā no vadošajiem biznesa akseleratoriem Kalifornijā "Boost VC" un vēlāk "Alchemist Accelerator", kur Elvisu personīgi mentorēja miljardieris Tims Dreipers. Slavenās biznesa konferences "Nordic Business Forum" rīkotāji Elvisu nominējuši kā vienu no Ziemeļeiropas top 25 uzņēmējiem, kas jaunāki par 25 gadiem.

Ar Elvisu tiksimies arī "iNOVUSS" festivālā, kur diskusijā "Mācies skaitīt naudu no mazotnes" turpināsim sarunu par biznesa izglītību, nākotnes profesijas izvēli, attieksmi pret naudu, uzņēmējdarbības prasmēm un to veidošanu. Sarunā piedalīsies gan gados jauni uzņēmēji, kuriem jau ir ko teikt par biznesu, gan pieredzējuši mentori. Diskusija norisināsies sestdien, 31. augustā, no plkst. 11:00 – 12:00 Naudas kvartālā.

Nāc, un esi kopā ar pareizajiem cilvēkiem pareizā laikā un vietā!

Ieeja pasākumā būs bez maksas, plašāka informācija par festivālu meklējama "iNOVUSS" mājaslapā, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Facebook" lapā.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība" pasākuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!