Foto: Publicitātes foto

Lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par pārrobežu sadarbību drošības jomā, Eiropas Komisija (EK) īsteno informatīvo kampaņu #EUprotects/ES – sargājam kopā. Kampaņas ietvaros ikviens aicināts iepazīt Latvijas profesionāļu ikdienu un uzzināt vairāk par to, kā viņi sadarbojas ar citiem kolēģiem Eiropā, lai iedzīvotāju dzīve būtu drošāka. Kampaņas ietvaros Jelgavā, Valmierā, Ventspilī, Rīgā un Rēzeknē laikā līdz oktobrim tiks izvietots multimediālais stends, kas apkopo Latvijas profesionāļu stāstus. Laikā no 15. maija līdz 4. jūnijam ar pieredzes stāstiem varēs iepazīties Jelgavā, tirdzniecības centrā "Pilsētas Pasāža", Driksas ielā 4.

Stendā apkopoti 10 profesionāļu pieredzes stāsti, kas skar dažādas ikdienas jomas – ceļošanu, vides aizsardzību, preču un pakalpojumu drošību, meteoroloģiju, palīdzības sniegšanas un glābšanas darbus un citas jomas. Lai atklātu ikdienas darba specifiku, stāstu vizuālajam noformējumam stendā izmantotas arī speciālistu privātās un darba arhīvu fotogrāfijas.

Viens no stāstiem – rūpes par savvaļas dzīvnieku pārnēsāto slimību ierobežošanu

Savvaļā dzīvojoši dzīvnieki paši pie daktera neiet, pat ja jūtas savārguši. Taču tie var pārnēsāt bīstamas infekcijas slimības, kas apdraud mājlopu un arī cilvēku dzīvību. Pēdējos gados ne reizi vien dzirdēts par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumiem, kuru dēļ nācies iznīcināt cūkas un cūkkopības nozare ir piedzīvojusi milzīgus zaudējumus. Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants gādā, lai slimības tik strauji neizplatītos. Mārtiņš un viņa kolēģi bieži sastopami dzīvnieku novietnēs un mežā visā valsts teritorijā, kur tie veic pasākumus infekcijas slimību ierobežošanai.

Kad 2005. gadā ar ES atbalstu Latvijā tika sākta cīņa pret tolaik ļoti aktuālo trakumsērgu, Mārtiņš organizēja savvaļas dzīvnieku vakcināciju, izmantojot aviāciju. Viņš plānoja lidojumu maršrutus un gādāja, lai vakcīnas saņemtu maksimāli daudz zvēru. Prasmīgās operācijas rezultātā kopš 2012. gada Latvijā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums, taču PVD eksperti turpina darbu austrumu pierobežā, lai nepieļautu slimu dzīvnieku ienākšanu no kaimiņvalstīm.

Darbs bez robežām

#EUprotects/ES – sargājam kopā kampaņas centrā ir cilvēki, kuri strādā ar pārrobežu jautājumiem, realizē ar ES atbalstu saistītus projektus, pilda savus pienākumus, apvienojot spēkus un sadarbojoties arī ar citu ES dalībvalstu profesionāļiem visdažādākajās jomās.

Drošības sajūta ir svarīga ikvienam no mums. Ugunsdzēsēju, robežsargu, medmāsu, dispečeru, policistu, pētnieku un citu profesionāļu darbs reizēm ir nepamanāms, šķiet pašsaprotams un nereti paliek nenovērtēts. Ar pieredzes stāstiem aicinām iepazīt cilvēkus, kuri strādā Latvijā un kopā ar kolēģiem Eiropā rūpējas, lai mūsu ikdiena būtu drošāka.

Foto: Publicitātes foto
Izstādes norises vietas Latvijā

Multimediālais stends būs skatāms no 6. līdz 27. jūnijam Valmierā, no 28. līdz 29. jūnijam Cēsīs, sarunu festivāla LAMPA ietvaros, no 5. līdz 25. augustam Ventspilī, no 2. līdz 13. septembrim ES mājā Rīgā un no 16. septembra līdz 11. oktobrim Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!