Foto: DELFI

Sērijveida "daudzstāvenes", no baltiem silikāta ķieģeļiem būvētu "hruščovku" rindas, visdažādāko formu privātmājas, jaunbūves, kas pretendē uz elitārismu, – tāds ir mūsdienu Ziepniekkalns, viens no nemierīgākajiem Rīgas rajoniem. "Delfi" atklāj tā kriminālo stāstu.

Jauns un nemierīgs

Ziepniekkalna kriminālā vēsture aizsākas apmēram tajā pašā laikā, kad citos Rīgas guļamrajonos. Mērķtiecīga masveida apbūve, gados jauns un raibs kontingents, noziedzība ielās un zādzības no dzīvokļiem – tādi bija astoņdesmitie gadi. Tagadējā Valdeķu un Ozolciema iela ļoti strauji apauga ar tipveida 119. un 602. sērijas daudzdzīvokļu mājām. Viens no tādiem ir nams Ozolciema ielā 18 – pati garākā māja visā Latvijā. Namā ir 396 dzīvokļi, un tautā tas tiek dēvēts par “lielo Ķīnas mūri” (taisnības labad jāsaka, ka vēl viena gandrīz tāda pati ēka atrodas Purvciemā). “Mūris” bieži parādās policijas ziņojumos atsevišķu iemītnieku vētrainā dzīvesveida dēļ. Visbiežāk – saistībā ar huligānismu.

Deviņdesmitajos gados Ziepniekkalns kļuva īpaši nemierīgs. 1994. gada rudenī kāda daudzdzīvokļu nama pagrabā no policijas slēpās “policistu slepkavu” grupējums. Divus gadus vēlāk, 1996. gadā, Ziepniekkalnā notika divas masu slepkavības, kurās kopumā dzīvību zaudēja septiņi cilvēki, starp viņiem arī divas meitenes, kas bija nejauši upuri.

Trauksmaini notikumi Ziepniekkalnā piedzīvoti arī divtūkstošo gadu sākumā: te tika nogalināts pazīstamais uzņēmējs, tirdzniecības centra “Tallinn” īpašnieks Eduards Baburgs. Daudziem atmiņā iespiedusies arī 15 gadus vecās skolnieces traģēdija – ar viņu nežēlīgi izrēķinājās skaudīgs skolasbiedrs – datora dēļ. Nav noklusis arī Andreja Kļimova stāsts: viņš nogalināja ne tikai sievu, bet arī abus savus dēlus.

2005. gada pavasarī policijas ziņojumos vairākkārt figurēja Līvciema ielā esošā kluba “Fakultāte” vārds. Viena mēneša laikā kluba apkārtnē notika divas slepkavības: vispirms atkritumu konteinerā pie izklaides iestādes tika atrasts miris vīrietis, kam pusaudžu banda bija nolaupījusi maku un mobilo tālruni, bet vēlāk blakus esošajā jaunbūvē tika uziets klubā strādājušā pavāra līķis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!