Foto: Publicitātes foto
Cik laika aizņem ceļojums apkārt pasaulei? Ja ceļosiet ar lidmašīnām un kuģiem, aizies daudz laika un naudas, taču, ja dosieties uz Lietūķiem, ceļojums apkārt pasaulei, pat nesteidzoties, aizņems tiksi pāris stundu.

Klaipēdieši Vita un Andrjus Aušras pasauli ir ietilpinājuši četru hektāru platībā. Ceļa posmā Klaipēda–Palanga divu gadu laikā izveidotajā "Babilonas dārzā" (Babilonų sodas) aci piesaista precīzas pasaules slavenāko ēku kopijas, kas izvietotas brīnišķīgu augu ielokā. Ēģiptes stūrītī Gīzas sfinksa sargā piramīdas, netālu slejas varenā Triumfa arka, kas atgādina par Napoleona Bonaparta uzvarām, bet pavisam blakus aci piesaista Japānas stūrītis. Romantiķi šeit atradīs Eifeļa torni un vienu no ievērojamākajām un skaistākajām ēkām – Tadžmahalu.

"Nebija tā, ka vienu rītu pamodāmies un izdomājām, ka veidosim parku. Mums pašiem patīk ceļot, pirmo miniatūru parku mēs apmeklējam pirms kādiem 15 gadiem. Šī ideja bija radusies pirms kādiem septiņiem gadiem, bet atlikām to, jo tās ir ļoti lielas investīcijas, kas nedaudz biedēja. Ideja bija ilgi lolota, atradām variantu, lai izskatītos tā, kā mēs gribam. Kad saplānojām, ko vēlamies piedāvāt apmeklētājiem, ko gribam parādīt cilvēkiem. To visu būvējām pāris gadu. Sagadījās, ka tieši tajā laikā sākās arī karantīna, nu, un tagad, kad var ceļot, ir visādas problēmas ar lidojumiem, tāpēc aicinām paceļot pa pasauli šeit. Lai nesteidzoties izstaigātu "Babilonas dārzus", vajadzīgas pāris stundas. Var apsēsties uz soliņiem, pabaudīt skatu. Esam iemācījušies skriet, steigties, taču šeit es aicinu apstāties un veltīt laiku sev, nesteigties," stāsta Vita.

Gandrīz visus 15 valstu eksponātus tematiskā miniatūru parka veidotāji ir redzējuši klātienē. Vita saka, ka nav bijusi tikai Ķīnā, Sidnejā, Singapūrā un Japānā. Ir rūpīgi atlasīti vairāk nekā 20 eksponāti. Pāris, kam patīk ceļot, saka, ka vēlējās izveidot parku, kurā cilvēkam nebūtu jādomā – bet kas tā par ēku. Turklāt katrai ēkai ir savs stāsts, kas nav tālu jāmeklē – pie katras ēkas apmeklētājus gaidīs paskaidrojumi.

Vita un Andrjus stāsta, ka dārzs, kādu to drīzumā ieraudzīs apmeklētāji, nebūs gala variants. Domās grozās vēl ne viena vien ēka, ko uzbūvēt, bet vienu ēku kara Ukrainā dēļ nolēmām aizklāt ar melnu plēvi. Pāris atklāti stāsta, ka nevarēja izlikties, ka pasaulē nekas nenotiek, karš, kas notiek pavisam blakus, un Krievijas agresija viņus ir šokējusi tāpat kā daudzus citus cilvēkus. Tāpēc ceļojums uz Maskavas baznīcu vismaz parka apmeklētājiem no piedāvājumu saraksta ir svītrots.

"Ar to mēs vēlamies pateikt, ka neatbalstām karu, jo vairāk tad, ja viss notiek mums blakus. Tā kā sākām pirms diviem gadiem, rudenī mēs jau bijām uzbūvējuši skulptūras, toreiz pat domas par karu nebija. Bet nereaģēt nevaram, jo tēma ir sensitīva," dalās Vita.

Pāris apsver iespēju pasūtīt vēl ne vienu vien ēku un izmantot atlikušo platību pasaules ievērojamākajām vietām, bet tagad visu ceļojuma laiku varēs ieskatīties noslēpumainajos Babilonas dārzos, kas ierīkoti parka vidū. Nākamo gadu plānos ir vēl viena neparasta izklaide – viesnīca lidmašīna.

"Ja labi uzvedīšos, vīrs sola uzdāvināt lidmašīnai spārnus un izvizināt mani," smejas Vita.

Andrjus atklāj noslēpumu, ka apmēram 40 kvadrātmetru apartamentos netrūks gan greznības, gan patīkamu pārsteigumu. Piemēram, tualete paredzēta lidmašīnas kabīnē, no kuras paveras skats uz dārzu. Bet pasēdēšana tur beidzas ar sviras paraušanu, tā tiks nolaists ūdens.

Pāris, kuram ideju netrūkst, aicina iepazīt ne tikai pasaules celtnes. Šeit pat "Babilonas dārzos" ir ierīkota arī vieta laulību ceremonijām – pavisam blakus Eifeļa tornim, kur ziedu ekspozīcija sirds formā palīdzēs tikt pie brīnišķīgām fotogrāfijām.

Tematiskā parka izveidotāji ir padomājuši arī par senioriem un mazuļiem. "Tiks rīkotas izglītojošas programmas pieaugušajiem un senioriem – gan izzinošas, gan par augiem. Esam atveduši dažādus augus, turklāt vēlamies izveidot garšvielu dārziņu, lai apmeklētājiem būtu interesanti – viņi uzzinātu, kuri augi pie mums bija populāri. Būs arī skolēniem piemērotas izglītojošās programmas," dalās mūsu sarunbiedre.

Andrjus rēķina, ka pēc oriģinālajām celtnēm izveidotās miniatūras ir ražotas trīs ārvalstu uzņēmumos, bet Viļņas Ģedimina pils tornis ir izgatavots ar lietuviešu rokām. Bija jāpadomā arī par to, kādus materiālus izvēlēties, jo aukstums, karstums, vētras – tas viss bojā ārā izvietotās skulptūras.

Pāris, kas radījuši apmēram 200 darbavietas, izklaižu cienītājiem jau ir labi pazīstams no Radaiļu dinozauru parka. Tātad – kā saglabāt ārā stāvošas skulptūras, kā stāsta Andrius, noteikti nebūs nekas jauns. Vai parkā parādīsies vēl kādas takas, tiks lemts pēc apmeklētāju vajadzībām.

Tiem, kas vēlas mierīgi baudīt apkārtni, izveidotas lapenes. Šogad parkā tiks pārdots saldējums un kafija, nākamgad plānota ne tikai viesnīca, bet arī restorāns. Paši mazākie, ja viņiem parks šķitīs garlaicīgs, varēs aizskriet uz batutiem. Andrjus saka, ka šī ir vieta ģimenēm, mīlestībai, kur var atbraukt, lai bildinātu, salaulātos vai pavadītu laiku kopā ar bērniem.

Parka apmeklējums ir par maksu. Pieaugušo biļetes cena ir 15 eiro, par bērniem būs jāmaksā 10 eiro. Mazos līdz piecu gadu vecumam plānots ielaist bez biļetes. Bet ballīšu vai kāzu cena tiek saskaņota individuāli. Tematiskais parks durvis apmeklētājiem vēra jau 5. jūlijā.

Vairāk uzzini parka "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!