Foto: Publicitātes foto
Pieejamība ir cilvēka pamattiesības! Pasaules Veselības organizācijas aplēses liecina, ka vairāk nekā vienam miljardam cilvēku visā pasaulē ir kāda veida invaliditāte, tomēr tikai katram desmitajam ir pieejamas nepieciešamās palīgtehnoloģijas. Tas nozīmē, ka šie cilvēki, iespējams, nespēj pilnībā integrēties sabiedrībā un piedalīties ekonomikas procesos. Lai risinātu šo problēmu, "Microsoft" 23. martā rīkoja tiešsaistes pasākumu "Forums - inovācijas pieejamībai". Pasākuma mērķis bija vienkopus pulcēt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valsts iestāžu, publiskā un komerciālā sektora pārstāvjus, lai pārrunātu dažādas iniciatīvas visiem sabiedrības locekļiem pieejamu digitālo risinājumu radīšanai, kā arī to atbilstību Eiropas Piekļūstamības direktīvas prasībām.

Viens no partneriem šajā forumā bija Latvijas valodas tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Uzņēmums specializējas valodu tehnoloģiju risinājumos, tostarp mašīntulkošanā, valodas apstrādē un runas sintēzē. Pieejamības jomā "Tilde" ir izstrādājusi virkni rīku un risinājumu, kuru mērķis ir padarīt digitālo saturu pieejamāku cilvēkiem ar invaliditāti.

Palīgtehnoloģijām piemīt milzu potenciāls palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti, un šobrīd ievērojams progress ir panākts tieši valodu tehnoloģiju jomā. Piemēram, runas atpazīšana var palīdzēt personām ar dzirdes traucējumiem, ļaujot viņiem sekot sarunām gan reāllaikā, gan klausoties iepriekš ierakstītos audio vai audiovizuālos materiālus. Vēl viena inovatīva tehnoloģija ir runas vai balss sintēze, kas palīdz cilvēkiem ar redzes traucējumiem un lasīšanas grūtībām, nolasīt digitālo saturu sintezētā balsī.

"Valodu tehnoloģiju piedāvātās iespējas ir plašas, un apzinot šī brīža un nākotnes tendences, ir svarīgi atzīt mašīnmācīšanās valodu modeļu un ar to saistīto tehnoloģiju milzīgo potenciālu, kas var palīdzēt cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem, mācīšanās grūtībām un gados vecākiem cilvēkiem, vienkāršojot sarežģītu saturu un skaidrojot komplicētus jēdzienus," skaidro "Tilde" Starptautiskā biznesa attīstības vadītājs Kaspars Kauliņš.

Foto: Kaspars Kauliņš, Tilde Starptautiskā biznesa attīstības vadītājs

"Tilde" ir cieši apņēmusies likt lietā valodu tehnoloģijas, lai palīdzētu cilvēkiem ar invaliditāti. Uzņēmums plaši sadarbojās arī ar citiem uzņēmumiem, lai izveidotu dažādus rīkus, kas var uzlabot pieejamību.

"Mēs esam izstrādājuši runas sintēzes risinājumu, kas ļauj lasīt drukātas grāmatas. Tam ir skeneris un balss, kas skaļi nolasa grāmatas saturu. Esam radījuši arī rīkus, lai cilvēkiem ar invaliditāti padarītu pieejamas interneta vietnes, to vidū ir daudzvalodu funkcionalitāte, kā arī tīmekļa vietnes satura pārvēršana balsī, tostarp aprakstot arī attēlus. Nodrošinām arī automātisku subtitrēšanu video saturam, lai informācija būtu pieejama personām, kuras labprātāk lasa, nevis klausās," piebilda Kaspars.

Viena no jaunākajām un aizraujošākajām iniciatīvām ir "Tildes" darbs pie risinājuma, kas palīdz cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Tas ietver pielāgojamu mikrofona un runas atpazīšanas tehnoloģiju, kas ģenerē parakstus, kas tiek rādīti monitorā, galddatorā vai mobilajā ierīcē. Tas ir īpaši svarīgi, apzinoties, cik daudz ir bērnu ar dzirdes traucējumiem, kuriem nepieciešamas atbalsta tehnoloģijas mācību laikā klasē. Uzņēmums sadarbojas ar Microsoft un dažādām nevalstiskajām organizācijām, kas pārstāv šo bērnu vecākus, kā arī skolas, kas vēlas izmēģināt risinājumu. Ņemot vērā Eiropas Piekļūstamības direktīvas prasības, uzņēmums arī izstrādā reāllaika tiešsaistes subtitru rīku elektroniskajiem medijiem un tīmekļa saturam. Uzņēmuma paspārnē tapušas arī telefona robotprogrammatūras, lai asistētu cilvēkiem telefona zvanu laikā, kas ir īpaši noderīgi gados vecākiem cilvēkiem, kuri, iespējams, dod priekšroku zvanīšanai, nevis virtuālai tērzēšanai ar robotprogrammatūru.

"Tildes" mērķis ir nodrošināt, lai gan publiskajām, gan privātajām organizācijām Baltijā būtu pieejami pakalpojumi, kas nodrošina daudzvalodību, runas sintēzi audio, runas atpazīšanu video satura subtitrēšanai, kā arī reāllaika subtitrus un balss pārraidi elektroniskajiem medijiem. Uzņēmuma pieeja ietver arī mašīnmācīšanās valodu modeļu piemērošanu cilvēka un tehnoloģiju mijiedarbībā, jo īpaši attiecībā uz pieejamību. "Microsoft" kopā ar uzņēmumu "Tilde" strādā pie virknes valodu tehnoloģijām, kas var uzlabot dzīvi cilvēkiem ar invaliditāti.

Tehnoloģijām ir potenciāls radīt risinājumus, kas dod iespējas cilvēkiem ar invaliditāti, un veicināt inovācijas, kas sniedz labumu ikvienam. Lai panāktu būtiskas pārmaiņas, ir svarīgi noteikt pieejamību par prioritāti, atzīstot to gan kā atbildību, gan iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!