Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu lauksaimniecībā saimniekiem vienlaikus jārisina vairāki uzdevumi – jāveido augstas kvalitātes ražas, jāpasargā augi no slimībām, kaitēkļiem, nezālēm un tajā pašā laikā jāstrādā tā, lai nenodarītu kaitējumu videi. Nākotnē pieaugs prasības augkopības kvalitātei un drošībai. Šāda ražošana būs ievērojami konkurētspējīgāka lauksaimniecības tirgū. Lauksaimnieki vienmēr ir bijuši mudināti audzēt vairāk, lai apmierinātu pieaugošās populācijas vajadzības, taču tiekšanās pēc augstākas augu produktivitātes atsevišķos gadījumos ir bijusi pretrunā ar dabiskajiem procesiem dabā.

Strauji augošā ķīmiskā rūpniecība ir iemācījusi audzētājiem "ārstēt augu slimības", taču nu jau ir pienācis laiks, kad audzētāji pamana, ka augu produktivitāte nemainās, lai gan mēslošanas līdzekļi un augu aizsardzības līdzekļi tiek izmantoti ievērojami vairāk nekā pirms dažiem gadiem. Daži inovatīvi lauksaimnieki atgādināja zinātnieku pirms 10 – 20 gadiem pausto domu par nepieciešamību atgriezties pie patiesajām vērtībām. Daudzi atcerējās patiesības par veselīgu augsni, veselīgu augu, veselīgu cilvēku, ko arī "Bioenergy" konsultanti nemitīgi atkārto. Esam daudzkārt rakstījuši par augsnes problēmām un rakstīsim vēlreiz, šoreiz apskatot, vai augus var stiprināt. Vēsais pavasaris stimulē patogēnus auga sakņu zonā. Kāpēc? Augi nevar optimāli baroties nepietiekamas gaisa un augsnes temperatūras dēļ. Zema augsnes temperatūra (līdz 13°C) ir nelabvēlīga vai nepietiekami labvēlīga labu augsnes mikroorganismu darbībai, novājinātus labos mikroorganismus izspiež sliktie mikroorganismi – patogēni. Mūsu mērķis ir nodrošināt labu mikroorganismu nepārtrauktu darbību, un to var izdarīt, ieviešot integrētas un bioloģiskās lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas tehnoloģijas.

Runājot par integrētām augkopības tehnoloģijām profesionālajās saimniecībās, jāuzsver, ka bioloģisko preparātu izmantošana dod ļoti labu ekonomisko efektu, jo paaugstina augu produktivitāti un samazina audzēšanas izmaksas. Piemēram, baktēriju produkta "Bactoforce" iekļaušana audzēšanas tehnoloģijās. Dažas stundas pēc produkta izsmidzināšanas baktērijas sāk sintezēt specifiskus metabolītus, kas kavē augiem nedraudzīgu mikroorganismu attīstību un izdala augu augšanu veicinošus savienojumus. Šāda produkta izvēle ir ļoti loģiska, jo nelabvēlīgi apstākļi aktivizē fizioloģiskos procesus augos un samazina vietu nedraudzīgajiem mikroorganismiem. Mūsu mērķis nav barot sliktos mikroorganismus, lai tie vēlāk nesāktu kaitēt augiem. Labāk ir veidot aliansi ar labiem mikroorganismiem, kas veido sava veida aizsargvairogu sakņu zonā.

"Bactoforce" izmantošana augkopībā ļauj cerēt uz būtisku augu produktivitātes pieaugumu un piedāvā iespējas samazināt pesticīdu lietošanu. "Bactoforce" ir ilgtspējīgs produkts lauksaimniecības attīstībai, jo tas palielina augu produktivitāti un samazina ķīmisko vielu radīto risku videi un cilvēku veselībai.

Problēma šogad ir tā, ka augi zemās temperatūras dēļ nespēj apgādāt sevi ar barības vielām, un produktā esošie mikroorganismi tieši to specifisko īpašību dēļ ierobežojošo faktoru klātbūtnē palīdz augiem iegūt barības vielas. Ļoti svarīga funkcija ir stimulēt augu aizsardzības mehānismus pret patogēniem un palīdzēt augiem sintezēt fermentus, kas kavē patogēnu funkcionālās īpašības.

"Bactoforce" ir laika gaitā pārbaudīts produkts, kas piedāvā iespēju uzlabot augkopības biznesa ekonomiskos rādītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!