Foto: Publicitātes foto
Pasaulslavenā "Kånken" mugursoma ar lapsas logotipu, kas ir populāra arī latviešu vidū, tika radīta pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem, taču nevis kā moderns modes elements, bet gan kā risinājums Zviedrijas skolēnu stājas koriģēšanai un muguras sāpju novēršanai.

Pagājušā gadsimta 70. gadu beigās vismaz 80% zviedru saskārās ar muguras sāpēm, ko daļēji izraisīja somu nešana pār vienu plecu. Nopietnas bažas radās, kad muguras problēmas pamazām sāka skart arī Zviedrijas skolēnus.

Meklējot risinājumu, 1978. gadā "Fjällräven" dibinātājs Oke Nordins sadarbojās ar Zviedrijas Skautu asociāciju, lai izveidotu izturīgu taisnstūra formas mugursomu ar nosaukumu "Kånken".

Šajā kompaktajā, bet ietilpīgajā mugursomā varēja ievietot visus skolas piederumus, un tās universālā kvadrātveida forma palīdzēja vienmērīgi sadalīt somas svaru pa plecu siksnām. Nordins somas siksnas piestiprināja pa visu somas muguras daļu, lai tās saglabātos cieši nostiprinātas. Slēptais polsterējums iekšpusē radīja ērtu barjeru starp somas saturu un muguru, un to bija iespējams izmantot arī kā sēdēšanai paredzētu spilvenu.

Gadu gaitā "Kånken" ir kļuvusi krāsaināka, taču tās pamatforma, vienkāršība un izturība ir palikusi nemainīga. Pat mūsdienās somai ir viens ietilpīgs galvenais nodalījums, divas sānu kabatas, priekšējā kabata ar rāvējslēdzēja aizdari un muguras polsterējums. Pareizi kopta, "Kånken" mugursoma var kalpot gadu desmitiem, un dažas no pirmajām somām, kas izgatavotas pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem, tiek izmantotas vēl šodien.

Piedāvājam sešus noderīgus padomus, kā pagarināt ne tikai savas "Kånken", bet arī jebkuras citas mugursomas kalpošanas laiku

  1. Vienmēr mazgājiet mugursomu ar remdenu ūdeni, līdzekli saudzīgai mazgāšanai un sūkli vai birstīti. Marseļas ziepes ir lieliski piemērotas traipu likvidēšanai. Ja iespējams, koncentrējieties uz konkrētas vietas tīrīšanu, pievēršoties tikai redzamiem traipiem. Nemazgājiet mugursomu veļasmašīnā pat maigajā ciklā, jo varat sabojāt audumu.
  2. Spilgtas krāsas uz mugursomām tiek panāktas, izmantojot īpašu krāsošanas tehniku, kas sākotnēji var izraisīt apģērbu, īpaši gaišu apģērbu, sakrāsošanos. Pirms lietošanas spilgtas krāsas mugursomu iemērciet remdenā ūdenī, izskalojiet un ļaujiet kārtīgi izžūt, vai viegli notīriet ar mīkstu birstīti.
  3. Nepārslogojiet mugursomu un izvēlieties tās lielumu, balstoties uz to, kas tajā būs jānes. Neatkarīgi no tā, cik izturīgs ir mugursomas materiāls, pārmērīgs svars var radīt caurumus, sabojāt šuves un radīt pārmērīgu slodzi uz siksnām. "Kånken" mugursomas standarta izmērs ir 16 litri, un ideālā gadījumā mugursomai vajadzētu nest ne vairāk kā trīs kilogramus. Ja "Kånken" mugursomā plānojat nēsāt klēpjdatoru, izvēlieties modeli ar īpašu klēpjdatora nodalījumu vai lielāku izmēru.
  4. Reizēm mugursomas rāvējslēdzējs var iestrēgt. Nemēģiniet to atvērt ar spēku, bet uzklājiet nedaudz eļļas vai caurspīdīgu lūpu balzamu uz skartās vietas un mēģiniet viegli atvērt un aizvērt rāvējslēdzēju.
  5. Ja ir radies caurums vai neliels plīsums, nemetiet mugursomu atkritumos, bet gan nekavējoties to salabojiet. Jo ilgāk saplēstā šuve netiks salabota, jo lielāka un grūtāk labojama tā kļūs. Vienkāršākais veids, kā salabot nelielu caurumu mugursomā, ir izmantot piegludināmu ielāpu vai auduma līmi, kas mugursomai piešķir personisku izskatu.
  6. Kā mēs visi zinām, tiešos saules staros krāsas mēdz izbalēt, un tas attiecas arī uz "Kånken" somu. Lai gan tas daudzām somām piešķir raksturu, ja vēlaties pēc iespējas ilgāk saglabāt savas "Kånken" somas oriģinālo krāsu, nepakļaujiet to tiešiem saules stariem.

Astoņi pārsteidzoši fakti par "Kånken", ko jūs, iespējams, nezinājāt

  • "Fjällräven" ikoniskā mugursoma "Kånken" tika radīta 1978. gadā, lai novērstu muguras problēmas Zviedrijas skolēniem un uzlabotu stāju.
  • "Kånken" cēlies no zviedru valodas darbības vārda "kånka", kas nozīmē "nest kaut ko".
  • "Kånken" pareizā izruna ir "konken", nevis "kanken".
  • "Kånken" ir Zviedrijas brīvdabas inventāra ražotāja "Fjällräven" slavenākais produkts – visā pasaulē to pārdod reizi 30 sekundēs.
  • Atšķirīgā kvadrātveida forma mugursomai nav nejauša – tā ir veidota tā, lai vienmērīgi sadalītu svaru uz pleciem.
  • Gadu gaitā "Kånken" kļuvusi krāsaināka, taču tās pamatforma un izturība ir palikusi nemainīga.
  • Somai ir viens ietilpīgs galvenais nodalījums, divas sānu kabatas un priekšējā kabata ar rāvējslēdzēja aizdari.
  • Kvadrātveida "Kånken" atveras kā čemodāns, tādējādi ļaujot ērti atrast un sakārtot tajā esošos priekšmetus.
  • Par mugursomas izturību liecina fakts, ka pirmās "Kånken" mugursomas, kas izgatavotas pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem, joprojām tiek izmantotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!