Foto: Publicitātes foto

26. septembrī Berlīnē "Xiaomi" prezentēja jaunos viedtālruņu modeļus "Xiaomi 13T" un "Xiaomi 13T Pro". Ražotājs par šiem modeļiem ilgi neko nestāstīja, tāpēc tīmeklī netrūka minējumu: kā tie izskatīsies, kas tajos būs integrēts, vai telefoniem būs "Leica" kameras? Divas nedēļas pirms prezentācijas manās rokās nonāca abi modeļi, tāpēc varēšu pastāstīt ievērojami vairāk, nekā atradīsiet citur. Fotografēšanas entuziastus varu nomierināt: "Leica" kameras un ar šo fotoaparātu un optikas ražotāju saistītās tehnoloģijas šajos telefonos ir. Kaut arī šo apskatu ļoti gribas sākt no telefona fotoaparātu parametriem, kas ir apbrīnojami, taču šoreiz būšu konsekvents un "kārumus" atstāšu noslēgumam.

Pirmā iepazīšanās ar "Xiaomi 13T" sērijas modeļiem

Pirmais manās rokās nonāca "Xiaomi 13T Pro" telefons zilganā krāsā. Nebiju vēl beidzis iepazīties ar kastes saturu, bet jau biju patīkami pārsteigts. Pirmkārt, man ļoti patika telefona unikālā vegānā ādas aizmugure un tās tekstūra. Patiešām ļoti patīkami pieskarties, ērti turēt rokās, pat negribas izmantot caurspīdīgo aizsargvāku, kas arī ir iekļauts komplektā. Otra lieta, kas uzreiz piesaistīja uzmanību, – uzraksts uz lādētāja – 120 W. Tas nozīmē, ka uzlāde, visticamāk, notiks zibens ātrumā. Tā arī ir – telefons "Xiaomi 13T Pro" tiek pilnībā uzlādēts ātrāk nekā 20 minūšu laikā.

Uz manām mājām atceļojušajam lētākajam "Xiaomi 13T" modelim bija melna spīdīga aizmugure. Šā modeļa lādētājs nav tik jaudīgs (67 W), tāpēc uzlāde no 0 līdz 100 % ilgst aptuveni 42 minūtes. Pietiekami ātri, taču ne tādā zibens ātrumā kā "Xiaomi 13T Pro" uzlāde.

Abu modeļu, kas tiks pārdoti Latvijā, aizmugures būs jau minētajā melnā un zilganā krāsā (pēdējai dodu 10 balles no desmit).

Noteikti jāpiebilst, ka abi telefoni atbilst IP68 aizsardzības sertifikātam, bet tas nozīmē, ka tie ir pilnībā putekļu droši un var tikt iegremdēti ūdenī (ūdensizturība – 5 ATM). Gan neiesaku ar tiem nirt un filmēt zemūdens pasauli, jo papildu aizsardzība pret ārējiem faktoriem, kur norādīts, ka viedtālruni var iegremdēt ūdenī, nenozīmē, ka to vajadzētu darīt. Tas vienkārši nozīmē, ja telefons izkritīs no rokām kaut kur ūdenī, kad būsiet iebridis ezerā, lai nofotografētu saulrietu, tam nekas nenotiks.

Abu telefonu ekrāni ir aizsargāti ar "Gorilla Glass 5" stiklu. Tas priecē, jo šis 5. paaudzes stikls parasti aizsargā telefonu, ja tas nokrīt uz cietām virsmām no vidukļa vai plecu augstuma.

Abi telefoni sver līdzīgi – aptuveni 200 g.

Augstas klases "Xiaomi 13T" ekrāni

Telefons "Xiaomi 13T" un "Xiaomi 13T Pro" ir vienāda izmēra, tiem ir lielisks 6,67 collu AMOLED ekrāns, kura izšķirtspēja ir 2712 x 1220 pikseļi, pikseļu blīvums – 446 ppi. Telefonu maksimālā ekrāna atjaunošanās frekvence – 144 Hz. Maksimālais spilgtums apbrīnojams – 2600 niti, pieskāriena atbildes frekvence 480 Hz, ko uzreiz sajutīsiet, pieskaroties ekrānam. Respektīvi, skaitļi ir iespaidīgi, kā tam arī vajadzētu būt, ja runājam par augstas klases telefoniem.

68 mljrd. krāsu nodrošina piesātinātu un spilgtu attēlu. Viss, ko rāda šā telefona ekrāns, ir labi redzams spilgtā apgaismojumā. Ekrāna attēli – lieliski, kontrastējoši, krāsas – dabiskas, nav izkropļojumu, pat ļoti gribot, nevar atrast neko, pret ko iebilst. Lasīšanas režīms nenogurdina acis, tiek uzturēts HDR10+ saturs, kas izstrādāts 10 bitu krāsu dziļumā, un tas nozīmē, ka ekrāns var rādīt līdz 1,07 miljardiem dažādu krāsu, kā arī "Dolby Vision" saturs, kas izstrādāts 12 bitu krāsu dziļumā, un tas ļauj rādīt 68 miljardus krāsu.

"Xiaomi 13T" un "Xiaomi 13T Pro" atšķirības

Telefonam "Xiaomi 13T" un "Xiaomi 13T Pro" ir dažādi procesori: pirmajā darbojas 2023. gada maijā prezentētais 8 kodolu procesors "MediaTek Dimensity 8200-Ultra", kas tiek ražots izmantojot 4 nm lustu ražošanas tehnoloģiju. Pateicoties lielākai par 3 GHz procesora galvenā kodola takts frekvencei un jaudīgajam grafiskajam dzinējam "Mali-G610", pietiekami sarežģītas spēles spēlēju raiti, nemaz nerunājot par to, ka standarta darbībām jaudas patiešām nekad nepietrūks. Procesors "Dimensity 8200-Ultra" izmanto baterijas enerģiju taupīgi, arī spēlējot spēles. Latvijā telefons "Xiaomi 13T" tiks pārdots ar 256 GB iekšējo atmiņu un 8 GB operatīvo atmiņu. Šis telefons maksās aptuveni 650 eiro.

Tomēr, sarežģītākas grafikas spēles labāk spēlēt ar dārgāko telefonu "Xiaomi 13T Pro". Šajā telefonā ir integrēta atjaunotā mobilajām ierīcēm paredzētā 8 kodolu "MediaTek" procesora "Dimensity 9200" jaunā versija "Dimensity 9200+", kas ir paredzēta prasīgiem mobilo spēļu cienītājiem. Par šī ļoti jaudīgā procesora, kas arī tiek ražots, izmantojot 4 nm lustu ražošanas tehnoloģiju, galveno konkurentu tiek saukts dažādu uzņēmumu flagmaņos integrētais procesors "Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2". Jaudīgāks ir arī grafiskais dzinējs "Arm Immortalis-G715". Procesora "Dimensity 9200+" galvenā kodola "Arm Cortex-X3" frekvence ir palielināta no 3,05 līdz 3,35 Hz, trīs kodolu "Cortex-A715" – no 2,85 līdz 3,0 Hz. Arī šis procesors baterijas enerģiju izmanto taupīgi. Latvijā tiks pārdota "Xiaomi 13T Pro" versija, kuras operatīvā atmiņa ir 12 GB un iekšējā atmiņa 512 GB. Šāds telefons maksās aptuveni 900 eiro.

"Xiaomi 13T" sērijas fotogrāfijas pasaule

Bet tagad ienirsim fotogrāfijas pasaulē. Telefona "Xiaomi 13T" un "Xiaomi 13T Pro" aizmugurē ir masīvs melns objektīvu bloks. Abiem telefoniem ir trīs vienādas kameras:

  • 50 MP platleņķa, galvenā "Leica" kamera, kuras fokusa attālums ir 24 mm, maksimālā objektīva diafragma ir f/1,9 (kameras attēlu fiksē 1/1,28 izmēra sensors).
  • 50 MP "Leica" teleobjektīvs, kura fokusa attālums ir 50 mm, maksimālā diafragma – f/1,9.
  • 12 MP platleņķa "Leica" kamera, kuras fokusa attālums ir 15 mm, maksimālā diafragma – f/2,2.

Kā jums šāds kameru komplekts? Domāju, ka iespaidīgi, turklāt ir arī viss darbam nepieciešamais – nekā tāda, ko lietotu tik reti, lai varētu teikt, ka tas ir nevajadzīgi. Aizmugurējo kameru asfēriskie objektīvi radīti sadarbībā ar slaveno Vācijas optikas uzņēmumu "Leica". Vēl ir jāpiemin arī 20 MP (f/2,2) pašportretu kamera.

100 % DCI-P3 krāsu standarts nodrošina plašu krāsu diapazonu, augstākas kvalitātes krāsu gammu un labi spēj atjaunot autentiskas krāsas. Var izvēlēties divus stilus – "Leica autentiskais" un "Leica spilgts".

Sākumā paspēlējieties ar režīmu "Portrets". Te atradīsiet sešus "Leica" filtrus, kas ļauj radīt modernas klasiska stila fotogrāfijas, to skaitā arī pilnīgi jaunie filtri "Leica Sepia" un "Leica

Blue", kuri tiek izmantoti arī fotoaparātā "LeicaM-Typ240". Bez šiem filtriem ir vēl vairāki citi. Taču nesteidzieties, – no sākuma izmēģiniet tikai "Leica Sepia" un "Leica Blue" un sapratīsiet, ka jūsu rokās ir superfotoaparāts, kas ļauj radīt īpašu klasisku fotogrāfiju noskaņu. Visus šos filtrus var izmantot, arī filmējot. Abi telefoni filmē ar 4 K izšķirtspēju, ātrumu 30 kadri/sekundē, vai 8 K izšķirtspēju, ātrumu 24 kadri/sekundē. Tiek uzturēta HDR10+ funkcija, kas palielina kontrasta attiecību un krāsu telpu.

Izmēģiniet arī "Pro" funkciju "Custom photographic styles", kas ļauj ērti regulēt dažādus gaišuma, krāsu, tekstūras parametrus. Un noteikti atcerieties par fotografēšanu nakts režīmā – šie telefoni tumsā fotografē lieliski. Fotogrāfijas un videomateriālus var rediģēt programmā "Xiaomi Gallery", kurai ir dažādi šabloni, var operatīvi izveidot īsus videoklipus, piemeklēt tiem mūziku, titrus. Par standarta fotogrāfiju – izvēlējos kadru un "noknipsēju" – nemaz nav vērts runāt, nav interesanti tā fotografēt, kad tavās rokās ir vesela foto studija.

Vērtējums

"Xiaomi 13T Pro" – raķete telefonu pasaulē, gan runājot par uzlādes ātrumu, gan par darba produktivitāti, turklāt tam ir lielāka atmiņa (gan operatīvā, gan iekšējā). Tā tomēr ir "Pro" versija, tāpēc no tās var arī daudz vairāk pieprasīt. "Xiaomi 13T" ir nedaudz vienkāršāks, bet arī lētāks, taču man jaudas nepietrūka.

Abu telefonu baterijas darbojas ilgi, ir ātri uzlādējamas, abi uztur 5G sakarus, bezkontakta norēķināšanās funkciju NFC, abi var darboties ar divām SIM kartēm, turklāt uztur arī eSIM – telefonā integrētu virtuālu SIM karti.

Telefonos ir integrēta modificēta "Android 13" versija "MIUI 14", kuras lietotāja saskarne ir kompakta, ērta, viegli saprotama. Ir piederumi, interesantas funkcijas u.tml. Arī tad, ja šis būs jūsu pirmais "Xiaomi" viedtālrunis, visu sapratīsiet dažu minūšu laikā.

Par fotografēšanas iespējām jau rakstīju – tās ir tik lieliskas, ka vairāk diez vai iespējams vēlēties.

Apskatu veicis neatkarīgais žurnālists R.Kažimėkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!