Foto: Publicitātes foto
Savlaicīgi veikti apkures sistēmu sagatavošanas darbi ļāvuši rekordīsā laikā pieslēgt apkuri visiem nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmuma Latvijas Namsaimnieks klientiem. Tāpēc jau līdz ar pirmajām rudens dienām septembra beigās, visās Latvijas Namsaimnieka pārvaldītajās ēkās Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās sākās ēku piesildīšana. Savlaicīgi pieslēgtas apkures sistēmas ir būtisks faktors, lai uzsildītu daudzīvokļu ēkas, neļaujot tām pēc vasaras pilnībā atdzist un uzņemt mitrumu. Tādējādi tiek nodrošināta efektīva apkures sistēmu pāreja aktīvā darbības režīmā, kā arī tiek samazināts tam nepieciešamais siltumenerģijas daudzums.

"Mūsu pārvaldībā esošajās ēkās apkures sistēmu apkopes darbi tika īstenoti jau no šī gada maija, aktīvi iesaistot mūsu iekšējo tehniskās apkopes dienestu. Šī ir vairāku gadu desmitu laikā pārbaudīta mūsu tehnisko speciālistu prakse, kas ļauj arī samazināt apsaimniekošanas izmaksas. Tādējādi varam apkures sistēmu sagatavošanai izmantot salīdzinoši mierīgāko vasaras periodu, kad tas nerada neērtības namu iedzīvotājiem. Pretējā gadījumā, jārēķinās, ka pirms apkures sezonas sākuma strauji aug speciālistu pieprasījums un attiecīgi arī siltummezglu apkopes izmaksas. Veicot darbus savlaicīgi, atbrīvojam arī mūsu tehniskās palīdzības dienesta kapacitāti rudens periodā, kad nepieciešama papildu uzraudzība ēkām, operatīvi novēršot situācijas, kas var radīt aizķeršanos brīdī, kad gaisa temperatūra pazeminās," skaidro Aleksejs Gončarovs, nekustamo īpašumu pārvaldīšanas uzņēmuma Latvijas namsaimnieks tehniskās pārvaldes vadītājs.

Apkures pieslēgšana – vairāku soļu process

Apkures sistēmu sagatavošana un siltummezglu pieslēgšana ir komplekss process. Veicot sistēmas sagatavošanu vasaras periodā, būtiska uzmanība tiek pievērsta apkures sistēmu noslēdzošās un atgaisošanas armatūras, cirkulācijas sūkņu, kā arī individuālā siltuma mezgla automātikas profilaksei. Tās ir lietas, bez kurām apkures sezonu praktiski nav iespējams uzsākt, it īpaši – uzsākt to laicīgi.

Pieslēdzot ēkas apkurei, sistēmu atgaisošana tiek veikta pakāpeniski, iepriekš informējot īpašniekus. Pirmās atgaisošanas notiek uzreiz pēc apkures pieslēgšanas - nākamās nedēļas un divu nedēļu laikā pēc sistēmas iedarbināšanas.

Kvalitātes kontroles nolūkos, Latvijas Namsaimnieks ēkas ir sadalītas nelielās grupās, katrai grupai piešķirot savu meistaru – santehniķi, elektriķi un namdari, kuri ir atbildīgi par ēkā esošajām komunikācijām, sistēmām un konstrukcijām. Vidēji katrs meistars ir atbildīgs par 15-20 ēkām, kas ir optimālais objektu daudzums, lai varētu nodrošināt kvalitatīvu un savlaicīgu sistēmu apkopi.

Latvijas Namsaimnieka tehniskā dienesta speciālisti piedāvā atbalstu daudzīvokļu ēku inženiertehnisko vai ēkas apsaimniekošanas jautājumu risināšanā 24 stundas diennaktī, visā Latvijā. Ar tehnisko dienestu var sazināties uzņēmuma mājas lapā – www.latvijasnaimsaimnieks.lv

Ēkai nedrīkst ļaut atdzist

Latvijas laikapstākļiem ir raksturīgi, ka gadalaiku nomaiņa var notikt ļoti strauji vai nepastāvīgi – krasas temperatūras izmaiņas notiek burtiski pāris dienu laikā. Tādēļ jau septembrī apkures sistēmas tiek iedarbinātas gaidstāves režīmā, negaidot vispārēju gaisa temperatūras pazemināšanos. Tas ļauj ēku siltummezglu automātikai kompensēt temperatūras svārstības, nedaudz piesildot ēku naktī, bet atslēdzoties pa dienu, kamēr temperatūra vēl kritiski nepazeminās. Šī ir speciālistu pārbaudīta prakse, kas ļauj izvairīties no nepatīkamām situācijām, kad strauji krītot gaisa temperatūrai, ēku iemītniekiem nepieciešams gaidīt apkures sistēmas pieslēgšanu un noregulēšanu.

Apkures sistēmu savlaicīga iedarbināšana gaidstāves režīmā vēl pirms kritiski aukstākām rudens dienām, ir ļoti būtiska gan no komforta, gan arī no energoefektivitātes viedokļa. Tas nepieciešams, lai pēc sausās vasaras neļautu ēku konstrukcijām pilnībā atdzist un uzņemt mitrumu. Uzsildīt pilnībā atdzisušu daudzstāvu ēku nozīmē papildus slodzi apkures sistēmai un paaugstinātas siltumenerģijas izmaksas pirmajos ziemas mēnešos.

Savukārt pēc apkures sistēmu pieslēgšanas ēku siltummezgli ļauj jebkurā brīdī uzsākt pastāvīgu apkures sezonu pēc ēkas iemītnieku pilnvarotās personas pieprasījuma. Šāda pieeja sniedz iespēju individuāli pielāgoties katra nama iedzīvotāju vēlmēm

Latvijas Namsaimnieks ir viens no Latvijā vadošajiem nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmumiem, kas kopš 1996. gada nodrošina pilnu ciklu dzīvojamo un komercēku pārvaldībai un renovācijai. Latvijas Namsaimnieks apsaimnieko ēkas Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās ar vairāk nekā 364 000 kvadrātmetru lielu kopējo telpu platību. Uzņēmums ir daļa no starptautiskā nekustamā īpašuma apsaimniekotāja City Service grupas, kas darbojas Baltijas, Polijas, Spānijas un Krievijas tirgos.

Lai uzzinātu vairāk par Latvijas Namsaimnieks sniegtajiem pakalpojumiem un saņemtu atbalstu ēku pārvaldīšanas vai inženiertehniskajos jautājumos, apmeklējiet mājas lapu www.latvijasnamsaimnieks.lv vai rakstiet uz e-pastu namsaimnieks@latvijasnamsaimnieks.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!