Foto: Publicitātes attēls
Par kaimiņu "rīvēšanos" dzirdēts ne mazums nostāstu – kāds uzvedas pārāk skaļi, cita suns biedē bērnus pagalmā, vēl kāds augstprātīgi pārveido apkārtni pēc saviem ieskatiem un ne ar vienu nevēlas sarunāties. Vai vispār labas kaimiņattiecības ir iespējamas? Izrādās, ka ir gan. Uzskatāms piemērs ir saliedētā kaimiņu kopiena Pļavnieku jaunajā projektā "Salnas 21".

Uz jauno projektu vilina saliedētā iedzīvotāju kopiena
"Kad pirms gada šeit nopirkām dzīvokli, bijām vieni no pirmajiem mājas iemītniekiem. Audzinot bērniņu, kādā māmiņu portālā iepazinos ar vienu no kaimiņienēm. Vārds pa vārdam un izdomājām, ka vajadzētu apzināt arī citus kaimiņus. Tā socializācijas portālā Facebook izveidojām savas mājas domubiedru grupu," stāstu par vienu no saliedētākajām iedzīvotāju kopienām valstī iesāk rīdziniece Ilga Miezaine-Mustermane, kura šo māju izvēlējās salīdzinoši zemas cenas un augstas būvniecības kvalitātes dēļ. "Salnas 21" iedzīvotāju kopiena tagad vilina aizvien jaunus iemītniekus, kuri novērtē draudzīgo atmosfēru un iespēju personīgi iepazīt daudzus kaimiņus.

Tradīcija – pagalma svētki
Jo vairāk iemītnieku pārcēlās uz jauno mītnes vietu, jo aktīvāka kļuva grupa, tādēļ loģisks turpinājums šķita pagalma svētku noorganizēšana, lai kaimiņus iepazītu klātienē. "Uz pirmo pasākumu ieradās aptuveni 40 cilvēki un iepazīšanos svinējām līdz pieciem rītā," neaizmirstamo pasākumu joprojām ar smaidu atceras viens no pirmajiem iemītniekiem Imants Krēsliņš.

Laika gaitā daudzi no vienkāršiem kaimiņiem kļuvuši par labākajiem draugiem, palīdzot viens otram iekārtot mājokļus, daloties padomos par labākajām būvmateriālu un mēbeļu iegādes vietām, un iesakot labākos meistarus. Ja kādam vajag palīdzēt ienest mēbeles vai aizņemties instrumentus, "salnieši" nekautrējas izmantot Facebook grupu, lai vērstos pie kaimiņiem.

"Pats vairākas reizes esmu gājis palīgā jaunajiem kaimiņiem. Ja prasa, arī ar padomu neskopojos, jo dzīvokļa remontēšanā un iekārtošanā uzkrāta prāva pieredze," Imants neslēpj, ka viņam ļoti patīk mājā valdošā draudzīgā atmosfēra. To novērtē arī citi kaimiņi, tādēļ šobrīd kopienas grupā jau ir vairāk nekā 230 dalībnieku un tā nemitīgi aug. Jaunie iedzīvotāji ar prieku tiek uzņemti grupā, par kuru uzzina no kāpņu telpā izvietotajām reklāmām. Imants zina stāstīt, ka daudzi jaunie dzīvokļu īpašnieki iegādājušies īpašumu "Salnās 21" pēc tur jau dzīvojošo paziņu ieteikuma.

Pazīstami un izpalīdzīgi kaimiņi
Liela daļa mājas iedzīvotāju pazīst gandrīz visus kaimiņus savā korpusā. Tas ļoti iet pie sirds Sanitai Ozoliņai, kura līdz šim dzīvojusi padomju laikā celtā mikrorajona daudzstāvu mājā: "Iepriekšējā dzīvoklī nodzīvojām vairākus gadus un zinājām vien blakus durvīs mītošos. Tur nebija pieņemts sveicināties ar pārējiem, kur nu vēl ielaisties garākās sarunās. Šeit gan pazīstam daudzus kaimiņus un esam ieguvuši labus draugus".

"Salniešiem" ir daudz ikdienišķu un arī kolorītu stāstu par sadarbību. Viņi pieskatījuši viens otra bērnus, autovadītāji sliktos laika apstākļos atveduši mājās "kājnieku" kaimiņu bērnus no pusotru kilometru attālā bērnudārza un ziemā viens otram palīdzējuši iedarbināt "sasalušās" automašīnas. Pat nedēļas nogalēs dodoties uz vecpilsētu ballēties, jaunieši apjautājas, vai kāds no kaimiņiem nebrauc vajadzīgajā virzienā. Tad var savu auto atstāt pie mājas un nedomāt par tā atgādāšanu naktī.

Tomēr visvairāk atmiņā paliek kolorītie stāsti. "Pavisam nesen viena meitene ielika grupas vietnē dzejoli par to, ka viņai ir dzimšanas diena, un pabrīdināja kaimiņus, ka svinēšana varētu būt trokšņaina. Pēc tik sirsnīga paziņojuma kaimiņi bija saprotoši – apsveica meiteni un nepārmeta par skaļu mūziku," atceras Ilga. Bijis arī kāds satraucošs gadījums, kad pagalmā aizdegusies automašīna un tās īpašnieks par notikušo uzzināja Facebook, kur informāciju operatīvi ievietoja kaimiņi. Paša saimnieka dzīvokļa logi ir vērsti uz citu pusi, tādēļ viņš auto neredzēja.

Saziņā palīdz Facebook
Ar Facebook grupas izveidošanu "salnieši" ir atrisinājuši informācijas apmaiņas problēmu. Ja jāvienojas par uzlabojumiem mājā vai jāatrisina kādas domstarpības, caur socializācijas portālu cilvēkus ir vieglāk sasniegt nekā ikreiz visus pulcinot uz apspriedi. Dažādus sīkus jautājumus var atrisināt elektroniski, piemēram, pajautāt, kurš novietojis automašīnu citam piederošā stāvvietā vai vēlu naktī urbj. Arī aizrādīt kaimiņam taktiskāk ir nosūtot tiešo ziņu, nevis ejot klauvēties pie dzīvokļa durvīm.

"Salnas 21" atrodas attīstītā Rīgas rajonā – Pļavniekos, blakus Augusta Deglava ielai, kas ir tikai 15 minūšu brauciena attālumā no pilsētas centra. Pavisam netālu ir bērnudārzi un skolas ar latviešu un krievu mācību valodu, veloceliņš, sporta centri, izklaides vietas, lielveikali un tirgus. Vienlaikus te ir apzaļumota un klusa pilsētas nomale, kur baudīt mierīgas pastaigas un atpūsties no ikdienas kņadas.

Vairāk informācijas par "Salnas 21" un projektā pieejamajiem dzīvokļiem www.salnas21.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!