Foto: Rūme foto arhīvs

Dažreiz bērnistaba var izskatīties tā, it kā tajā būtu bijusi viesuļvētra. Lai arī bērniem tas šķiet normāli, mums, vecākiem, nē. Bērns savā guļamistabā spēlējas, pilda mājasdarbus, skatās televizoru un atpūšas. Kārtības uzturēšana ir grūts uzdevums, kas daudziem vecākiem liek meklēt radošas idejas mantu uzglabāšanai bērna istabā. Vai tas būtu bērnu mantu plaukts, vai uzglabāšanas kaste zem gultas, jums būs jāiemāca savam bērnam sakārtot mantas, neradot haosu istabā.

Neatkarīgi no bērna guļamistabas izmēra, tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem ir nepieciešami mantu uzglabāšanas risinājumi, kas palīdz saglabāt kārtību. Slepenais triks ir vienkāršas bērnu istabas iekārtošana, kas ļaus jūsu bērnam vienkārši novietot lietas tur, kur tām ir vieta. Ja jūs kopā ar bērnu iziesiet cauri guļamistabas organizēšanas procesam, nevis darīsiet to viņa vietā (jā, tas būs laikietilpīgs process), jūsu bērns iemācīsies, kā pareizi organizēt savu istabu. Un pavisam noteikti arī izjutīs gandarījumu par paveikto!

Kāpēc ir svarīgi organizēt kārtību jau no bērnības?

Tīrīšana un mantu sakārtošana pēc bērna, kad viņš pats to lieliski spēj izdarīt, ir problemātiska vairākos aspektos. Pirmkārt, tas rada vairāk darba jums. Otrkārt, tas nosūta vēstījumu bērnam, ka viņam nav jācenšas, jo kāds cits to izdarīs viņa vietā.

Tāpat kā maziem bērniem ir jāapgūst naudas vērtība, viņiem ir jāapgūst arī kārtības ievērošana mājās. Mazāki bērni, iespējams, nevar saklāt gultu un nomazgāt traukus, bet viņi tik un tā var palīdzēt. Kaut vai tikai parādot bērnam, kā izkārt veļu vai izvest suni pastaigā, jūs jau mēģināt panākt to, ka bērns saprot, ka tas ir ikdienas uzdevums.

Kad bērns parādīs, ka spēj veikt vienkāršus ikdienas uzdevumus, piemēram, gultas klāšanu un apģērba ielikšanu skapī, iesaistiet viņu visas mājas kārtošanā un mantu organizēšanā. Tas nenozīmē, ka viņiem ir pilnīga kontrole vai, ka jums tagad jātērē daudz naudas, bet, lūdzot viņu padomu un viedokli, palīdzēsiet rosināt ideju, ka sava dzīvojamā telpa ir jāuztur kārtībā katru dienu. Ar laiku bērns labprāt piedalīsies dažādās ikdienas aktivitātēs un tās viņam sagādās prieku.

Dažādu veidu uzglabāšanas risinājumi un kā izvēlēties piemērotāko telpai?

Ja jūsu bērnam patīk grāmatas, izvēlieties tādu grāmatu plauktu, kuru viņš var aizsniegt un kur var novietot lielāko daļu iecienītāko grāmatu. Lai izvairītos no apgāšanās un traumu gūšanas, smagos priekšmetus piestipriniet pie sienas. Ja atvilktnes ir grūti atveramas, bērns izvairīsies tajās ievietot drēbes vai katru reizi prasīs jūsu palīdzību. Izvēlieties mēbeles, kas neapgrūtinās bērna ikdienu. Tām ir jābūt pielietojamām, citādi nav jēgā tās iegādāties. Arī sienas āķi ir lieliski, lai drēbes netiktu nenomestas uz grīdas.

Ieteikumi, ko ņemt vērā

  • Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, ir pieejamība – tas nozīmē, ka viss atrodas saprātīgā augstumā, lai bērns varētu visam viegli un ātri piekļūt. Piemēram, pēc mājasdarbu pildīšanas blakus atrodas kumode, kur salikt grāmatas, vai pēc pamošanās – drēbes ir netālu no gultas un acu augstumā.
  • Visām bērnu mēbelēm ir svarīgi drošības elementi. Pārliecinieties, ka iegādātajām mēbelēm ir drošības elementi, kas nodrošina to drošu lietošanu un ekspluatāciju.
  • Nepērciet milzīgas un pārlieku daudz ietilpīgas mēbeles. Ja skaidri ziniet, ka bērnam nav nepieciešama kumode ar 12 plauktiem, tad to nepērciet. Turklāt bērns sajauks kurā atvilktnē atrodas konkrētās drēbes vai mantas.

Radoši rotaļlietu uzglabāšanas veidi

Ikviens vecāks savam bērniem vēlas visu vislabāko, un pirmajos dzīves gados tas bieži vien nozīmē, ka bērni tiek apbērti ar daudz rotaļlietām. Taču, lai cik jautras un nepieciešamas ir rotaļlietas, vecākiem tās var sagādāt galvassāpes.

Lūk, dažas radošas idejas rotaļlietu uzglabāšanai

  • Lielisks veids, kā panākt, lai mazās rociņas iesaistītos rotaļlietu kārtošanā, ir vizuāli pievilcīgi iekārtot rotaļlietu uzglabāšanas vietas. Izmantojiet dažādas krāsas un multfilmu vai pasaku tēlus, lai atgādinātu bērniem, ka arī kārtošana var būt jautra.
  • Triks, kā rotaļlietu glabāšanai izmantot caurspīdīgas plastmasas kastes, ir tāds, ka tajās nevar vienkārši izmest putru, jo mamma to redzēs. Tomēr organizēšana pēc krāsas var būt jautra. Turklāt tā ir vieglāk piekļūt priekšmetiem, ar kuriem viņi vēlas spēlēties konkrētajā dienā, nevis izvandīt visu istabu, meklējot vienu rotaļlietu.
  • Pat ja jūsu bērns vēl nelasa, visa marķēšana palīdz salikt rotaļlietas atpakaļ pareizajās vietās. Varat izmantot arī krāsu vai attēlu etiķetes, lai bērns saprastu, ka zilas lietas ietilpst šajā kastē, automašīnas - šeit un tā tālāk.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!