Foto: Publicitātes foto
Šis raksts obligāti jāizlasa tiem, kam ir bērni, vecāki gados, mājdzīvnieki, kā arī tiem, kuriem nav vienalga par savu veselību un drošību. Kad cilvēki izvēlas iestieptos griestus, viņi reti pievērš uzmanību griestu materiālam. Šķiet, kāda ir atšķirība, kas karājas virs galvas? Patiesībā atšķirība ir liela. Mēs jums pastāstīsim, kam pievērst uzmanību, izvēloties audeklu iestieptajiem griestiem.

Ugunsdrošība

Audekliem ir atšķirīga ugunsdrošība. Daži deg jau saskarē ar dzirksteļojošiem vadiem, citi – tikai saskarē ar atklātu liesmu. Daži sadeg pāris sekundēs, izraisot kodīgus dūmus, citi praktiski neaizdegas, un dūmi ir maz pamanāmi. Tā kā iestieptie griesti pārklāj visu dzīvokli, ugunsdrošība ir svarīga.

Kā saprast, vai griestu materiāls degs? Vispirms pārbaudiet, kādiem drošības standartiem tas atbilst. Eiropā klase B tiek uzskatīta par drošu (materiāls neveicina liesmas izplatīšanos). Piemēram, iestieptie griesti "Teqtum Euro" atbilst šai klasei – tas nozīmē, ka audeklam ir ļoti grūti aizdegties.

Iestieptajiem griestiem "Teqtum Euro" ir ugunsdrošības klase B-s1, d0 saskaņā ar DIN EN 13501. Atšifrēsim, ko šīs kombinācijas nozīmē:

DIN EN 13501 ir Eiropas standarts, kas ļauj klasificēt visus būvizstrādājumus, ieskaitot produktus, kas iebūvēti ēkas elementos, pēc to reakcijas uz uguni.

s1 – dūmu veidošanās rādītājs degšanas laikā, kur 1 – zemākais, bet 3 – visaugstākais.

d0 – karstu pilienu\daļiņu veidošanās līmenis degšanas laikā.

Šādi izskatās dokuments, kas var apstiprināt neuzliesmojamību.

Svarīgi! Ja jūs nejautāsiet griestu uzstādītājiem par materiāla ugunsdrošību, visticamāk, neviens jums neko neteiks. 80% stiepto griestu, kas tiek uzstādīti, ir veidoti no plēves, kas var aizdegties pat no īssavienojuma. Tāpēc prasiet papildu informāciju. Ja nejautāsiet, jums uzstādīs pašu lētāko variantu. Ja jūsu ģimenes drošība jums ir svarīga, uzņemieties iniciatīvu savās rokās un precizējiet.

Ekoloģiskums

Iestieptie griesti ir tas, kas būs jums virs galvas visu laiku. Ja griesti ir toksiski, jūs pastāvīgi ieelposiet kaitīgus tvaikus, to pat nemanot. Audekli ir izgatavoti no PVC materiāla, kas pats par sevi ir nekaitīgs, bet bīstami ir materiāla potenciālie piejaukumi. Ja griesti tādus nesatur, tad nav, no kā baidīties. Pievērsiet uzmanību vairākiem sertifikātiem, kas apstiprina griestu ilgtspējību.

Uzskaitīsim vispazīstamākos:

"Reach" ir ES regula par bīstamo ķīmisko vielu apriti. Reģistrā ir iekļauti 178 punkti ar vielām, kuras nedrīkst saturēt videi draudzīgs materiāls;

Piemērs, kā izskatās sertifikāts
"RoHS" ir ES direktīva, kas ierobežo kaitīgo vielu saturu. Videi draudzīgam griestu materiālam ir jāatbilst šai direktīvai;

EN 73-1 – bērnu preču drošības standarts. Jūs noteikti esat redzējuši šo marķējumu uz rotaļlietām. Tas tiek piemērots arī griestu materiāliem – ja produkcija atbilst EN 73-1, tad griestus var iestiept arī bērniem paredzētas telpās;

​​Piemērs, kā izskatās sertifikāts

А+ ir visaugstākais standarts, kas norāda gaistošu vielu minimālu izdalīšanos. Ja materiāls ir novērtēts ar A+, tad tas būs drošs pieaugušajiem.

Piemērs, kā izskatās sertifikāts

Informācija par sertifikātiem bieži vien ir atrodama ražotāja mājas lapā. Piemēram, "Teqtum" ir vesela vietnes sadaļa ar sertifikātiem. To var apskatīt šeit.

Jautājiet par sertifikātiem tam speciālistam, kuram jūs uzticat uzstādīt griestus jūsu mājās. Uzmanīgi sekojiet līdzi arī sertifikāta derīguma termiņam – tam ir jābūt derīgam.

Aizsardzība pret viltojumiem

Plaši pazīstamu ražotāju griestu audeklus mēdz arī atdarināt. Jūs domājat, ka jums ir nedegoši un ekoloģiski griesti, bet patiesībā jūs lietojat viltotu produkciju. Kā jūs varat būt droši, ka jums ir uzstādīti tieši tie griesti, ko jūs izvēlējāties pēc kataloga? Jūs varat izvēlēties kaut ko dārga zīmola katalogā, bet kā pārliecināties, kas tieši ir uzstādīts?

Kā atšķirt viltojumus?

Pievērsiet uzmanību audeklu aizsardzības iespējām! Visizplatītākais variants ir marķējums uz audekla ar melniem burtiem. Tur var būt norādīts plēves nosaukums un tās īpašības, parasti – gar plēves malu.

Piemērs, kā tas var izskatīties

Pastāv arī ultraviolets marķējums. To var pārbaudīt ar speciāla ultravioleta luktura palīdzību. Paspīdinot uz audekla, jūs ieraudzīsiet zīmola nosaukumu. Tirgū ar šādu aizsardzību pašlaik pārstāvēti tikai vieni griesti – "Teqtum".

Piemērs, kā tas var izskatīties

Ir arī citi veidi, kā pasargāt pircēju no atdarinājumiem – sertifikāts (pase) ar iestiepto griestu unikālu identifikācijas numuru. Katram produktam tiek piešķirts savs numurs. Ar tā palīdzību jūs varat pārbaudīt audeklus griestu ražotāja oficiālajā mājas lapā.

Zīmola iepakojums ir atšķirīga iezīme, ņemot vērā, ka tehniski zīmola maisiņā ir iespējams ievietot jebkurus iestieptos griestus. Tā kā zīmola produktu pasūtīšana maksā daudz naudas, tad visbiežāk zīmola iepakojumā tiek pārdoti kvalitatīvi materiāli.

Piemērs, kā varētu izskatīties "Teqtum" stiepto griestu iepakojums (iespējamas izmaiņas iepakojuma formā un papildinājumi tekstā).

Līgums

Noslēdziet oficiālu līgumu, kurā iekļaujiet pantu par izpildītāja atbildību, ja tiek identificēti viltoti vai nederīgi sertifikāti, uzstādītie iestieptie griesti neatbilst pasūtītajam (pēc ražotāja, pēc raksturojuma, utt.).

Ja jums ir aizdomas, ka jūs mēģina maldināt, vai, iespējams, jau esat piekrāpts, sazinieties ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru Latvijā.

Vēlreiz īsumā

Pirms pasūtāt iestiepto griestu uzstādīšanu, jautājiet speciālistam: ugunsdrošības sertifikātu, tajā jābūt norādītai vērtībai B-s1, d0, kas nozīmē, kas tas ir degšanu neatbalstošs materiāls. Pieprasiet ilgtspējības sertifikātus, tas var būt viens no zemāk minētajiem, bet labāk – visi.

"Reach" — materiāls ticis pārbaudīts uz 178 bīstamu vielu klātbūtni.

RoHS ir ES direktīva, kas ierobežo kaitīgo vielu saturu.

EN 73-1 — bērnu preču drošības standarts. Ja produkti atbilst EN 73-1, tad griestus var uzstādīt arī bērniem paredzētās telpās.

A+ ir augstākais standarts, kas parāda minimālu gaistošo vielu izdalīšanos.

Uzreiz piedomājiet par to, kā jūs pārbaudīsiet, ka jums uzstādīts tieši tas, ko esat izvēlējušies.

Pārbaudes metodes:

  • marķējums gar audekla malu (audeklu vairumam);
  • ultraviolets marķējums;
  • izstrādājuma sertifikāts, ko var pārbaudīt ražotāja mājas lapā;
  • iepakojums.

Neaizmirstam par līgumu. Noteikti slēdziet līgumu, lasiet nosacījumus uzmanīgi, pievienojiet punktus, kas var jūs pasargāt.

Uzreiz pateiksim, ka jūs šo visu varēsiet atrast un ieraudzīt, pasūtot iestieptos griestus "Teqtum". Jautājiet iestiepto griestu uzstādītājiem jūsu pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!