Kad Vasaras svētki aizvadīti, pavasari nomainījusi sen gaidītā vasara. Pērkons jau noducinājis un daba atdzimusi visā tās krāšņumā. Līdz ar dabas mošanos, ikdienas gaitās sastopamies ar mums tik netīkamajiem kukaiņiem - klusās un nemanāmās ērces, kas pārnēsā veselībai bīstamas infekcijas, džinkstošie odu tūkstoši un nepatīkamā nieze pēc to dzēlieniem, apnicīgi uzmācīgās mušas un sāpīgie dunduru uzbrukumi, ložņājošās skudras, kas iemitinājušās dārzā, terasēs vai nelūgtas pārvietojas telpās. Izklausās ļoti pazīstami, vai ne?!

Kā ar visu to sadzīvot, kā pasargāt sevi un savu ģimeni? No odu kodumiem un  ērcēm izvairīties Tev palīdzēs dabai un cilvēkiem draudzīgie, Austrijā ražotie Helpic produkti - repelenti, savukārt, kvalitatīvie Vācijā ražotie Aeroxon produkti būs lieliski palīgi mājās un dārzā, lai atvieglotu cīņu ar mušām, skudrām, augu insektiem un kodēm.



  • Skudras 

    Skudras kļūst apgrūtinošas, kad tās pūžņus sāk veidot piemājas zālienā vai terases akmeņu spraugās. Skudras, meklējot barību, var iekļūt virtuvēs, pārtikas uzglabāšanas kambaros un noliktavās. Skudras, pārskrienot pār pārtiku, var ievazāt tajā baktērijas un sporas. Balkonos, terasēs un dzīvokļos iekļūstošās skudras parasti ir melnās skudras (Lasius niger) vai brūnās skudras (Lasius brunneus). Par lieliem higiēnas kaitēkļiem tiek uzskatītas faraonskudras (Monomorium pharaonis). Faraonskudras barojas ar vielām, kas satur olbaltumvielas. Tās var nodarīt kaitējumus slimnīcās, iekļūstot brūču pārsienamajos materiālos.

    Apkarošana

    Ja skudras uzrodas mājās, tad vispirms ir jāmeklē to iekļūšanas vieta. Bieži vien skudru iekļūšanu mājās var apturēt, aiztaisot spraugas un šķirbas.

    Videi draudzīgs skudru apkarošanas veids ir insekticīdus saturošu ēsmu izlikšana. Skudras uzņem ogļhidrātus saturošo ēsmu un aiznes to uz savu skudru pūzni, lai to izbarotu citām skudrām, kūniņām un karalienei. Insekticīdā viela ir tā dozēta, ka tās darbība iestājas tikai pēc kāda laika, lai nodrošinātu vielas tālāku nodošanu visai skudru saimei. Tādā veidā tiek apkarots viss skudru pūznis nevis tikai atsevišķas skudras.

    Ar ēterisko eļļu palīdzību, kas ir pieejamas gan šķidrā, gan pulvera veidā, var tikt traucēta skudru sazināšanās ar smaržu palīdzību uz skudru takām vai pašā skudru pūznī. Skudras vairs nenāk uz tādā veidā apstrādātām virsmām. Pie balkonu durvīm vai pie terasēm var izvietot šādas smaržu barjeras. Izsmidzinot ēteriskās smaržas uz skudru pūžņa, tas traucē skudrām sazināties un skudras pamet skudru pūzni.

    Kārbiņa skudru iznīcināšanai Aeroxon N1

    Cieta metāla kārbiņa skudru iznīcināšanai mājās, balkonos, terasēs, pagrabos. Bez smaržas. Satur augstas efektivitātes ēsmu ar biocīdu.

    1. Ar cietu priekšmetu izduriet kārbiņas sānos iezīmētos caurumiņus.
    2. Novietojiet atvērtu kārbiņu skudru ceļā un pārliecinieties, ka tā ir pasargāta no lietus.
    3. Ēsma ievilina skudras kārbiņā. Gandrīz katru dienu (karbohidrātu dienās) skudras iekļūst kārbiņā, tikai dažas dienas (proteīnu dienās) tās ignorē kārbiņu, tāpēc atstājiet kārbiņu vienā un tajā pašā vietā uz vairākām dienām.
    4. Pēc neilga laika skudras ir iznīcinātas.
    5. Nomainiet kārbiņu tiklīdz ēsma ir izlietota - pēc 6 mēnešiem.
    6. Izmetiet tikai tukšu kārbiņu.

    Pulveris skudru iznīcināšanai Aeroxon, 300g

    Ūdenī šķīstošas, insekticīdus saturošas granulas ātrai un drošai skudru un skudru pūžņu apkarošanai zālājā, uz celiņiem, u.c. vietās, kur netiek audzēta pārtika.

    Līdzeklis lietojams beramā un lejamā veidā.

    Ja ir skudra ir sakodusi, palīdzēs Gēls pēc insektu dzēlieniem Helpic, 30ml. Gels dezinficē sadzelto vietu, novērš apsārtumu un niezi - tas iedarbojas uzreiz pēc uzklāšanas, neatstāj traipus un ir ūdens noturīgs.  Tīrs dabas produkts! Dermataloģiski pārbaudīts. Nesatur krāsvielas un konservantus.

    Skudras pieder pie pasaulē izplatītākajiem insektiem.  Skudrām ir raksturīga augsta līmeņa sociālā organizācija. Skudru saime pēc ķermeņa uzbūves un izturēšanās sastāv no dažādām grupām: reproduktīvās, tikai noteiktos laikos spārnotās mātītes, spārnotie tēviņi, sterilas bezspārnu mātītes-darba skudras un karaliene. Parasti ir redzamas tikai bezspārnu darba skudras, kuras čakli meklē barību ap skudru pūzni. Skudras perfekti spēj sazināties ar savām smaržvielām - ceļš līdz barības avotam tiek iezīmēts ar smaržu pēdām, kas tiek izdalītas no speciāliem dziedzeriem. Gar smaržu sliedi veidojas skudru takas, kas transportē barību uz skudru pūzni.

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.




  • Ērces

    Ērces pieder pie zirnekļveidīgo klases (atšķirībā no insektiem, tiem pieaugušā stadijā ir astoņas kājas un tiem nav spārnu). Lielākā daļa ērču sugu ir ektoparazīti, t.i., tās meklē sev saimnieku, lai barotos. Par saimniekiem kalpo mugurkaulnieki. Ērces ir veselībai bīstamu slimību pārnēsātājas.

    Ērcēm patīk liels gaisa mitrums un siltums. Liels sausums ir populācijas attīstību ierobežojošs faktors. Pie temperatūras zem 7°C ērces ir neaktīvas. Aukstās ziemās lielākā daļa ērču izmirst, savukārt maigās ziemās tās izdzīvo.

    Ērču mātītes izdēj olas maisiņos uz zāles stiebru apakšpuses. No olām izšķīlušies seškāju kāpuri meklē sev piemērotu saimnieku, piem., grauzēju, tam cieši piesūcas un pēc dažām dienām nokrīt no tā. Pēc dažiem mēnešiem kāpurs nomaina ādu un pārtop par astoņkājīgu kūniņu, kura uzmeklē jau lielāku saimnieku, piem., kaķi. Pēc otrās asins sūkšanas kūniņa nomaina ādu, kļūst par pieaugušu ērci un meklē sev jaunu, vēl lielāku saimnieku, piemēram, cilvēku. Starp atsevišķiem ērces attīstības posmiem var būt miera pauzes, ko nosaka apkārtējā gaisa temperatūra. Pēc pēdējās asins sūkšanas ērce nokrīt un uzmeklē partneri pārošanās procesam. Ērču mātītes nomirst pēc olu dēšanas, savukārt tēviņi nomirst uzreiz pēc pārošanās.

    Gan ērču tēviņiem, gan mātītēm barošanās procesam ir nepieciešamas asinis. Mātītēm olu attīstībai ir nepieciešams lielāks asins daudzums. Ērces parasti ir aktīvas no marta līdz oktobrim. Tās uzturas augu veģetācijā. Ar īpašu uztveres orgānu palīdzību ērces uztver amonjaku, oglekļa dioksīdu, sviestskābes un citas gaisīgas skābes, ko potenciālais saimnieks izdala ar elpu un sviedriem. Arī vibrācijas un tumši-gaiši kontrasti palīdz atpazīt upuri. Ērces vairākas stundas rāpjas pa savu saimnieku, pirms pie tā piesūcas. Ērces dod priekšroku vietām ar plānu ādu. Cilvēkiem tas parasti ir cirkšņa apvidus un ceļu locītavas.

    Ērces ar saviem mutes zonas pārveida „žokļiem" pārkož ādu un brūcē iedur savu atskabargaino „dzeloni". Atšķirībā no odu kodumiem, asinsvadi netiek pārdurti. Ērces barojas ar asinīm, limfu un bojātajiem audiem. Ērces izdala sekrētu, kas satur asins sarecēšanu mazinošu vielu, lai izvairītos no dzeloņa aizsprostošanās. Pie tam ērces ar siekalām izdala līmvielu, lai mutes zonu ciešāk piesaistītu pie ādas. Ērces izdala arī anestezējošu līdzekli, lai tās paliktu nepamanītas un lai pretiekaisuma viela novērstu sakostā saimnieka organisma imunitātes reakciju. Ērces sūc asinis vairākas dienas, līdz tās pamet savu saimnieku. Īpašos gadījumos ērces svars sūcot asinis var palielināties 200 reizes, un vairākas reizes palielinās arī pašas ērces izmērs.

    Kāpēc ērces ir bīstamas?

    Ērces var pārnēsāt veselībai bīstamas slimības. Zināmākās infekcijas ir Laima slimība un meningīta encefalīts. Laima slimības baktēriju pārnēsājošas ērces ir visur sastopamas, savukārt ērces, kas inficētas ar encefalīta vīrusu, lielā mērā ir sastopamas riska rajonos (Dienvidvācija, Austrija, Šveice, Ungārija, Čehija, Zviedrija). Saslimšanas simptomi pamatā ir galvassāpes, nogurums, drudzis vai citi gripai līdzīgi simptomi, kas norāda uz iespējamību, ka caur ērces kodienu ir ievazāta infekcija. Līdz šo simptomu parādīšanās brīdim var paiet vairāk nekā 3 nedēļas. Bieži, bet ne vienmēr, ap kodiena vietu veidojas apļveida ādas apsārtums (pie Laima slimības). Katrā gadījumā ērces sakostajam cilvēkam ir jāapmeklē ārsts.

    Meningīta encefalītu izraisa encefalīta vīruss, kas noved pie smagas inficēšanās. Tas, kāpēc citi cilvēki saslimst ar encefalītu, bet citi nē, līdz šim vēl nav noskaidrots. Bet ir skaidrs: jo vecāks ir cilvēks, jo biežāk parādās komplikācijas.

    Encefalīts sākas ar drudzi, galvas un locekļu sāpēm. Atsevišķos gadījumos vīruss var skart centrālo nervu sistēmu, kas var novest pie meningīta, īpaši smagos gadījumos pat pie smadzeņu iekaisuma vai muguras smadzeņu bojājumiem. Līdz pat 20% pacientu ilglaicīgi cieš no neiropsiholoģiskiem traucējumiem. 1-2% pacientu, kuriem ir skarta centrālā nervu sistēma, slimošanas sekas ir letālas. Encefalīta vīrusi no ērces zarnu trakta nonāk ērces siekalās un pēc ērces piesūkšanās tie var tikt pārnesti brūcē. Ātra ērces noņemšana nepasargā no izvairīšanās no encefalīta. Vislabākā aizsardzība ir vakcinēšanās. Īpaši to iesaka apdraudētajos rajonos un tiem cilvēkiem, kuri daudz uzturas brīvā dabā.

    Laima slimība ir visbiežāk ērču pārnēsātā infekcija, ko izraisa baktērija Bakterium Borrelia, kas dzīvo ērces zarnu traktā un var kaitēt cietušā cilvēka orgāniem, nervu sistēmai, locītavām un audiem. Bieži Laima slimība netiek uzreiz atpazīta, jo tai ir tādi simptomi  kādi ir novērojami arī pie citām saslimšanām. Laima slimību uzskata par multisistēmisku slimību. Tipiski, bet ne obligāti, ir apļveida ādas apsārtums, kas var parādīties tikai pēc vairākām nedēļām pēc ērces kodiena. Citi simptomi ir drudzis, galvassāpes un nespēks. Smagos gadījumos var rasties meningīts, stipras sāpes, problēmas ar sirdi, sejas bālums un locītavu iekaisums. Tā kā pie Laima slimības runa ir par bakteriālu iekaisumu, tad to var ārstēt ar antibiotikām un smagākos gadījumos ar infūzijām vairāku nedēļu garumā.

    Mazāk nekā 25% no visām ērcēm pārnēsā Laima slimību, un ne visas Laima slimības baktērijas noved pie saslimšanas. Laima slimību pārnēsājošas ērces ir sastopamas visur, un nav tādu atsevišķu rajonu ar zemu riska līmeni. Tā kā ērce Laima slimības izraisītāju kodiena vietā tikai ievada pēc 12-24 stundām, ātra ērces izņemšana stipri samazina iespējamību saslimt ar Laima slimību.

    Profilaktiski pasākumi

    Tiek ieteikts izvairīties no uzturēšanās biezā veģetācijā. Ķermeni nosedzošs apģērbs arī samazina ērču piesūkšanās iespējamību. Ķermeņa izmeklēšana pēc uzturēšanās brīvā dabā ir nozīmīgs profilaktisks pasākums. Ērces atbaidoši līdzekļi var tikai īslaicīgi aizsargāt no ērču piesūkšanās. Pēc iespējas ātrāka, profesionāla ērces noņemšana pēc piesūkšanās var krietni samazināt inficēšanās risku, jo ērces zarnu traktā esošās slimību ierosinošās baktērijas ar ērces siekalām tiek izdalītas tikai pēc kāda laika, kopš ērce ir piesūkusies.

    Aerosols pret ērcēm Helpic, 100ml

    Ar bioloģiski aktīvām vielām uz dabīgas bāzes.
    Lietošanai uz ādas.
    Aizsargā līdz 6 stundām, ir ūdens izturīgs.
    Ādas panesamība: ļoti laba.
    Dermatoloģiski pārbaudīts un produkcijas iedarbība apstiprināta laboratorijā.

    Šķidrumu vienmērīgi uzsmidzināt uz ķermeņa un viegli ierīvēt. Ierīvēt arī ķermeņa daļas zem plāniem audumiem, jo ērces var pa daļai palīst zem apģērba. Losjonu var arī uzsmidzināt uz auduma - drošības pēc iepriekš nemanāmā vietā pārbaudīt uz traipiem.

    Ko darīt ja ir piesūkusies ērce?

    Ja ir piesūkusies ērce, tā pēc iespējas ātrāk ir jānoņem. To darot, ērci nedrīkst saspiest, lai tā neiztukšotu savu zarnu traktu. Eļļa, līme vai pirkstu nagi ir pilnībā nepiemēroti ērces noņemšanai, arī ar pinceti un ērču standziņām nav viegli rīkoties. Labāk ir izmantot praktisko, kredītkartes formāta Aeroxon ierīci ērču noņemšanai, kuru var nopirkt lielveikalos. Šī ierīce vienkārši un droši palīdz noņemt ērci ar vienu slīdošu kustību. Aeroxon ierīce ērču izņemšanai  ir ērti paņemama visur līdzi.

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.




  • Odi

    Pasaulē ir aptuveni 2900 odu sugu, aptuveni 50 no tām ir vietējās. Pieaugušiem insektiem mutes zonā izveidojas dzelonis. Dzīvnieku un cilvēku asinis sūc tikai parasto odu mātītes. Parastie odi var ļoti apgrūtināt cilvēkus ar savu augstās frekvences skaņas lidošanu un dzelšanu. Tropos tie var nodarīt lielu kaitējumu cilvēku veselībai, jo odi ir tādu infekciju slimību, kā dzeltenais drudzis (Aedes spec.), Rietumnīlas drudzis (Culex spec.) un malārija (Anopheles spec.) pārnēsātāji.

    Pārsvarā parastie odi dzeļ siltasiņu dzīvniekiem (zīdītājiem un putniem), dažkārt arī aukstasiņu mugurkaulniekiem un, kā nesen noskaidrojās, arī bezmugurkaulniekiem. Odu izturēšanās ir daudzu pētījumu objekts. Tiek pētīts, kā tie reaģē uz temperatūras un mitruma svārstībām, uz oglekļa dioksīdu, kas nāk no cilvēku izelpas, uz noteiktām aminoskābēm, pienskābēm un sieviešu dzimumhormoniem.

    Parastais ods dzeļot iedur dzeloni dziļi ādā un to kustina, līdz tiek atrasts asins kapilārs. Asins sūkšana ilgst ilgākais trīs minūtes, un tās laikā ods brūcē injicē siekalas, lai kavētu asins recēšanu. Pēc parastā oda dzēliena rodas nieze, ko izraisa histamīna vielas, kas sūkšanas laikā izdalās no insekta siekalām.

    Parastajiem odiem ir tendence veidot barus. To lidināšanās augstums virs zemes un parādīšanās laiks ir atkarīgs no odu sugas.

    Apkarošana

    Mājsaimniecības parasto odu rašanos var novērst, likvidējot mazās ūdenstilpnes (apsedzot ūdens mucas). Izvietojot mehāniskās barjeras (insektu sieti) pie logiem un durvīm, var novērst parasto odu iekļūšanu mājās. Dažkārt tiek izmatoti arī elektriskie insekticīdu dūmotāji un insekticīdu aerosoli.

    Ādas apklāšana ar audumu, atrodoties brīvā dabā, pasargā no odu dzēlieniem. Uz neapsegtas ādas var uzsmērēt pretinsektu aizsarglīdzekļus.

    Apkarojot odus lielās platībās, var izsmidzināt insekticīdus. Pēdējā laikā ūdeņos, kuros odi vairojas, tiek ievadīti thuringensis israelensis baktērijas olbaltumkristāli, kas selektīvi nogalina odu kāpurus un ir dabai nekaitīgi.

    Aerosols pret odiem Helpic, 100ml

    Ar bioloģiski aktīvām vielām uz dabīgas bāzes.
    Lietošanai uz ādas.
    Aizsargā līdz 8 stundām un ir ūdens izturīgs.
    Ādas panesamība: ļoti laba.
    Dermatoloģiski pārbaudīts un iedarbība apstiprināta laboratorijā.

    Šķidrumu vienmērīgi uzsmidzināt uz ķermeņa un viegli ierīvēt. Nepieciešams ierīvēt arī ķermeņa daļas zem plāniem audumiem. Spreju var arī uzsmidzināt uz auduma. Drošības pēc iepriekš nemanāmā vietā pārbaudīt uz traipiem. Samazinoties spreja iedarbībai, izsmidzināt to atkārtoti.

    Gēls pēc insektu dzēlieniem Helpic, 30ml

    Gels dezinficē sadzelto vietu, novērš apsārtumu un niezi - tas iedarbojas uzreiz pēc uzklāšanas, neatstāj traipus un ir ūdens noturīgs.  Tīrs dabas produkts! Dermataloģiski pārbaudīts. Nesatur krāsvielas un konservantus.

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.




  • Mušas

    Pasaulē ir sastopami vairāki tūkstoši mušu sugu. Mušas var izplatīt parazītiskus tārpus, dažādus patogēnus mikrobus, kas var izraisīt vēdertīfu, holēru, tuberkulozi, Sibīrijas mēri un poliomielītu. Dienvidāzijā tika konstatēts, ka mušas ir arī SARS pārnēsātājas. Dabā mušām ir nozīmīga loma: tās kalpo kā barības avots daudziem citiem organismiem un ieņem nozīmīgu lomu ziedu apputeksnēšanā.

    Mājās visbiežāk satopamā mušu suga ir istabas muša. Istabas mušas ir kosmopolītes - tās uzturas visur, kur ir cilvēki. Atkarībā no klimata mušas ir satopamas cauru gadu vai tikai gada siltajā laikā. Pie labvēlīgiem apstākļiem istabas mušas 2 nedēļu laikā var veikt pilnu savu attīstības ciklu - no olām izšķiļas bezspārnu kāpuri, tie iziet trīs attīstības stadijas, iekūņojas kūniņā, no kuras, savukārt, izlien jau pieaugusi muša. Saistībā ar īso attīstības cikla ilgumu mušām ir milzīgs vairošanās potenciāls. Vienā vasarā var attīstīties līdz pat 12 paaudzēm mušu. Viena mātīte savas dzīves laikā var izdēt līdz pat 500 olām. Vienā dējumā ir aptuveni 50-75 olas. Atkarībā no apkārtējās temperatūras istabas mušas dzīves ilgums var būt 1-2 mēneši.

    Mušas ir aktīvas pa dienu, un pamatā tās orientējas ar acu palīdzību. Mušas acis attiecībā pret pašu galvu ir ļoti lielas, un tas ļauj mušām aptvert plašu redzesloku. Tāpat kā citiem insektiem mušu acis ir veidotas no daudzām mazām lēcām. Mušu acis spēj izšķirt laika vienības krietni labāk nekā mugurkaulnieki, līdz ar to mušu reakcijas spējas ir ievērojami ātrākas. Zaļo un sarkano krāsu gaismas viļņi, kā arī kontrasts starp gaišo un tumšo uz mušām iedarbojas pievilinoši. Mušas uztver arī ultravioleto gaismu. Atšķirībā no kodēm, kuras ar ķīmisku signālvielu palīdzību var sazināties no liela attāluma, mušas spēj sazināties tikai nelielā attālumā. Pārsvarā mušas apkārtni izzina vienkārši uz labu laimi.

    Mušas ne tikai apgrūtina cilvēkus un dzīvniekus ar savu lidošanu un uzsēšanos uz tiem, bet tās ir arī bīstamu mikrobu un parazītu pārnēsātājas, jo mēdz nosēsties gan uz ēdiena, gan uz atkritumiem un fekālijām.

    Apkarošana

    Lauku apvidos pārsvarā mušas dzīvojas pa kūtsmēsliem. Tās uzmeklē arī atkritumu spaiņus un satrunējušu nopļauto zāli.

    Mušas var apkarot dažādos veidos. Ar mehāniskām barjerām (mušu sieti) var novērst mušu iekļūšanu ēkās. Mušas var ķert ar līmslazdiem. Tā kā mušas tiecas pēc gaismas, pie loga var piestiprināt caurspīdīgus līmslazdus vai līmslazdus, kas pēc formas un krāsas pievilina mušas. Mušas var apkarot izliekot ēsmas ar pievilinošu insekticīdu vielu. Pievilināšanas efektu var pastiprināt ar atbilstošas krāsas ēsmām. Atsevišķu mušu apkarošanai var izmantot mušu pletni.

    Durvju siets pret insektiem Aeroxon (komplektā ar nazi un līmlenti)

    Netoksisks, videi draudzīgs, gandrīz nemanāms, izturīgs pret ultravioletajiem stariem, viegli uzliekams, noņemams un mazgājams. Pievienots arī speciāls nolaužamais nazītis un 5,6m gara līmlente, sieta piestiprināšanai loga rāmī.

    1. Atveriet durvis un rūpīgi notīriet iekšējo durvju rāmi.
    2. Noņemiet aizsargapvalku no līmlentes un piespiediet līmlenti pie durvju rāmja augšpuses un viena sāna. Ar nazi nogrieziet līmlentes pārpalikumus.
    3. Aizveriet durvis, ar to piespiežot līmlenti. Ļaujiet lentei pielipt vismaz 2 stundas.
    4. Atveriet durvis un piestipriniet pašu sietu pie lentes. Rūpīgi nogrieziet sieta pārpalikumus.
    5. Mazgāt 30 grādos, nežāvēt veļas mašīnā.

    Loga siets pret insektiem Aeroxon (komplektā ar nazi un līmlenti)

    Pasargā no mušu, moskītu, kožu, naktstauriņu un zirnekļu iekļūšanas telpā. Netoksisks, videi draudzīgs un gandrīz nemanāms loga siets no kvalitatīvi austa poliestera auduma. Izturīgs pret ultravioletajiem stariem, viegli uzliekams, noņemams un mazgājams. Pievienots arī speciāls nolaužamais nazītis un 5,6m gara līmlente, sieta piestiprināšanai loga rāmī. Logu sieti pieejami gan baltā gan antracīta krāsā. Baltais logu siets rada baltu aizkaru efektu, bet antracīta krāsas logu siets praktiski nav pamanāms.

    1. Atveriet logu un rūpīgi notīriet iekšējo loga rāmi.
    2. Noņemiet aizsargapvalku no līmlentes un piespiediet to visapkārt loga rāmim. Ar nazi nogrieziet līmlentes pārpalikumus.
    3. Aizveriet logu, ar to piespiežot līmlenti. Ļaujiet lentei pielipt vismaz 2 stundas.
    4. Atveriet logu un piestipriniet sietu pie rāmim pielipušās lentes un rūpīgi nogrieziet sieta pārpalikumus.
    5. Mazgāt 30 grādos, nežāvēt veļas mašīnā.

    Līmlente logiem Aeroxon N4

    Līmlente bez smaržas ar lielu caurspīdīgu līmes virsmu, lai noķertu visas telpā esošās mušas.

    Loga līmlente ir kā caurspīdīgs slazds, kas, izmantojot mušu dabīgo uzvedību - lidošanu uz gaismu un siltumu - noķer mušu uz lipīgās virsmas, kur tās stipri pielīp. Līmlente efektīvi darbojas vismaz vienu sezonu.

    Loga uzlīme pret mušām Aeroxon (ar taureņa vai mārītes dizainu)

    Uzlīme mušu apkarošanai iekštelpās bez smaržas ar pievilinošu efektu. Pati uzlīme ir bez smaržas un neizdala kaitīgas vielas iekštelpās, tādēļ tā ir izmantojama bērnistabās, dzīvojamās istabās, guļamistabās un pieliekamajos kambaros.

    Noņem balto aizsargpapīru un atdala uzlīmi no pamatnes.

     Uz loga rūts uzlīmē vismaz vienu uzlīmi. Ieteicams to piestiprināt loga rūts augšējā daļā, jo tā tur nav aizsniedzama bērniem un dzīvniekiem. Neizmantotās uzlīmes jāpārklāj ar aizsargpapīru un jāuzglabā iepakojumā (sausumā un siltumā).

    Uzlīmi nedrīkst slaucīt ar mitru lupatu un tā jāsargā no mitruma. Uzlīmes iedarbība ir vienu sezonu (aptuveni 6 mēneši). Iedarbību zaudējusī uzlīme ir viegli noņemama no loga.

    Mušpapīrs-līmlente (rullītis) Aeroxon N1,N4

    Ekoloģiska un pārbaudīta metode mušu kontrolei.
    Pievilina un notur mušas.
    Bez insekticīdiem, ražots no dabīgām izejvielām.
    Augsta un noturīga kvalitāte, nav toksisks.
    Stipri līmējošs.

    Sasildiet rullīti rokās  līdz istabas temperatūrai. Noņemiet vāciņu. Turot aiz cilpiņas, spirālveida kustībām izvelciet Aeroxon mušpapīru -līmlenti. Piestipriniet mušpapīru ar piespraudi, kura ir uz vāciņa. Mušpapīrs ir efektīvs 8 nedēļas. Sargājiet no tiešiem saules stariem un caurvēja. Piestipriniet līmlenti bērniem un mājdzīvniekiem nesasniedzamā vietā (līmlente ir ļoti lipīga). Pēc lietošanas ietiniet līmlenti papīrā un izmetiet atkritumos. Līmes traipus var noņemt ar augu eļļu.

    Mušu pletne Aeroxon N1

    Kvalitatīva mušu pletne ar lokanu sitamo daļu. Šī daļa ir tā veidota, ka, pareizi pletni lietojot, uz sienas nepaliek plankumi. Insekti tiek nogalināti ar ātro sitiena šoka vilni.

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.





  • Augu kaitēkļi

    Laputis

    Laputis kā kaitēkļi ir sastopamas uz daudziem kultūraugiem. Laputu rašanās ir daļēji atkarīga no noteiktu kultūraugu klātbūtnes konkrētās laputu attīstības stadijās. Laputis olas dēj tikai uz noteiktiem ziemcietīgiem augiem, savukārt jaunās laputu paaudzes pārsvarā uzbrūk tieši viengadīgiem augiem. Laputu tēviņi un mātītes uzrodas tikai rudenī, kad tiek izdētas tikai dažas olas, kas ir spējīgas pārziemot. No izdētajām olām izšķiļas tikai mātītes, kuras piedzemdē vairākus simtus, jau kā kāpurus attīstītus kukaiņus, kuri, savukārt, ir tikai sieviešu dzimtes un vairojas aseksuāli. Šie kukaiņi parasti ir bez spārniem, bet atsevišķām sugām var būt arī spārni. Vasaras mēnešos katru otro nedēļu izaug jauna laputu paaudze.

    Liela laputu invāzija var nodarīt kaitējumu kultūraugiem. Tā kā tiek izsūkta augu sula, augi tiek bojāti un var sākt izplatīties augu slimības. Cukuru saturošā augu sula, ko laputis izsūc, iztekot pārklāj augus un var pievilināt citus mikroorganismus, kas var kaitēt jau tā skartajiem augiem.

    Alotājmušas

    Kultūraugiem bīstamās alotājmušas uzbrūk gan dārzeņiem, gan krāšņumaugiem. Alotājmušu mātītes dēj olas uz augu audiem. Viena mātīte var izdēt 200-400 olas. Pēc izšķilšanās no olām kāpuri izgraužas cauri lapu audiem. Jau pēc četrām dienām kāpurs ir attīstījies un sākas tā iekūņošanās, kas var notikt gan uz paša auga, gan uz zemes. Alotājmušas attīstības ilgums no olas līdz insektam ilgst aptuveni 25 dienas pie 20°C temperatūras. Alotājmušas parasti parādās vasaras mēnešos, jo tām patīk augstas gaisa temperatūras.

    Pieaugušas alotājmušas nodara kaitējumu augiem, sadurot augu un sūcot tā sulu. Alotājmušu kāpuri veido izgrauztas ejas skarto augu lapās. Pirmās alotājmušu uzbrukuma pazīmes ir izgrauzti caurumi lapu audos. Izgrauztās ejas rodas dažās dienās, un var novest pie auga lapu priekšlaicīgas dzeltēšanas un nokrišanas. Sagrauztās lapas palēnina auga augšanu, un stipri skarti augi var pat iznīkt.

    Siltumnīcas baltblusiņa

    Siltumnīcu baltblusiņas nāk no Centrālamerikas, un mūsdienās tās ir izplatījušās pa visu pasauli. No istabas augiem visbiežāk siltumnīcu baltblusiņas nodara kaitējumu acālijām, pelargonijām, zilsniedzītēm, heliotropiem, fuksijām, pacilājām nefrolēpēm un arī orhidejām. Siltumnīcās, savukārt, pārsvarā tiek skarti gurķi, tomāti un salāti. Siltumnīcu baltblusiņu niecīgā izmēra (tikai 0,1 mm) oliņas ir bāli dzeltenā, vēlāk tumši brūnā krāsā, un tās tiek stingri piestiprinātas pie lapu audiem. No oliņām izšķīlušies kāpuri sākumā ir samērā kustīgi. Laika gaitā, nomainot ādu, tiem veidojas kājas un taustekļi, un tie pieņem mazkustīgu dzīvesveidu. Kāpuru ķermenis ir ovāli saplacināts, dzeltenzaļā krāsā un klāts ar vaska nogulsnēm. Kāpuri savas attīstības laikā izveido ar sariem klātu kokonu, no kura vēlāk izšķiļas jau spārnots insekts. Siltumnīcu baltblusiņu attīstības ilgums ir cieši atkarīgs no temperatūras. Pie 16°C temperatūras laika periods starp jaunām paaudzēm ir 60 dienas, bet pie 24°C temperatūras - tikai 25 dienas.

    Siltumnīcu baltblusiņas spārnu platums sasniedz 5 mm. Siltumnīcu baltblusiņas parasti sēž uz lapu mīkstās apakšpuses, un, ja tās tiek iztraucētas, tās aizlido prom, lai atkal drīzumā nolaistos uz augu lapām. Siltumnīcu baltblusiņas spēj arī lēkāt.

    Siltumnīcu baltblusiņa visās savas attīstības stadijās sūc lapu sulu, kā rezultātā lapas kļūst pleķainas un var nokalst.

    Apkarošana

    Profesionālā augu kultivēšanā laputis, alotājmušas un siltumnīcu baltblusiņas apkaro ar insekticīdiem. Izmantojot līmslazdus, var noķert lidojošās stadijas kukaiņus. Līmslazdi ir dzeltenā krāsā, jo dzeltenā krāsa pievilina augu kaitēkļus.

    Puķupodu augiem kaitēkļus var izķert ar maziem līmslazdiem. Pie tam ir svarīgi līmslazdus uzlikt savlaicīgi pirms ir sākusies masu invāzija.

    Puķupodu augu regulāra novietošana vēsā vietā var mazināt siltumnīcu baltblusiņu invāziju.

    Efektīvs mājas līdzeklis cīņā pret laputīm ir augu apsmidzināšana ar nātru novārījumu. Novārījumam gan ir jābūt svaigam, citādi tas neiedarbosies.

    Līmlente siltumnīcu augu insektiem Aeroxon N10 (10x25cm)

    Dzeltenie līmes paneļi tiek izmantoti, lai kontrolētu siltumnīcu baltblusiņas, laputis, alotājmušas un citus siltumnīcu augu kaitēkļus.

    Līmlentes pieejamas divos dažādos izmēros un iepakojumos: 10x25cm iepakojumā pa 10 gab. un 40x25cm iepakojumā pa 12 gab. Līmlentes paneļi izgatavoti no 100% dzeltena polistirēna un ir apklāti ar īpašu ūdens un pret ultravioleto gaismu izturīgu netoksisku līmi. Dzeltenā krāsa piesaista kukaiņus un tie stipri pielīp pie līmlentes.

    Līmlente telpaugu insektiem Aeroxon N10

    Netoksiskas līmes lamatas īpašā krāsā, kura pievelk kukaiņus. Līmlenti izmanto augus apdraudošu lidojošu insektu apkarošanai istabās, ziemas dārzos un balkonos.

    Līmlente ir bez smaržas un nesatur aktīvās vielas. Lietošanas laikā tā neizžūst un arī nenotek. Līmi neietekmē arī augu laistīšana.

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.





  • Šķīdums pret insektiem kaķiem un suņiem Helpic Line-On

    Line-On ir pilnīgi jauns produkts, kurš efektīvi pasargā kaķus un suņus no tādiem insektiem kā blusas, utis un ērces, izmantojot cilvēkam un dzīvniekam pilnīgi nekaitīgas metodes. Produkts ir ekskluzīvs, tā aktīvās vielas ir no dabīgām zāļu eļļām un to atvasinājumiem, kuri ir apvienoti farmaceitiski un kosmētiski pilnīgi nekaitīgā eļļā.

    Noskrūvējiet mazo korķīti un piliniet tievu šķidruma svītriņu uz dzīvnieka muguras ādas - sākot no pakauša līdz astes sākumam, vai uzpiliniet uz dzīvnieka muguras un sānu ādas punktus 3-5 cm attālumā. Neaizmirstiet galvu un krokas! Izšķiriet celiņu dzīvnieka kažokā ar pudelītes snīpi, lai vieglāk varētu uzklāt šķidrumu tieši uz ādas saskaņā ar dozēšanas instrukcijām!

    Vairāk par līdzekļiem lasiet ŠEIT.



  • Drēbju kodes

    Drēbju kodes (Tineola bisselliella) ir visā pasaulē izplatīts tekstiliju, paklāju, kažokādu, muzeja eksponātu un citu materiālu, kuru sastāvā ir vismaz 20% dzīvnieku izcelsmes šķiedras, kaitēklis. Kožu attīstībai ir nepieciešams dzīvnieku izcelmes materiālos esošais keratīna proteīns. Brīvā dabā drēbju kodes attīstās putnu ligzdās. Dzīvokļos ar centrālo apkuri drēbju kode ir visizplatītākais tekstiliju bojātājs, jo tās, salīdzinot ar citām kožu sugām, labi panes sausumu.

    Kožu spārnu platums 12-16 mm. Priekšējie spārni ir spīdīgi, zeltaini dzeltenā krāsā. Aizmugurējie spārni ir pelēkdzelteni. Kožu mātītes lido slikti, bet tās var ātri skriet. Viena mātīte izdēj līdz pat 200 olām, kuras ir 0,6 mm lielas un ovālas formas. Kožu kāpuri izaug līdz pat 10 mm gari, un tie ir dzeltenbalti ar brūnu galvu. Kāpuri uzpin maisiņu, kuram no abām pusēm ir vaļēji gali un piestiprina to pie pamatnes (kažokādu kodes (Tinea pellionella) maisiņam ir tikai viens vaļējs gals). Kāpuri attīstītās, vairākas reizes nomainot ādu. To attīstībai ir nepieciešama 10-33°C temperatūra. Pie 15°C temperatūras kāpuru visa attīstība ilgst 200 dienas, bet pie 30°C grādiem - 70 dienas. Atkarībā no apkārtējās temperatūras un barības kvalitātes kāpuru attīstība var ilgt līdz pat diviem gadiem. Kaitējums tekstilijām rodas no kožu kāpuru izkostajiem caurumiem, savukārt kažokādām tiek nograuztas spalvas līdz pat pašai pamatnei.

    Profilaksei:

    Lavandas maisiņš pret kodēm Aeroxon N1

    Kokvilnas maisiņš, kas pildīts ar 100% lavandas ziediem. Šis dabiskais aromāts aizbaida drēbju kodes, tādējādi visi apģērbi, tai skaitā kažokādu un vilnas izstrādājumi ir aizsargāti.

    Šis produkts tikai aizbaida kodes. Ja tās jau mājo drēbju skapī, labāk lietot Aeroxon papīru kožu apkarošanai. Vienu durvju drēbju skapī vai atviltknē lavandas maisiņš efektīvi strādā vairāk kā 3 mēnešus.

    Ievietot lavandas maisiņu skapī starp apģērbiem, plauktā, atviltknē, čemodānā vai pakarināt aiz lentas uz apģērbu pakarināmā.

    Ilgas iedarbības piekariņš pret kodēm Aeroxon N2

    Lietošanai gatavs ilgstošas iedarbības aizsarglīdzeklis pret kodēm apģērba kožu, kažokādu un paklāju vaboļu un to kūniņu apkarošanai. Ar produkta izlietojuma kontroli. Paredzēts lietošanai drēbju skapjos, tam ir neuzkrītošs tikko mazgātu drēbju aromāts.

    Darbības ilgums: 6 mēneši katram piekariņam.

    1. Noņemt foliju un izņemt piekariņu pret kodēm. Rozā aktīvo vielu saturošais ieliktnis kārbas iekšpusē nekavējoties aktivizē savu un piekariņa izlietojuma kontroles (balta tablete) darbību. Aeroxon piekariņu novietot drēbju skapjos, lādēs vai drēbju maisos tā, lai līdzekļa kārbas atveres netiktu aizklātas. Tuvumā esošo drēbju sakrāsošanās nav iespējama.

    2. Pēc 6 mēnešiem izlietojuma kontroles baltā tablete ir pilnībā sadalījusies - piekariņš ir jānomaina pret jaunu, lai saglabātu turpmāku aizsardzību pret kodēm un svaigu aromātu. Augstā istabas temperatūrā (virs +26°C) piekariņa izlietojuma kontroles tablete var sadalīties pirms laika. Tas neietekmē līdzekļa pret kodēm darbību.

    Kožu iznīcināšanai

    Papīrs kožu apkarošanai Aeroxon N2

    Iepakojumā ir 2 kožu papīra lentes, katrai no tām ir 10 lapiņas.

    Kožu papīrs ir bez smaržas un satur aktīvās vielas.

    Pie apģērbu bojājumiem (caurumiem) vainojami ir kožu kāpuri jeb kažokādas kaitēkļi. Papīrs satur bioloģiski aktīvas vielas, kuras pēc ievietošanas apģērbu skapī, atvilktnēs, lādēs izdalās, tā apkarojot un iznīcinot tur esošās kodes un to kāpurus. Tādējādi tiek novērsta jaunu kožu parādīšanās.

    Izņemt papīru no aizsargapvalka un atzīmēt uz sloksnes datumu, kad tas sākts izmantot. Sloksni nomainīt pēc 6 mēnešiem, izmetot to kopā ar pārējiem mājsaimniecības atkritumiem.

    Drēbju skapjos: katra papīra sloksne ir domāta apmēram 1m3 telpas. Papīra sloksni piestiprināt pie apģērbu stieņa vai pakaramā. Ja skapis ir ļoti pilns, izmantot 2 sloksnes, bet ne tuvu vienu otrai.

    Atvilktnēm un lādēm: atkarībā no atvilktnes platības atdalīt atsevišķas sloksnes un likt uz vai starp tekstilizstrādājumiem. Drēbēm jābūt sausām.

    Vairāk par līdzekļiem pārtikas kodēm lasiet ŠEIT un par līdzekļiem drēbju kodēm ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!