Foto: Shutterstock

Ziema. Gada aukstākais, tumšākais un slidenākais laiks. Autobraucējiem bīstams laiks. Vieni ziemas sākumā savus auto līdz pirmajām putnu čivināšanām noliek garāžā vai pagalmā, citi ar sakostiem zobiem pie stūres pārcieš šo auto vadīšanai nepateicīgo laiku. Tomēr BALTIE.LV uzskata, ka "velns nav tik melns kā viņu mālē" – mūsdienu automašīnās ir vesela aprīkojuma artilērija, kas auto vadītājiem ļauj komfortabli pārziemot gada aukstākos mēnešus.

Stūres apsilde
Pie mājīgās sēdekļu apsildes, kas muguru īpaši priecē automašīnās ar ādas saloniem, esam pieraduši jau sen un teju visiem Latvijā tirgotajiem jaunajiem auto tā ir standarta aprīkojumā. Tomēr pēdējo gadu laikā par līdzīgi populāru aprīkojumu kļuvusi stūres apsilde. Stūre uzsilst tikpat veikli kā sēdekļi un īpaši aukstā salonā ir patīkami satvert siltu stūres ratu. Turklāt tā uzlabo satiksmes drošību - ar plikām rokām vadīt automašīnu noteikti ir drošāk kā cimdos.

Autonomā apsilde
Lielākā daļa automašīnu īpašnieki aukstos ziemas rītos, darbojoties ar ledus skrāpi un sniega birsti rokās, par šo noteikti sapņo, tomēr vien retajam šī Rietumeiropā salīdzinoši neizplatītā "ekstra" ir. Ar pāris pogu spiedienu palīdzību iespējams panākt, ka auto jau pirms iziešanas no mājām ir atkusis un uzsilis. Pie kam - mūsdienu sistēmas apveltītas ar taimeriem, ļaujot jau vakarā ieprogrammēt sev vēlamo laiku, kad apsildei uzsākt darbu. Ja jūsu auto no rūpnīcas nav aprīkots ar šo īpaši Skandināvijā novērtēto aprīkojumu, nav pārlieku jāskumst - tirgū pieejami dažādi pēc rūpnīcas uzstādāmi autonomās apsildes risinājumi.

Ksenona un diožu lukturi
Vairākus mēnešu gadā Latvijā vairums cilvēku dienu iesāk un noslēdz tumsā, kas nozīmē arī uz darbu un uz mājām doties diennakts tumšajā laikā. Lai arī ksenona gaismas mūsdienās kā opcija pieejama jau mazās klases automašīnās, daudzi jauni auto no rūpnīcas izripo un daudzi mazlietoti auto no Rietumeiropas Latvijā ieripo ar aizvēsturiskajiem halogēna lukturiem. Jāatzīmē gan, ka teju visi BALTIE.LV salonā esošie auto aprīkoti ar ksenona vai diožu gaismām. Ksenona lukturi (~3000 lūmeni) ir divas līdz trīs reizes spožāki par halogēnu (~1400 lūmeni), tāpat arī tie izstaro baltāku, dienas apstākļiem tuvāku gaismu. Tādējādi ksenona lukturi un arī pēdējo gadu laikā arvien lielāku popularitāti iemantojušie diožu (LED) lukturi gādā ne vien par ievērojami komfortablāku, bet arī drošāku braukšanu. Īpaši jūtams tas, protams, ir uz neapgaismotiem ārpus pilsētas ceļiem.

Elektroniskie palīgi
ABS ir burtu savienojums, kam nu jau vairākus gadus pat pēc Eiropas Savienības regulām jāatrodas automašīnā, tāpat arī elektroniskā stabilitātes kontrole (plašāk zināma ar saīsinājumu ESP, DSC u.tml.) no pagājušā gada ir obligāta visās Eiropā tirgotajās automašīnās. Tieši pēdējā sistēma zināmā mērā mums slidenos apstākļos ļauj nedaudz apmānīt fiziku, jo elektroniskais palīgs gādā gan par to, lai lieki nespolētu dzenošie riteņi, gan arī cenšas aizturēt sānslīdes un noturēt automašīnu taisnā virzienā. Ar katru modeļu paaudzi tās kļūst arvien attīstītākas, tomēr auto ražotāji savās automašīnu lietotāju grāmatās uzsver - fiziku līdz galam tomēr nav iespējams piemānīt. Tādēļ pats būtiskākais ziemas komforta elements aprakstīts nākamajā punktā.

Jaunas ziemas riepas
Ja iepriekšminētās apsildes ir tīrs komforta jautājums, tad ziemas riepas ir ne tikai komforta, bet arī būtisks drošības aspekts. Diskusijas un testi par ziemas riepām notiek katru gadu, un šīs tēmas kvalitatīvai iztirzāšanai būtu nepieciešams vismaz viens atsevišķs raksts. Vai pat divi. Tomēr galvenais ir atcerēties, ka tieši riepas ar labu saķeri būs galvenais elements drošai un komfortablai pārziemošanai. Ja nesanāk jauniem izslavētu un pasaulē zināmu ražotāju modeļiem, tad ir vērts pamest acis budžeta klases zīmolu virzienā, starp kuriem jau mūsdienās var atrast riepas ar labu cenas un veiktspējas attiecību. Skaidrs gan ir viens - labāk diskus apaut ar jaunu "ķīnieti" nekā ar pārāk daudzus gadus brauktiem, sakaltušiem un savu jau nokalpojušiem "bridžstouniem", "pireļļiem" vai "mišelīniem".

Pārbaudītas premium klases mazlietotas automašīnas, ar kurām droši un komfortabli variet stāties pretī bargajai ziemai, iespējams apskatīt un iegādāties BALTIE.LV salonā Rīgā, Skanstes ielā 33. Ja vēlamais automobilis nav pieejams uz vietas, tad sadarbībā ar mūsu auto ekspertiem ir iespējams veikt Jums atbilstošu pasūtījumu. Taču, ja jūsu laiks ir ierobežots: aizpildiet anketu BALTIE.LV tīmekļa vietnē, norādot, kādu auto vēlaties un auto eksperti sazināsies ar jums, lai sagatavotu tieši jūsu prasībām atbilstošu piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!