"Daudzos gadījumos pēc izveseļošanās no Covid-19 ārstēšanās process vēl nebeidzas ar negatīva testa rezultātu saņemšanu. Pēc pārslimotas infekcijas pacientiem var saglabāties ilgstošas sūdzības par nespēku, aizdusu un klepu, kas būtiski ietekmē cilvēka ikdienas dzīvi un darba spējas," komentē VCA "Aura" fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsts Artūrs Kraucis.

Veselības centru apvienības (VCA) poliklīniku ārsti ir izstrādājuši rehabilitācijas programmu pacientiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19. Šajā speciāli veidotajā programmā iekļautie fiziskie vingrinājumi, masāžas un procedūras palīdzēs pacientiem novērst slimības radītās sekas, stiprinās imunitāti, uzlabos dzīves kvalitāti un stabilizēs emocionālo un psiholoģisko stāvokli.

Biežākās sūdzības, kas saglabājas pēc Covid-19

  • Elpas trūkums;
  • Ilgstošs nespēks;
  • Muskuļu vājums;
  • Aizdusa;
  • Ilgstošs klepus;
  • Kognitīvie traucējumi u.c.

Ko sevī ietver rehabilitācija pēc Covid-19

Covid-19 rehabilitācijas programma VCA poliklīnikās sākas ar vizīti pie fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsta, kurš, rūpīgi ievācot anamnēzi, nozīmē primāros izmeklējumus.

Pēc sarunas un apskates pie fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsta tiek veikts kardio slodzes tests, pulsa oksimetrija – skābekļa saturācijas noteikšana, lai izveidotu individuālo rehabilitācijas plānu.

Rehabilitācijas programmā ietilpst nodarbības fizioterapeita uzraudzībā ar nepārtrauktu pulsa monitoringu, kardio slodzes tests, masāžas un vingrinājumi bronhu funkcionālo spēju uzlabošanai, dažādas fizikālās terapijas procedūras, kā arī psihologa, psihoterapeita un uztura speciālista konsultācijas.

Dienas stacionārā pacientus gaida multidisciplināra speciālistu komanda, nepieciešamības gadījumā piesaistot pneimonologu, kardiologu, veicot funkcionālās diagnostikas papildu izmeklējumus.

Kam ir piemērota rehabilitācijas programma pēc Covid-19

Rehabilitācija pēc Covid-19 vīrusa infekcijas ir piemērota visiem pacientiem – tā ir daļa no ārstēšanas procesa. It īpaši tiem pacientiem, kuri šo infekciju ir izslimojuši vidējā vai smagā formā.

Rehabilitācijas programma ir pieejama valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu ietvaros dienas stacionārā vai kā maksas pakalpojums.

Pieteikties programmai ātrāk un ērtāk iespējams epoliklinika.lv vai pa tālr. 677 999 77.

Veselības centru apvienība (VCA) piedāvā medicīnas pakalpojumus Rīgā un lielākajās reģionu pilsētās – Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī, kā arī Talsos, Madonā un Saldū – 12 poliklīnikās un piecos doktorātos VCA nodrošina pakalpojumus pilnā veselības aprūpes ciklā – no veselīga dzīvesveida uzturēšanas iespējām līdz diagnostikai un ārstēšanai. Vairāk informācijas https://www.vca.lv/

Ārstniecības iestādes kods: 0100 - 64120

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!