Foto: Publicitātes foto
Zemessardze ir lielisks piemērs Latvijas pilsoņu brīvprātīgai iesaistei Neatkarības karā izcīnītās valsts aizsardzībā, kas ir visas sabiedrības kopēja atbildība.

Esi savas zemes sargs – stājies Zemessardzē!

Būt gatavam rītdienai nozīmē visu uzsākt šodien. Nav svarīga tava tautība, izglītība, specialitāte vai pieredze – tu esi mums vajadzīgs!

Stāties Zemessardzē tiek aicināti arī:

  • no aktīvā dienesta atvaļinātie karavīri, kuriem dienestā Zemessardzē saglabā dienesta pakāpi, ieceļ tai atbilstošā amatā un zemessarga izdienā ieskaita dienesta laiku aktīvajā dienestā;
  • studējošie Latvijā akreditētās augstskolās vai koledžās, uzsākot studējošo speciālo militāro apmācību, kas dod iespēju no studijām brīvajā laikā brīvprātīgi apgūt militārās zināšanas un prasmes.

Ko dara Zemessardze?

Tā gatavo un apmāca Latvijas pilsoņus dienestam Zemessardzē, pilda valsts aizsardzības uzdevumus, iznīcina sprādzienbīstamus priekšmetus un veic spridzināšanas darbus, piedalās avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos un citos pasākumos, atbalsta institūcijas sabiedriskās kārtības garantēšanā un veic citus uzdevumus.

Ko es iegūšu, dienot Zemessardzē?

Iemaņas

Dienot Zemessardzē, apgūsi militārās pamatzināšanas un specialitātes, piedalīsies mācībās Latvijā un ārvalstīs, apgūsi rīcību ekstremālos apstākļos un stresa situācijās, iegūsi pieredzi komandas darbā, līdzdarbosies pazudušu personu meklēšanā, mežu ugunsgrēku dzēšanā, plūdu un to seku novēršanā un uzturēsi un uzlabosi fizisko sagatavotību un veselību.

Garantijas:

  • par katru uzdevumu izpildes vai apmācības dienu saņemsi kompensāciju, sākot no 32,72 eiro dienā, un uzturdevu vai naudas kompensāciju 9,96 eiro dienā;
  • saņemsi izdevumu apmaksu par veselības aprūpes pakalpojumiem;
  • vari saņemt kompensāciju, ja būsi sekmīgi piedalījies uzdevumu pildīšanā un apmācībās vairāk par 30 dienām gadā, piedaloties līdz pat 90 dienām gadā;
  • iegūsi zemessarga izdienas stāžu;
  • sekmīgi pabeidzot pamatapmācību vai jaunākā instruktora apmācību, varēsi iestāties profesionālajā dienestā atbilstoši iegūtajai militārajai izglītībai.

Kāds būs mans dienests Zemessardzē?

Dienests līdz 30 dienām gadā ietvers:

  • Zemessardzes uzdevumu pildīšanu;
  • zemessarga apmācību, kas sastāv no individuālās apmācības (pamatapmācība, kvalifikācijas un karjeras apmācība) un kolektīvās apmācības (vienību vai apakšvienību apmācība un vingrinājumi).

Pamatapmācībā apgūsi ieroču, šaušanas, sakaru un ierindas apmācību, topogrāfiju, orientēšanos, kā arī lauka kaujas un citas pamatzināšanas un iemaņas. Šīs iemaņas varēsi apgūt vienībā nedēļas nogalē vai centralizētās pamatapmācības nometnēs.

Kvalifikācijas apmācībā apgūsi kādu no militārajām specialitātēm: ložmetējnieks, granātnieks, izlūks, snaiperis, zemessargs glābējs, autovadītājs, prettanku un zenītraķešu operators, radiosakaru operators un citās specialitātēs.

Karjeras apmācībā, ja vēlēsies veidot instruktora karjeru, apgūsi dienesta pakāpei un amatam noteiktos militārās izglītības kursus.

Kolektīvā apmācība ir turpinājums individuālajai apmācībai, lai apmācībās un vingrinājumos sagatavotu vienības un apakšvienības tām noteikto uzdevumu izpildei.

Dienests būs ilgāks par 30 dienām gadā ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa izsludināšanas gadījumā, kā arī ar tavu piekrišanu noteikto dienesta uzdevumu pildīšanai un apmācībai.

Kas jāzina manam darba devējam?

Zemessardzes uzdevumu pildīšana

Darba devējs atbrīvo uzdevumu pildīšanā iesaistīto zemessargu no darba pienākumu pildīšanas, neizmaksājot viņam darba samaksu, bet saglabājot darba (amata) vietu:

  • līdz piecām darba dienām kalendāra gadā – Zemessardzes uzdevumu pildīšanai;
  • ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa izsludināšanas gadījumā – līdz ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa atcelšanai;
  • līdz pusotram gadam – dalībai starptautiskajā operācijā vai ātrās reaģēšanas spēkos.

Zemessargu apmācība

Darba devējs līdz piecām darba dienām kalendāra gadā atbrīvo apmācībā iesaistīto zemessargu no darba pienākumu pildīšanas, saglabājot darba (amata) vietu. Darba devējs var izmaksāt darbiniekam atlīdzību par zemessargu apmācībā pavadīto laiku.

Darba devējs ne ilgāk kā piecas darba dienas pēc kārtas vienu reizi kalendāra gadā atbrīvo kolektīvajā apmācībā iesaistīto zemessargu no darba pienākumu pildīšanas, saglabājot darba (amata) vietu. Darba devējs izmaksā darbiniekam atlīdzību par zemessargu kolektīvajā apmācībā pavadīto laiku.

Tava darba devēja ieguvumi:

  • kompensācija līdz 50 eiro par vienu darba dienu par darbiniekam zemessargam izmaksāto atlīdzību par kolektīvajā apmācībā pavadīto laiku;
  • aizsardzības nozares atzinība par darbinieku iesaistīšanu Zemessardzē.

Kā es varu iestāties Zemessardzē?

Pamatprasības

Latvijas pilsonis vai pilsone vecumā no 18 līdz 55 gadiem, valsts valodas zināšanas vismaz vidējā (B1) līmenī, nav kriminālās sodāmības un atbilstošs veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība.

Pietiekšanās

Pieteikuma iesniegšanai sazinies ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, izvēloties:

  • zvanīt uz tālruņa numuru 1811;
  • rakstīt uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv;
  • vai personīgi ierodoties vienībā.

Pieteikties un dienēt Zemessardzē var arī Ādažu bāzē izvietotajā 3. kājnieku bataljonā (tālruņa numurs: 27850560, e-pasta adrese: 3kb@mil.lv).

Seko rekrutēšanas aktualitātēm "Kļūsti karavīrs!" "Facebook" lapā, "Instagram" kontā un "YouTube" kanālā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!