Foto: Publicitātes foto

Tuvojas 1. septembris, un daudzi bērni un pusaudži gatavojas skolai. Ko darīs Jūsu bērns? Kad viņam būtu jāsāk mācīties svešvaloda? Kādēļ pirmsskolas vecuma bērni angļu valodu apgūst ātrāk un vieglāk nekā skolas vecuma bērni? Ko vēl var pagūt izdarīt, ja izlaiduma klases jaunietis nezina svešvalodu tik labi, lai varētu nokārtot skolas eksāmenu? Par šiem un citiem jautājumiem tika diskutēts sarunā ar valodu skolas International House Riga speciālistiem, kuri jau deviņpadsmit gadus māca svešvalodas gan pieaugušajiem un pusaudžiem, gan arī pašiem mazākajiem.

Gandrīz visi vecāki domā par to, kā ieguldīt savā bērniņā pēc iespējas vairāk prasmju un zināšanu. Baleta skola, daiļslidošana, teniss... Šo sarakstu varētu turpināt līdz bezgalībai. Taču ne vienmēr nodarbību veids, kuru vecāki savam bērnam ir izvēlējušies un kas nereti iemieso viņu pašu nerealizētos sapņus, patiešām ir piemērots mazulim. Mācīties valodas - tā ir pavisam cita lieta, - apgalvo valodu skolas International House Riga  akadēmiskais direktors Robert Buckmaster , citējot Marlēnu Dītrihu: „Lai ko jūs darītu savu bērnu labā, noteiktā vecumā viņi vienalga jums to pārmetīs. Vienīgais, ko vajadzētu bērniem likt darīt, ir mācīties svešvalodas. To viņi jums piedos." 

Kādā vecumā vislabāk sākt mācīties svešvalodu?

Pastāv uzskats, ka mazulis ir gatavs uztvert otru valodu tikai 5 - 6 gadu vecumā, ja vien viņš nav audzis bilingvālā ģimenē, kur jau no dzimšanas ir dzirdējis divas valodas. Ņemot vērā ilggadīgo valodu skolas IH Riga darba pieredzi, ar šo jautājumu mēs vērsāmies pie pasniedzējas, kas strādā ar bērniem vecumā no 4 līdz 12 gadiem.

„Optimālais vecums sākt mācīties angļu valodu ir 5 gadi. Šajā vecumā bērni kļūst komunikablāki un viņiem ir vieglāk koncentrēties mācībām. Būtiski, ka šajā vecumā bērni vēl nav noslogoti ar nodarbībām skolā. Ir īstais laiks interesantā formā saņemt jaunas zināšanas. Gadījumā, ja jūsu bērns jau 3 gadu vecumā labi runā dzimtajā valodā, tad droši var sākt mācīties arī angļu valodu," stāsta Roberts.

Bet vai nav par agru?

" Noteikti, nē! Mazi bērni ārkārtīgi ātri iegaumē jaunos vārdus. Ja,  piemēram, 4 gadīgam un 8 gadīgam bērnam  liksit iemacīties vienādu daudzumu jaunu vārdu, tad būsit izbrīnīti, cik ātri šos vārdus var iemācīties jaunākais bērniņš. Tieši šai vecumposma īpatnībai paredzēts pirmskolas vecuma bērnu angļu valodas kurss. Bērniņi nemācās gramatiku un valodu kā sistēmu. No sākuma mazulis apgūst leksiku, sarunvalodu, veido prasmes un iemaņas valodu uztvert ar dzirdi. Tikai daudz vēlāk, 11 - 12 gadu vecumā, viņi mācās valodas teoriju. Protams, ir mazuļi, kas 5 gadu vecumā vēl nav gatavi mācīties svešvalodu, tomēr daudzi 3 gadnieki ar šo uzdevumu veiksmīgi tiek galā. Lai noteiktu bērna dotības, tiek veikts tests viņa dzimtajā valodā. Dažreiz iesakām vecākiem mazliet vēl nogaidīt. Valodas mācīšanās - tās ir ne tikai sarunvalodas iemaņas, bet arī sociālā un psiholoģiskā attīstība. Mazulis mācās disciplīnu, saziņu, macās strādāt grupā, mācās būt draudzīgs, godīgi uzvarēt un arī ar godu zaudēt. Mūsu nodarbību laikā mazulis mācās iepazīt milzīgo apkārtējo pasauli, sākot no pašiem vienkāršākajiem jēdzieniem: nedēļas dienas, gadalaiki, krāsas, formas, pilsētas un valstis. 

Starp citu, zinātnieki ir veikuši pētījumu un noskaidrojuši, ka IQ tiem bērniem, kas sākuši mācīties svešvalodu 5 gadu vecumā, ir daudz augstāks nekā tiem, kas svešvalodu sākuši mācīties tikai skolā." 

Ar ko varēsit iepriecināt savus mazākos studentus jaunajā mācību gadā? 

Pirmo gadu IH Riga saviem studentiem piedāvā iespēju apgūt ne tikai angļu, bet arī vācu, itāļu, spāņu un franču valodu pasniedzēju vadībā, kuriem tā ir dzimtā valoda. Vai esat kādreiz iedomājušies, ka Jūsu bērns, kas ir audzis latviskā ģimenē, jau no agrīnas bērnības varētu brīvi sarunāties un attīstīties piemēram, angliski runājošā vidē?  Tradicionālās angļu valodas nodarbības Aizraujošā valoda  iespējams  papildināt ar 3  - 6 gadīgiem bērniem paredzēto attīstošo programmu English+. Šīs programmas ietvaros bērns veiks to pašu dabisko ceļu, kādu iet angliski runājošie bērni, apgūstot dzimto valodu. Nodarbības vadīs divi pasniedzēji - pirmskolas pedagoģijas speciālisti no Latvijas un Anglijas vai ASV. Visi pasniedzēji ir speciāli sagatavoti, ar pieredzi darbā ar agrīnā vecumposma bērniem savā dzimtenē un arī ārvalstīs.

Zināms, ka labākā apmācības forma bērniem un pusaudžiem - tos pilnībā iesaistīt apgūstamās valodas vidē. Mūsu brīnišķīgā pasniedzēja Melissa no Anglijas, Bedforda dramatiskās mākslas augstskolas absolvente, savā jaunajā programmā „Teātris" nodarbības vadīs tikai angļu valodā un profesionāli palīdzēs „mazajiem studentiem" atvērt savu aktiermeistarības potenciālu.

Vēl viens iemesls, kādēļ vecāki vēlas, lai viņu bērni macās IH skolās, ir tas, ka mācības mēs organizējam kā ilglaicīgu un sistemātisku procesu. Tas nozīmē, ka bērns tiek „vadīts" gadu no gada, piemeklējot viņa zināšanām un vajadzībām vispiemērotāko grupu." 

Valoda pilnībā 

"Valodnieki uzskata, ja bērns līdz 14 gadu vecumam nokļūst valodas vidē, viņš šajā valodā runās bez akcenta. Mūsu 19 gadu ilgā darba pieredze apliecina, ja bērns sāk mācīties otru valodu  5 līdz 7 gadu vecumā, tad profesionālas pieejas gadījumā  audzēkņi svešvalodu pārvalda tādā līmenī, lai nokārtotu skolas noslēguma eksāmenu un IELTS testu, kā arī - iestātos prestižākajās ārvalstu augstskolās.

Skolas eksāmeni: 9 mēneši līdz X stundai

Katru gadu mēs arī veidojam speciālas grupas skolēniem, kas mācās izlaiduma klasēs, un palīdzam viņiem speciālas sagatavoties skolas eksāmenam. Šajās grupās skolas paši spēcīgākie speciālisti, kas labi pārzina eksāmenu prasības,  strādā  tandēmā ar pasniedzēju, kam angļu valoda ir dzimtā valoda. Tiek organizēts arī izmēģinājuma eksāmens, kas pēc formas un satura ir identisks skolas eksāmenam, kā arī IELTS eksāmenam. Mūsu audzēkņi, kārtojot 9. un 12. klases eksāmenus, jūtas daudz pārliecinātāki par savām spējām un uzrāda ļoti labus rezultātus kā skolas, tā arī starptautiskajos testos ( IELTS u.c.), veiksmīgi iestājas Latvijas un ārvalstu augstskolās. Jaunā un Latvijā vienīgā programma studentu sagatavošanai mācībām ārvalstu augstskolās. Акаdēmiskā angļu valoda papildina sagatavošanos IELTS eksāmenam. Studenti ne tikai pilnveido savas angļu valodas zināšanas, bet arī iegūst akadēmiskās iemaņas, kas nepieciešamas veiksmīgām studijām ārvalstīs. 

„Pasniedzēju" skola

"Starp citu, valodu skolā IH Riga mācās, ne tikai bērni, bet arī paši pedagogi. Visa akadēmiskā gada laikā viņi piedalās semināros, kurus vada speciāli pieaicināti International House speciālisti no Anglijas. Pēc kursu beigšanas viņi saņem IH sertifikātu CYL, kas dod tiesības strādāt ar pirmsskolas vecuma bērniem jebkurā no 145  IH skolām 45 pasaules valstīs!"

IH Riga akadēmiskais direktors Robert Buckmaster pastāstīja, ka skolotājiem katru nedēļu notiek nodarbības, lai varētu stundu laikā izmantot jaunākos spēļu paņēmienus materiāla pasniegšanas procesā. Speciāli izstrādātās IH metodes piedāvā pastāvīgu pasniedzēju izglītību, lai viņi varētu paaugstināt pasniegšanas kvalitāti bērniem.

Par nodarbībām

IH Riga  aicina visus valodu mācīties gribētājus jaunajā mācību gadā!

Nodarbības notiek 1 vai 2 reizes nedēļā. Plašās apmācības programmu, nodarbību laiku izvēles iespējas un elastīgā apmaksas sistēma padara mācības mūsu skolā pieejamas daudziem mācīties gribētājiem, kas vēlas iegūt labu izglītību.

IH Rīga programmas-2012:


International House Rīga-Satva

A.Kalniņa iela 1a, Rīga, Latvija

Pirmd. - piekt. 9.00-19.00

Tel. nr.: 6722 6641

www.ihriga.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!