Foto: Publicitātes foto
Šodienas tirgū talantu meklēšana un piesaiste kļūst aizvien sarežģītāka un izaicinošāka. Latvijas uzņēmumiem par labākajiem darbiniekiem nākas konkurēt ar visu pasauli, jo tehnoloģijas sniedz aizvien vairāk iespējas strādāt no jebkuras vietas. Bet kā ir ar pašām tehnoloģijām? Vai darba devēji viedtālruņus izvēlas tikpat atbildīgi un pārdomāti kā darbiniekus?

Ja talantu izvēle tirgū ir ierobežota, tad viedierīču piedāvājums šobrīd ir ļoti plašs. Bet kā izvēlēties datus aizsargājošus, uzticamus tālruņus, kas atbilst katra komandas dalībnieka individuālajām vajadzībām, nemanāmi un nekļūdīgi darbojas kā daļa no komandas, kā arī paveic uzdevumus zibens ātrumā? "Ir svarīgi radīt tādu darba vidi, kurā visi elementi darbojas saskaņoti – cilvēki un tehnoloģijas, kopīgi radot vislielāko vērtību," saka "Apple" aparatūru sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs (Andrey Mikhailov).

Tieši tāpēc tehnoloģiju eksperti iesaka pielietot talantu atlases principus, lai analizētu un izvērtētu tālruņus: ņemot vērā pieredzi, ātrumu un reaģētspēju, pat atmiņu un prasmi strādāt komandā un pārvaldīt dažādas lietotnes. Tikpat svarīga ir privātuma aizsardzība, piemēram, šifrēšana mikroshēmu līmenī, lai nodrošinātu, ka informācija nenoplūst.

"Un garas darba stundas ir kritērijs, kas mazāk attiecināms uz darbiniekiem, bet, runājot par darba veikšanai nepieciešamo aprīkojumu, tas ir lieliski piemērojams. Piemēram, jebkurš no "iPhone" tālruņiem darbojas ilgi un bez aizķeršanās, kā arī piedāvā daudzas citas īpašības, kas atspoguļo ražotāja pieredzi, inovācijas un spēju izprast patērētāju vajadzības," piebilst "Apple" sistēmu inženieris Mihailovs. "Ar "iPhone" ir viegli lietot "MS Word", "Excel", "PowerPoint" un citas lietotnes, kas jau ilgu laiku kļuvušas par ikdienas rīkiem darbiniekiem.

Eksperts norāda, ka mūsdienās darbinieki aizvien biežāk atrodas situācijās, kad nākas vienlaikus veikt vairākus uzdevumus. Viedtālruņi var palīdzēt labāk tikt galā ar šo izaicinājumu vai gluži pretēji – palēnināt darba procesus. Intervējamais norāda, ka "Apple" ierīces darbojas kā stresa samazinātājs: "iPhone" ātrā domāšana nozīmē, ka tālruņi var veikt uzdevumus zibens ātrumā, nemanāmi tiekot galā ar vairākiem vai pat desmitiem uzdevumu vienlaikus. "Jaunie "iPhone 13 Pro", "iPhone 12", "iPhone SE" vienmēr ir gatavi izaicinājumam un veido spēcīgu komandu – pateicoties "Apple Business Manager", tie viegli un ātri integrējas korporatīvajā tīklā. Jums tikai jāizdomā, kādu viedierīci izsniegsiet katram darbiniekam – sākot no jauniem speciālistiem, līdz vidēja līmeņa pozīcijām un vadītājiem," skaidro Mihailovs, kurš iesaka ņemt vērā un izvērtēt dažādās ierīces funkcijas: izturība, atmiņa, spēja pielāgoties, izmaksu efektivitāte, konfidencialitāte, uzmanība detaļās, intuīcija utt. Ražotājs garantē, ka viedtālruņa prasmes un programmatūra būs aktuāla vismaz sešus gadus.

Mihailovs stāsta, ka galvenie investori valstī ļoti atzinīgi izsakās par Latvijas labi attīstīto telekomunikāciju infrastruktūru, kas ir viena no tās stiprajām pusēm. Uz starptautiskajiem uzņēmumiem lielu iespaidu atstājis fakts, ka Latvijā ir gandrīz pilnīgs 4G pārklājums (99%) un Latvija ierindojas 3. vietā Eiropā pēc mobilo datu patēriņa. Bet kā atsevišķi uzņēmumi veicina valsts progresu kopumā?

"Ne visi uzņēmumi Latvijā par aprīkojumu un tehnoloģijām, ko tie izmanto, uzņemas tikpat lielu atbildību kā par cilvēkiem, kurus algo. Šis jautājums var sagādāt tikpat lielas galvassāpes, kā pareizo darbinieku trūkums: izvēloties nepareizo aprīkojumu darbam, jūs varat piedzīvot nepatīkamas sekas," norāda A. Mihailovs, "Apple" sistēmu inženieris, daloties savā pieredzē. Eksperts uzsver, ka novecojuši, slikti funkcionējoši vai apšaubāmas drošības viedtālruņi un citas ierīces traucē darbam un izraisa organizācijās spriedzi, kļūstot par iemeslu dažādām kļūdām un nepadarītiem darbiem.

"Viedtālruņi ir viens no svarīgākajiem darba vides elementiem. Kā piesaistīt talantus, ja nespējat viņiem piedāvāt tehnoloģiju, kas ļautu nemanāmi un nekļūdīgi sasniegt ambiciozus rezultātus?" uzsver Mihailovs, piebilstot, ka aprīkojumu standartiem jābūt tikpat augstiem kā darbinieku standartiem.

Eksperts skaidro, ka uzņēmumi, kas progresīvas ierīces padara par iekšējo standartu un normu, gūst lielākas priekšrocības pār konkurentiem, var strādāt efektīvāk un radīt pievilcīgāku vidi darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!