Foto: Shutterstock
Mēs visi esam atšķirīgi. Kamēr kāds zobārstu bez bailēm apmeklē divreiz gadā, citam šermuļus uzdzen pat stomatoloģijas kabineta izkārtne. Nepalīdz arī zināšanas, ka zobārstniecība mūsdienās ir strauji attīstījusies, padarot zobārsta apmeklējumu ievērojami patīkamāku. Zobu labošana pilnā narkozē - šāds ir teju vienīgais fantastiskais scenārijs, ko daudzi iztēlojas par risinājumu.

Citās domās ir Dr. Apines zobārstniecības klīnikas speciālisti - spriežot pēc tā, cik populāra pēdējos gados kļuvusi zobu ārstēšana vispārējā anestēzijā, fantastikas te nav nekādas. Gluži otrādi - šāda ārstēšanas metode ir atzīts un bieži izvēlēts risinājums zobu ārstēšanai gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Bērni un vispārējās anestēzijas priekšrocības.

Bērnus ne vienmēr iespējams racionāli pārliecināt, ka zobārsta apmeklējums ir viņu pašu labā, ka nesāpēs un ka viņi būs malači, ja ļaus ārstam mierīgi paveikt savu darbu. Turklāt itin bieži gadās, ka zobi ir ļoti bojāti un ārstēšana prasa plašāka mēroga manipulācijas. Vispārējā anestēzija šādos gadījumos ir ļoti piemērots risinājums, ļaujot aiztaupīt bailes un diskomfortu mazajiem pacientiem, kā arī atvieglojot zobārsta darbu.

Vispārējā anestēzija pieaugušajiem.

Pieaugušajiem iemesli izvēlēties vispārējo anestēziju lielākoties ir saistīti ar gadījumiem, kad nepieciešamas plašākas zobārstniecības manipulācijas vai ja lokālā anestēzija nav efektīva. Mutes dobuma ķirurģija un gudrības zobu ekstrakcija - šīs ir biežāk sastopamās situācijas. Tomēr mēdz būt gluži kā ar bērniem, ka bailes no sāpēm un diskomforta ar gadiem nekur nav zudušas. Garantēta pārliecība, ka nebūs nekādu sāpju un ka ārsts varēs mierīgi un kvalitatīvi paveikt savu darbu, ir bieži vislabākais arguments saņemties uz ilgi atlikto zobārsta apmeklējumu.

Kā notiek ārstēšana vispārējā narkozē?

Sagatavoties šādai ārstēšanai ir vienkārši. Vispirms nepieciešama atsevišķa konsultācija pie zobārsta un anesteziologa. Konsultācijā zobārsts novērtēs mutes dobuma stāvokli, nepieciešamo ārstēšanu, kā arī noskaidros, vai zobu labošana pilnā narkozē tik tiešām ir labākais risinājums. Anesteziologs novērtēs pacienta veselības stāvokli, piemērotību vispārējai narkozei, kā arī palīdzēs tai pareizi sagatavoties.

Pati manipulācija tiek plānota tā, lai pacients varētu doties mājās tajā pašā dienā. "Pēc tam gan labāk nekādus svarīgus darbus nevajadzētu plānot," norāda, Dr. Apines zobārstniecības klīnikas vadošā zobārste Māra Valdmane. "Pilnīgi noteikti nevajadzētu vadīt auto vai strādāt ar mehāniskām ierīcēm."

Alternatīva - intravenozā sedācija.

Šīs metodes mērķis ir līdzīgi kā vispārējai anestēzijai - atslēgt apziņu un nodrošināt, ka pacients ārstēšanas manipulāciju laikā nejūt sāpes un nepiedzīvo stresu. Intravenozi tiek ievadīts nomierinošs līdzeklis, kas pacientu padara miegainu un stabili uztur emocionālā un fiziskā komforta zonā. "Pēc manipulācijas jūs pamodīsities ar izārstētiem zobiem un bez jebkādām atmiņām par pašu ārstēšanas procesu," šo ārstēšanas metodi raksturo zobārste Māra Valdmane.

Kā pieteikties?

Viena no retajām vietām Latvijā, kur iespējams ārstēt zobus vispārējā narkozē un izmantojot intravenozās sedācijas metodi, ir Dr. Apines zobārstniecības klīnika. Aizpildiet vienkāršu pieteikuma formu un rezervējiet laiku bezmaksas konsultācijai, lai saņemtu atzītu speciālistu konsultāciju par zobu ārstēšanu vispārējā anestēzijā!

Pieteikties bezmaksas konsultācijai par zobu ārstēšanu vispārējā anestēzijā var šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!