Foto: LETA

Drošības policija pirmdien, 28. septembrī, nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret diviem Krievijas pilsoņiem, kuri jūnijā nelikumīgi iekļuvuši Ādažu militārajā bāzē. Kriminālvajāšanu lūgts sākt arī pret vienu Latvijas iedzīvotāju, kurš ārzemnieku darbības atbalstījis.

Kā portālu "Delfi" informēja Drošības policijā, kriminālvajāšana pret Krievijas pilsoņiem ir ierosināta par huligānismu personu grupā pēc Krimināllikuma 231.panta 2. daļas. Savukārt pret Latvijas iedzīvotāju – par huligānisma personu grupā atbalstīšanu - pēc Krimināllikuma 231. panta 2. daļas un Krimināllikuma 20. panta 4. daļas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 10. jūnijā Ādažu bāzē aizturēti nelikumīgi iekļuvuši Krievijas pilsoņi, kuriem līdzi bijis šīs kaimiņvalsts karogs un skrejlapas angļu valodā. Iepriekš Drošības policija Krievijas pilsoņiem lēma piemērot aizdomās turētā statuss par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās un par spiegošanu. Saistībā ar incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes Drošības policija aizdomās turētā statusu piemēroja arī prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija liecināja, ka neilgi pirms incidenta Lindermans apmeklējis Kadagu, ko viņš nebija noliedzis arī savās liecībās. Tāpat konstatēts, ka Lindermans uztur kontaktus ar abiem Krievijas pilsoņiem. Savukārt Lindermana aizstāve zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska iepriekš norādīja, ka Lindermana iesaistīšana kriminālprocesā saistībā ar divu Krievijas pilsoņu nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē ir politiski motivēta.

Drošības policija informē, ka pirmstiesas izmeklēšanā tā noskaidrojusi, ka divi Krievijas pilsoņi iepriekš gatavojušies un jūnijā nelikumīgi iekļuvuši Nacionālo bruņoto spēku militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedzis Latvijas iedzīvotājs.

Sākotnēji kriminālprocesu Drošības policija sākusi atbilstoši citiem Krimināllikuma pantiem, tomēr izmeklēšanā neieguva pierādījumus tam, ka personas būtu izdarījušas noziedzīgus nodarījumus pēc Krimināllikuma daļas – par terorismu personu grupā - un Krimināllikuma panta - par spiegošanu. Drošības policija norāda, ka vienlaikus tiesībsargājošā iestāde konstatējusi, ka Krievijas pilsoņu darbībā saskatāmas huligānisma, ko īstenojusi personu grupa, pazīmes. Savukārt Latvijas iedzīvotāja rīcībā – huligānisma personu grupā atbalstīšanas pazīmes.

Izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanā iegūtos pierādījumus un kriminālprocesa materiālus kopumā, Drošības policija uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai rosinātu sākt kriminālvajāšanu pret trim aizdomās turētajiem. Līdz ar to Drošības policija lūdz prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 231. panta 2. daļas un Krimināllikuma 20. panta 4. daļas, nododot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Drošības policija atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Iepriekš incidentā iesaistītais prokrieviskais aktīvists Lindermns skaidrojis, ka pirms divu Krievijas pilsoņu nesankcionētas iekļūšanas Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē Ādažos, novērojis bāzes žogu, to darījis, meklējot piemērotu vietu sižeta filmēšanai Krievijas žurnālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!