Ar Daugavpils Diecēzes bīskapa Eināra Alpes rīkojumu no kalpošanas palīgmācītāja amatā uz izmeklēšanas laiku atstādināts aizdomās par pedofiliju aizturētais mācītājs Agris Pāvils Lēvalds, informēja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) sabiedrisko attiecību pārstāvis Ivars Kupcis.

Viņš stāstīja, ka bīskapi ir izmeklējuši gadījumu, ka aizdomās par bērnu seksuālu izmantošanu aizturēts Lēvalds. "Pēc mācītāju un citu darbinieku aptaujāšanas, kas strādājuši kopā ar Lēvaldu, baznīcas bīskapu rīcībā līdz šim nav nonākušas nekādas liecības, kas apstiprinātu palīgmācītājam Lēvaldam izvirzītās apsūdzības. Tikties ar Lēvaldu un uzzināt ko vairāk no viņa paša līdz šim nav bijis iespējams," teica Kupcis.

LELB bīskapi uzsver, ka izvirzītās apsūdzības aizturētajam palīgmācītājam pašlaik nav pierādītas, un nav pieņemami pirms izmeklēšanas noslēguma un tiesas sprieduma pasludināšanas viņu uzskatīt par vainīgu. "Baznīca cer, ka tiesībsargājošās iestādes veiks godprātīgu un atbildīgu izmeklēšanu, kas noskaidros visu patiesību," piebilda Kupcis.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Kā informēja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālās izmantošanas lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika sākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanas gaitā pērn 24.novembrī Rīgā tika aizturēta viena persona - 1953.gadā dzimis, agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā Rīgā. Dienu vēlāk Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa aizturētajam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Arī patlaban par pedofiliju aizdomās turētais atrodas apcietinājumā.

Turpmākajā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto tika noskaidrots, ka viņš zēnus seksuāli izmantojis jau vairākus gadus. Noskaidrojās arī, ka viņam bijuši divi līdzzinātāji. Visi trīs "domubiedri" apvienojušies grupā un veikuši savas prettiesiskās darbības.

Turpinot izmeklēšanu šajā lietā, tika noskaidrots un šā gada 22.aprīlī Latgales pusē aizturēts arī 1962.gadā dzimis, agrāk netiesāts mācītājs. Nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas lēmumu mācītājs apcietināts.

Savukārt vakar Rīgā tika aizturēts arī trešais šīs noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas.

Kā pastāstīja Sadovskis, patlaban policija ir noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem ir arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem - pedofili ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes.

Noskaidrots arī, ka aizdomās turētie savus upurus dažādos veidos ievilinājuši savās dzīvesvietās, dažus no zēniem viņi piedzirdījuši vai draudējuši tiem ar vardarbību, ja viņi nepakļausies. Visi trīs aizdomās turētie savā starpā sadarbojās - par katru upuri pastāstīja arī pārējiem diviem, lai arī tie varētu zēnu izmantot.

Pret aizdomās turētajām personām sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 160.panta 2.daļas un 162.panta 1.daļas attiecīgi par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar nepilngadīgo un par netiklu darbību izdarīšana ar nepilngadīgo.

Ņemot vērā, ka minētais noziedzīgais grupējums bija darbojies ilgstošā laika posmā un plašā Latvijas teritorijā, policija lūdz sabiedrības atbalstu citu šo personu izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanā. Iedzīvotāji, kuriem ir kāda informācija par šiem vīriešiem, tiek aicināti nekavējoties zvanīt Rīgas reģiona Kriminālpolicijai uz tālruni 67 086 546 vai uz anonīmo tālruni 67 086 677 vai 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!